IJsland 2023

(verslag van John Smit)

 

IJsland ??? Ja; IJSLAND. Een zeevis paradijs.

Zeeforel, schar, schol, bot, kabeljauw, kabelU, zeewolf, zeeduivel, roodbaars, heilbot, koolvis, enz. enz. enz.

Dus; daar moesten wij, Theo, Frans, Henk, Peter en John, weer heen.

De reis. Wij vertrokken deze keer vanuit Huize Theo te Kantens. Met zijn mooie grote bus.

Na de koffie ’s Morgensvroeg om halfacht naar Schiphol. P3 wel te verstaan. Met de Schiphol bus naar de vertrekhal. Bagage ingeleverd, door de douane en nog wat eten en drinken en dan naar het reeds gereedstaande vliegtuig. Een mooi compact vliegtuig van Iceland air, voor ongeveer 150 passagiers.  Vertrek om 16.30 uur en aankomst om 19.30 uur. (IJslandse tijd 17.30 uur.) Na inkopen op Keflavik; door de douane, op naar de gereedstaande vrachtwagen; net als in 2021. Echter; deze keer niet. Wij moesten met onze bagage naar de gereedstaande bus. En die ging niet, met ons en onze bagage naar Reykjavik. Nee, de bus ging rechtstreeks naar Flateyri. Dus dat hield in; 8 uren reizen met de bus. Niks niet klein vliegtuigje vanaf Reykjavik naar Isafjordur. Halverwege de reis was er nog wel een stop ingepland om enig voedsel en drinken te kopen en om van bus te wisselen inclusief een bagage wissel. Er ontstond een redelijke chaos. Henk miste daarom later ook zijn kleine koffer. Daarover later meer.

Verder maar weer. Op naar Flateyri. Na een te lange reis arriveerden wij om 01.30 uur in Flateyri.  De bus werd uitgepakt en de huisjes werden toegewezen. Wij kregen huisje 1. Niet gek, aardig centraal en toch rustig. Bagage opzoeken en op naar huisje 1. Hier miste Henk zijn “klein” koffertje; waarin medicijnen en toiletartikelen. Hiervan melding gemaakt; men zou actie ondernemen. Enfin; maar installeren en bed opmaken, en ……..slapen. Wij waren doodmoe.

Na een goede nachtrust, douchen en ontbijten. Wij spraken af dat Peter en John de auto op zouden halen in Isafjordur. Henk, Theo en Frans zouden om 13.30 de boot in ontvangst nemen en uitleg krijgen. Peter en John werden met de overige ”auto ophalers” in een busje naar Isafjordur gebracht. Naar het vliegveld wel te verstaan; alwaar de auto`s reeds klaar stonden. Bij aankomst bleek op het vliegveld, tot onzer verbazing, “ons” vliegtuigje op de landingsbaan (Reykjavik-Isafjordur vise-versa) klaar te staan voor vertrek. Hoezo stuk? o.i.d.??? Enfin, wij zijn, na de mooie auto in ontvangst te hebben genomen, maar gaan winkelen. Boodschappen doen en koffiedrinken. De eerste ½ visdag was reeds aan ons voorbij gegaan. `s Avonds hebben wij de hengels klaar gemaakt en nadien heerlijk gegeten, onder het genot van een heerlijk Duits biertje.

Donderdag; eindelijk vissen. Windkracht 4 à 5 Bft. Dus dat betekende vissen in het fjord. Zo’n 20 stuks redelijk mooie kabeljauwen werden er gevangen. John ving zijn eerste zeewolf ooit. Eentje van 97 cm. De grootste gedurende deze vis vakantie; zo bleek later.

Vrijdag 28 april. Theo en Frans willen nog graag wat winkelen in Isafjordur. Dus gingen Henk, Peter en John met elkaar vissen. Buiten het fjord bleek het een “kookpotje” te zijn. De forse stroom stond haaks op de ingang van het fjord; oost/ west. Terwijl de wind noord/ zuid waaide. Dus het vissen op volle zee bleek niet mogelijk. Dus werd er teruggevaren het fjord in. Er werden een vijftiental mooie kabeljauwen gevangen en een aantal zeewolven. Nadien hebben wij geprobeerd enkele platvissen te verschalken; en dat lukte. Er kwamen enkele mooie scharren aan boord. Maar het was niet dik vandaag zullen wij maar zeggen. Redelijk vroeg in de middag zijn wij terug gekeerd naar de haven. Daar bleek dat de meeste boten reeds voor ons terug gekeerd waren. Er kwam een bericht binnen dat Henk zijn koffertje was gevonden. Deze was op het vliegtuig gezet en kwam aan het einde van de middag in Isafjordur aan Henk en Peter hebben hem opgehaald. Eind goed, al goed. Theo verzorgde deze dag de maaltijd. Gebakken aardappelen, schnitzel en sla. Een prima maaltijd.

Zaterdag; met z`n vijven aan boord. Gevist aan het einde van het fjord. Er werd redelijk veel gul gevangen, echter niet die grote kabeljauw waarop wij hadden gehoopt. Ook de zeewolf liet het afweten. Wij besloten om toch maar te proberen via de open zee in het verlengde van het Isafjordur fjord te komen. Met Peter als stuurman moest dat kunnen dachten wij. Wij zijn ook een heel eind gekomen, echter op het laatst, met nog drie kilometer te gaan, werd het ons alsnog te gevaarlijk. Voor onze veiligheid zijn wij toch maar weer teruggegaan naar de luwte van het Flateyri fjord.   Ook in het midden van het fjord was er geen zeewolf te vangen. Lichtelijk teleur gesteld zijn wij teruggegaan naar de haven. Ook de mede vissers hadden vandaag niet veel gevangen.      `s Avonds hebben Theo en Frans eten opgehaald uit Isafjordur. Indisch, chinees en Thais. Heerlijk maar veel. Enfin, hadden wij later, onder het kaarten, ook nog een hapje.

De Zondag zijn Henk en John met z`n beiden gaan vissen. Eerst maar eens buiten het fjord. Daar bevinden zich ja de grote kabeljauwen. Er stond echter wel veel stroming. Je kon je pilker van 500 gram niet eens aan de bodem houden. Van alles geprobeerd maar het lukte niet om fatsoenlijk te vissen. Dus maar weer het fjord in varen, net zo lang tot dat je normaal kon vissen. Daar kon leuk worden gevist. Op 45 meter diepte hebben wij enkele mooie kabeljauwen kunnen verschalken van 70 tot 80 cm. Henk besloot op een gegeven moment op platvis te gaan vissen; maar hij ving een mooie zeewolf. John viste op zeewolf maar ving een mooie schar. Tja; zeevissen, hoe dan??; zeg het maar. Nadien hebben wij nog vele mooie stekken afgevist, echter zonder resultaat. Die avond hebben wij met elkaar een heerlijke visschotel verorberd. Nadien zijn Peter en John een heel eind gaan lopen. Verlopen is denk ik het juiste woord. Bij zee aangekomen bleek het water een spiegelglad zeetje te zijn. Zegt Peter tegen John; Wij moeten morgen maar laat de zee op, en `avonds maar langer door vissen.

Maandag 1 mei. Inderdaad; laat op pad. Eerst maar de afnemende wind afgewacht en de vis ingeleverd bij de visfabriek. Om 11.00 uur vertrokken door het fjord heen naar de open zee. Wij hadden besloten om onze plannen van gisteren werkelijkheid te laten worden. Vissen op 100 meter in het verlengde van het Isafjordur fjord; richting Eldingar. En dat ging redelijk goed. Peter ontdekte, bij de nadering van de 100 meter dieptelijn, 4 waypoints op een rij. Ongeveer 50 meter uit elkaar liggend. Die liggen er niet voor niets, aldus Peter. Dus vissen maar. John lag er het eerst in met zijn 500 gram pilker. Nauwelijks op de bodem aangekomen was het raak. Grote vis. Dus takelen maar. Een mooie kabeljauw van 114 cm lang. De anderen volgden al vlot. Theo met een kabeljauw van 122 cm en 20 kg zwaar.

 

 

 

 

 

Tijdens het meten en wegen van deze laatstgenoemde vis stond Frans allemachtig te takelen, te kreunen en te steunen. Toen hij de vis in het oppervlaktewater had gekregen had Frans drie pogingen nodig om de gegafte vis binnen boord te krijgen. Een joekel van een kabeljauw. 130 cm lang en 18 kg zwaar. Een nieuw club record. Gefeliciteerd Frans; daar kunnen wij weer tegen op boxen. Peter trok een kabeljauw aan boord van 112 cm en Henk een kabeljauw van 108 cm. Daarna was er geen tijd meer om precies te meten en te wegen. Op het oog waren er meer als 15 kabeljauwen boven 100 cm gevangen en talloze tussen de 90 en 100 cm. In totaal, naar later bleek, 386 kilo kabeljauw, met 5 personen in vijf uren. Een fantastisch resultaat. Moegestreden zijn wij om vijf uur teruggevaren naar Flateyri. Aftanken en op de foto met elkaar, en met de vis. Eten, biertje en slapen. Moe maar voldaan. Wij hadden nog nooit zo veel vis gevangen.

Dinsdag moesten wij de vis inleveren bij de visafslag. Daar keek men wel even op van de twee boordevol gevangen viskuipen. Volgens de mevrouw van het weegstation kwam zo`n mooie vangst niet vaak voor. Wij trots natuurlijk. Een mooie afsluiting van onze IJsland visserij.

De boot moest nog schoon gemaakt worden en het huis moest nog schoon. Tevens moesten wij onze spullen nog verzamelen, schoon maken en inpakken. Dit werd naar Reykjavik vervoerd. En wij reden naar het vliegveld om aldaar de auto weer in te leveren en het vliegtuig te nemen naar Reykjavik.  Aldaar aangekomen werden wij naar het hotel gebracht met de bus. Aldaar lekker gegeten en drinken en vroeg naar bed.

De volgende morgen eerst maar eens een lekker ontbijtje. Dat was prima geregeld. Lekker en zeer divers. Daarna een taxi gebeld die ons vlot naar het centrum van de stad bracht. Aldaar hebben wij diverse winkels bezocht, koffiegedronken en heerlijk gegeten. De haven en het centrum eens goed bekeken en voorts socialiseren met de IJslanders. Met de taxi weer terug naar het hotel. Nog even een biertje of twee en toen maar gauw naar bed, slapen. Want om drie uur ging de wekker de volgende dag. Om vier uur werden de vispakketten uitgereikt, de bus ingepakt en begon vervolgens de terugreis. Eerst naar Keflavik, het vliegveld van IJsland. Inchecken, door de douane en vervolgens koffiedrinken en wachten. Vervolgens naar de gate. Tjonge wat een volk. Moest wel een groot vliegtuig zijn. En dat was het ook. Naar schatting 350 à 400 passagiers. De vlucht naar Schiphol verliep voorspoedig. Op Schiphol wachten op de bagage. Dat duurde al met al 3 uren. Te veel aanbod en te weinig personeel volgens de speaker. Het zal. Wij vonden het maar zeer slecht. Enfin, nog maar een biertje genomen in het horeca gedeelte. Toen naar P3 en op pad. De reis naar Winsum en Kantens verliep voorspoedig. Het zat er weer op; helaas!

Heren, bedankt maar weer voor deze aangename trip, met de nodige hobbels overigens. Maar ik had het niet graag willen missen. Vooral de laatste visdag, de maandag, niet. Dat was een geweldige ervaring.

 

Groet; John   

Norge 2022

                                                                  Norge   2022        

 

 Elk jaar gaat het anders als elk vorig jaar.  Ook nu weer. Dit jaar, 2022, gaan wij met een recordaantal deelnemers naar Arnøy Brygge; maar niet allen reizend met elkaar.

Theo en Henk reizen reeds op 05 september af naar Noorwegen via Eemshaven/ Kristiansand. Lynn, Peter, Ruud, Barbara, Gerrie en John gaan op 13 september via Kiel/Oslo naar dit mooie land. Bart vliegt op 16 september en Angelique en Roel vliegen op 23 september.

Elf deelnemers; dus twee roarbu’s en drie boten waren er voor ons gereserveerd.

Omdat Henk en Theo reeds op 05 september vertrokken met de mooie grote bus van Theo, waarin 90 % van alle bagage in mee moest, werd de bus reeds op 04 september ingepakt.

De beide mannen vertrokken reeds de volgende dag, omdat Theo een cursus “zeevissen” had geboekt voor de periode 08 t/m 15 september. Leren zeevissen vanaf de kant en vanaf de kleine boot. Heel leuk en gezellig. Maar of het erg leerzaam voor Theo is geweest?  Mwwaa.  Enfin; in de vorm van Henk had Theo een prima begeleider die hem met raad en daad terzijde stond. Zelf viste Henk elke dag vanaf de kant. Met veel plezier ving hij elke dag de nodige visjes.

De zes persoons groep vertrok op 13 september 2022 vanuit Farmsum; pas om 6.50 uur. De auto’s van Peter en John moesten op het laatste moment nog met veel kunst en vliegwerk ingepakt worden. Enfin, dit lukte uiteindelijk dan toch ook wel weer. Vol goede moed vertrokken wij. Peter met Lynn en Ruud; John met Barbara en Gerrie. Naar Kiel, om aldaar de boot te nemen naar Oslo. Mede dankzij de prima navigatie vaardigheden van Ruud kwamen wij reeds om 12.00 uur in Kiel aan. Inchecken, wachten, oprijden, auto’s inpassen en meten, kamers zoeken en toen maar vlug naar de observation  room. Koffie met wat lekkers erin en erbij. De lang verwachtte reis was dan eindelijk voor ons zessen begonnen.

Nadien winkelen, Captains diner, donkey bar en/of de nightclub; alles aan boord wel te verstaan. Na een prima, rustige nacht (althans voor de meesten) ’s morgens heerlijk ontbeten. Om 10.00 uur in Oslo van boord en de douane bezocht. Daar was echter geen sterveling te bekennen. Dus dan maar niets aangeven. (Scheelde ons een paar honderd euro.) Enfin, toch maar aan onze Noorse reis begonnen. Een prachtige reis. De eerste dag zijn wij naar Malvik gereden, over de E6 en de E3. Prachtig weer, droog en een zonnetje. Onderweg heerlijk gegeten in een ons bekend restaurant ter hoogte van de afslag naar Orkanger. Nadien door naar het Stav hotel bij Malvik, Trondheim. Prima hotel; heerlijk geslapen en de volgende morgen een uitgebreid en zeer smakelijk ontbijt genoten.

Donderdag de 14e september door naar Nordnes, via de poolcirkel. Een trip van 592 km. Maar ook een prachtige reis. Via Levanger, Steinkjer, Grong, Matjavatn, Mosjoen, Mo i Rana, de Poolcirkel en Storjord naar Nordnes Camping. Alles kom je hier onderweg tegen. Vlaktes, poolvlaktes, bergen en dalen, pittoreske dorpjes, meren, rivieren, watervallen, fjorden, sneeuw, donkere bossen, enorme brokken steen, stijgende kronkelende weggetjes (10 %) en dalend natuurlijk met de nodige haarspelt bochten. Splinternieuwe wegen, weg opbrekingen gigantische bruggen en snelstromende zeearmen, prachtige stadjes, enz, enz. Werkelijk; je kijkt je ogen uit. Norge op zijn best.

Wij hebben deze dag uiteraard genoten. Na de poolcirkel te hebben bezocht vervolgden wij onze reis. Nog een uurtje tot aan Nordnes camp. John merkte op een gegeven moment dat er een witte bus achter onze auto’s bleef rijden. Dat viel op. Hij week niet van ons pad. Wat raar. De witte auto volgde ons overal. Politie misschien? Ja zelfs tot op de parkeerplaats van de camping achter volgde men ons. De witte auto ging zelfs pal achter die van ons staan. John werd ongerust. Wat heb ik fout gedaan., dacht hij. Te hard gereden misschien?  Op alles voorbereid stapte hij uit.  Plotseling zag hij de grijnzende kop van Theo achter het raam. Hij wilde ons even schrik aanjagen. Nou, dat is hem dan gelukt. Een hartelijk weerzien met Theo en Henk volgde. Zij zouden ons vrijdag, op Arnøy Brygge, eigenlijk weer ontmoeten, maar hadden maar besloten de zeevis cursus een halve dag eerder te verlaten. En zij konden immers vannacht op de camping wel bij ons slapen in het grote tien persoons huis. Wij waren immers maar met zes personen. Geen probleem dachten wij ook. Echter, het grote huis dat wij hadden gereserveerd was aan een andere groep gegund. Wij kregen twee drie persoons huisjes en twee vijf persoons caravans met houten voorbouw. Na duidelijk te kennen te hebben gegeven zijn wij er uiteindelijk maar mee akkoord gegaan. (Wij willen ook niet al te moeilijk doen in Norge). Na lekker te hebben gegeten in het camping restaurant zijn wij ’s avonds nog even op visite geweest bij Lynn en Barbara in hun drie persoons blokhut. Beregezellig.

Daarna lekker slapen. Echter niet voor 1 persoon. Gerrie moest er `s nachts even uit om te plassen, zoals de meesten van ons. Dus hij lopend op zijn slippers en in zijn onderbroekje op weg naar de camping wc. Plassen en…. weer terug, dacht hij. Echter…. Waar moet ik nog maar weer langs. Alles lijkt hier zo op elkaar. Het was koud, 3 graden boven O; en het regende. Na een half uur rond dolen zag hij een bekende auto staan en was hij weer in de buurt van zijn geliefde bedje. Tja, zo’n vis vakantie gaat niet altijd over rozen. Enfin, ’s morgensvroeg, na een lekker ontbijt, maar weer fris? en vrolijk op pad. Op naar het mooiste deel van de reis. Weg 812. Norge op z’n allermooist. Tijdens slechts 1 uur rijden zien wij prachtige meren, schitterende bergen en dalen, sneeuw en indrukwekkende rots partijen. Schapen op de weg en in de tunnels. Smalle wegen en flinke afdalingen. Grote bossen en prachtige watervallen. Kraanvogels en ooievaars. Zeearenden en rendieren. Zelfs elanden werden er gespot. Met als kers op de taart de saltstraumen, de snelst stromende getijde stroom ter wereld; met zijn enorme bruggen erover. Je komt werkelijk ogen te kort.

Vervolgens weg 17 op. Via Kjøpstad en Inndyr naar Sund. Om vervolgens de (auto) boot naar Sør Arnøy te nemen. Van Sør Arnøy naar Nord Arnøy en daarna naar Arnøy Brygge. Vi er hjemme igjen !!. (Wij zijn weer thuis). 

In tegenstelling tot andere jaren hadden wij niet rorbu 4 tot onze beschikking, maar rorbu 2 en 3.  Prima geregeld. Ruimte genoeg. Auto`s uitpakken, huisjes inpakken, Ruud en Barbara wegwijs maken, John Kristian even ontmoeten en gesproken. Zoiets van: nou jullie kennen de boel hier wel, veel plezier.

Laat in de middag begon ieder zijn/haar hengels klaar te maken, veel advies en discussie. Pilker of levend aas, of liever gummie? Reel of molen? Hoeveel gram lood? Enz. enz.

Na een overheerlijke maaltijd, bereidt door Lynn, kwam de discussie ter tafel: waar gaan wij morgen eigenlijk vissen? Enfin, de kaart werd bestudeerd. De mobiele telefoons kwamen op tafel. Uit welke hoek komt de wind eigenlijk? Hoe laat is het hoogwater? Wat is de weersvoorspelling? Enz. enz. Er werden plannen gesmeed en alternatieven bedacht. Uiteindelijk: na een paar drankjes toch maar snel naar bed; zoiets als; wij zien het morgen wel weer.

Zaterdag. 17 sept. Na een prima ontbijt fiskje.

Boot 1 : Lynn, Barbara, Peter en John. Boot 2 : Henk en Theo. Boot 3 : Ruud en Bart.  Gerrie moest helaas met rugklachten verstek laten gaan.

De vissers waren het erover eens. Wij moeten nu naar Grønnen. Dus met alle boten via Fleina en FFugeløya op naar Grønn. Heel veel diepten en plaatsen afgevist. Van alles geprobeerd; echter weinig succes. Slechts een paar visjes tussen de 60 en 80 cm. Was ons deel. Nee, het was niet bepaald een flitsende start. Enfin, er was in ieder geval iets te fileren. `s Avonds; kaarten en plannen maken voor de volgende dag. Nupen ? Fleinvær ? Midskallen ?

De Zondag begon met een stevig ontbijt. Daarna zeevissen. Een nieuwe dag met nieuwe kansen. Boot 2 zette koers naar Nupen. Boot 1 en boot 2 kozen voor de omgeving van N. en NW van Fleinvær. Het weer was prima en het tij was goed. Echter; wederom weinig vis gevangen. Slechts een achttal kleine kabeljauwen, 1 roodbaars en 1 mooie pollak werden erbinnen gebracht in het fileer hok. Na het traditionele biertje en chips zijn de vissen gefileerd en ingevroren. Nadien heerlijk eten; vis met ijs en slagroom na.

Maandag; het weer was prima. Dus vissen. Rond het eiland Fugeløya en in de omgeving van Nupen. De gehele dag van alles geprobeerd, doch een tiental visjes was ons zevental gegund te vangen. Gerrie en Barbara waren op Arnøya achter gebleven om een aantal foto`s te maken. `s Avonds, ondanks de slechte vangsten, wel vissoep gegeten. Overheerlijk.

Dinsdag ochtend, bij het ontbijt, besloot Peter vandaag niet te gaan vissen. Hij had last van een ontstoken duim. Het opgezwollen en rood uitziend exemplaar zag er niet erg florissant uit. Dus hij nam een verstandige beslissing. Er werd met twee boten uitgevaren vandaag. Boot 1 met Lynn, Henk en John aan boord. Boot 2 werd bevolkt door Ruud, Bart en Theo. Boot 1 vertrok naar Givær en Midskallen. Er werd aldaar voornamelijk kleine kabeljauw gevangen, zo tussen de 60 en 70 cm. Alleen Lynn ving nog een leuk exemplaar van 84 cm. en een mooie roodbaars.


Ruud, Bart en Theo besloten naar Grønn af te reizen. Achteraf de juiste beslissing. Bij terugkomst in de haven van Arnøy Brygge bleek de vangst op boot drie als volgt: naast een behoorlijk aantal kabeljauwen tussen de 70 en 80 cm, bleek er zelfs een kabeljauw van 101 cm gevangen te zijn door Bart. Ook was er nog een mooie schelvis (dè vis met de afdruk van de duim van de duivel) veroverd. Theo en Ruud hadden beide enkele kabeljauwen van rond de 90 cm gevangen. Ze hadden met elkaar een leuke dag gehad. Het weer was prima die dag met een aangenaam zeetje en een prima vangst. Na het gebruikelijke biertje en bak chips zijn de vissen allen nauwkeurig en graat loos gefileerd. `s Avonds kon er heerlijk worden gegeten; een rijsttafel op z`n Indisch. Een creatie van Barbara. Zeer aan te bevelen.

De woensdagmorgen begon met een straf windje; 5 a 6 Bfr. Dus werd er afgereisd naar “het paradijs”; of te wel Langsanden. Er werden drie leuke kabeljauwen binnen gebracht. En Henk? Ja Henk ving makrelen, vele makrelen. Later hebben de boot 1 bewoners de noordkant van Nord Arnøy nog even onveilig gemaakt. Zonder enig resultaat overigens. `s Avonds, na het eten, zijn er aantal fiskemanner gaan kaarten, anderen gingen voetbal kijken in rorbu twee, weer anderen gingen moe maar voldaan vroeg naar bed.

De donderdag deed zijn naam gelukkig geen eer aan. Niks geen gedonder of geflits en zelfs geen wind. Dus wij konden er met zijn zessen prima op uit. Vissen waar je wilt. Boot 1 zette koers naar Grønn. En met succes. Na een eerste vis plek te hebben gevonden lieten Lynn, Henk en John de pilkers naar de bodem zakken. Resultaat? Alle drie tegelijk beet. Dat beloofde wat. Lynn ving een mooie kabeljauw van 91 cm. John haalde vervolgens een kneiter van een kabeljauw boven water; lengte 110 cm met een gewicht van 12,8 kg. Henk bracht vervolgens een exemplaar binnen van 98 cm. Een fantastisch begin van de visdag. Nadien zijn er nog enkele exemplaren in de grootte van 80 cm. gevangen. Maar nadien liet de vis het volledig afweten. Geen “kop” meer te vangen.  Wat wij ook probeerden. Maar ja; om met Henk te spreken: Het heet ook vissen, niet vangen. Op boot drie, met Ruud, Theo en Bart aan boord hadden ze ook al geen geluk. Slechts 3 vissen brachten zij `s avonds het fileer hok binnen. Na de chips en het bier, direct maar even fileren en inpakken. Ook een leuke bezigheid. `s Avonds macaroni à la Lynn. Een heerlijke Italiaanse maaltijd. Nadien uitbuiken, kaart lezen en kaartje leggen.

Vrijdag 23/9. Na het ontbijt zijn Henk, Bart Ruud en Theo gaan vissen. Lynn, Barbara en Gerrie bleven thuis; het spul wat “aanhemmeln”. Peter en John gingen met de auto naar Bodø. Zij moesten Angelique en Roel (de dochter en schoonzoon van John) ophalen van het vliegveld. Geen straf overigens, want de reis via Inndyr, Kjøpstad, Saltstraumen, Godøystraumen en Bodø is een prachtige reis van ongeveer     1. ½ uur.  Nadat Peter en John bij het vliegveld waren aangekomen, bleek het vliegtuig uit Oslo reeds te zijn geland. Na een prettig en uitbundig weerzien werd er al ras aan de terugweg begonnen. Vele vragen volgden en vele verhalen werden er al reeds verteld. Angelique en Roel waren zeer onder de indruk van deze terugreis naar Arnøy Brygge. De bossen, de watervallen de bruggen, de zee, de eilanden, de bergen, enz. enz. Alles vonden ze zeer indrukwekkend. Dit hadden ze zeker niet verwacht. En dit was nog maar het begin. De fiskje menn deden inmiddels hun stinkende best om een aardig maaltje vis te vangen. Theo ving pollak; 80,76,75, en 71 cm. Bart ving de grootste vis van de dag, een kabeljauw van 98 cm. Henk ving een mooi aantal gullen. De grootste was een kabeljauw van 94 cm. De grootste vis  van Ruud die dag bleek een pollak van 78 cm. te zijn. Alles bij elkaar een prima vangst vonden wij.  Na ‘thuiskomst” was het voor Angelique en Roel tijd om kennis te maken met de overige deelnemers. Hun kamer in te richten. De omgeving wat te verkennen en zich Arnøy Brygge eigen te maken. Na het fileren, inpakken en opbergen van de vis, was het tijd voor een biertje en de warme maaltijd, Na het eten heerlijk uitbuiken en gezellig wat kletsen. En ja, er kwamen heel wat verhalen los uit het rijke vis verleden van de visclub.

Zaterdag; vroeg uit de veren, ontbijten en fiskje. Boot 2 met Theo, Henk en Lynn vertrokken als eerste. Zij gingen onder de brug door richting N.W. Fleinvaer. Dat bleek een goede keuze te zijn. Zij vingen de ene na de andere kabeljauw. Ik zal U de mooiste vangsten noemen. Henk; 100 cm en 104 cm. Theo; 94 cm, 96 cm 98 cm. (Die meterse vis wilde maar niet komen.)  En dan Lynn; die ving, na een behoorlijke strijd, een heilbot van 124 cm en 19,7 kg zwaar.

Ook bracht ze nog twee mooie kabeljauwen binnen van 90 en 94 cm. Allen vingen nog vele kabeljauwen tussen de 80 en 90 cm. Al met al een mooi resultaat. Boot 3 bracht in de persoon van Roel een mooi “gouden” kabeljauw in de boot van 85 cm. Een zogenaamde kelp-kabeljauw. Bart, Ruud en Roel bleven voorts vissen vangen tussen de 80 en 90 cm. Boot 1 toog wederom naar Grønn. Allen John ving er een noemenswaardige kabeljauw van 101 cm. Voor de rest niet veel “soeps”. Als troostprijs kregen zij een schitterend zeearend schouwspel voorgeschoteld. Pa en Moe zeearend leerde een van hun jongen de kunst van het vangen van en visje. (Het op het water drijvende dode visje met de klauwen uit het water oppikken tijdens de vlucht.) Een magnifiek schouwspel. Ja, dan vergeet je zelfs zelf te vissen.

 

 

 

 

Na dit bijzondere schouwspel maar weer terug naar Arnøy Brygge. Boot aanleggen, aftanken, fileren en inpakken. Roel en Angelique de fijne kneepjes van het fileer vak geleerd. Vervolgens douchen, eten, kaarten enz, enz. Ja, het is best druk tijdens zo`n vis- vakantie.

Zondag; vroeg uit de veren. Mooi weer, geen wind, een heerlijk ontbijt, en ….. vissen uiteraard. Boot 2 en 3 zetten koers naar N. W. av Fleinvær. Barbara verschalkte een dikke Lom van 85 cm. De andere opvarenden bleven vissen vangen tussen de 70 en 80 cm. Boot 3 kwam in de middag binnen met vissen tussen de 70 en 90 cm. Boot 1 zette koers naar Midskallen. Ongeveer 45 minuten “stomen”. Kabeljauwvangsten tussen de 80 en 100 cm. was hun deel. Om 11.00 uur kwamen er plotseling talloze bruinvissen om onze boot zwemmen. Zij joegen een school koolvisjes naar onze boot en vervolgens was het vreten geblazen. Een leuk schouwspel werd er gepresenteerd. Vroeg in de middag kreeg Angelique een mooie aanbeet te verwerken. Nadat de vis zich vast gevreten had moest hij nog even naar boven getakeld worden. Angelique deed haar uiterste best. Alle ledematen kraakten en piepten. De vis vocht en Angelique vocht. Een mooi gezicht. Na verloop van tijd kwam er zowaar een Heilbot boven water. Peter was er als de kippen bij en sloeg de vis aan zijn handgaf. Zo, die was binnen.  Angelique was doodmoe maar ook beretrots. Een heilbot van 98 cm en 10kg zwaar. En dat tijdens je eerste visvakantie ooit. Niet slecht. Er bestaan zeevissers die nog nooit een heilbot hebben gevangen. Na de gebruikelijke fotosessie moesten wij maar verder gaan vissen.

Toen Peter zijn pilker wilde laten zakken keek hij eens over het wateroppervlakte; en zei: Ik denk dat wij maar snel terug moeten varen naar Arnøy Brygge. Er was namelijk plotseling een, uit het oosten komende, wind ontstaan; die nogal wat schuimkoppen op het wateroppervlak veroorzaakte. Naar schatting een windkracht 6 à 7 bft.  En wij moesten er 25 kilometer recht tegenin varen. Met golven van 2 à 2,5 meter hoogte was het varen met beleid. Peter bleef gelukkig kalm en rustig. Zijn motto was: De terugreis duur vandaag iets langer. En Angelique, die vond het prachtig. Staande in de boot (een bootje van 6 meter lang en 2,5 meter breed) begon ze te filmen met haar telefoon. Dat vonden Peter en John toch echt iets te gek. Filmen? Oké, maar dan wel zittend. Na een terugreis die dubbel zo lang duurde, kwamen wij dan eindelijk in de haven van Arnøy Brygge aan. Nat en koud. Maar blij dat wij weer veilig terug gekomen waren. De overige fiske vrouwen en mannen waren al lang weer terug. Zij visten gelukkig veel dichterbij Nord Arnøy. Na een opwarmronde heeft Lynn Angelique even geleerd hoe je precies een heilbot moet fileren. Het ging haar prima af. Tja, wat wil je ook met zoveel ervaring naast je. John leerde inmiddels Roel hoe je een kabeljauw “zuinig” moet fileren. Peter, Henk, Barbara, Ruud, Gerrie, Bart en Theo hielpen ook mee om de grote voorraad vis te fileren, te verpakken en op te bergen in vriezer. Er werd dus massaal vrolijk op los gefileerd. Gerrie had het druk met controleren, spoelen, drogen, verpakken en invriezen van de vis. `s Avonds heerlijk gegeten à la Ruud. (Die kan dus ook prima en erg smakelijk koken.) `s Avonds kaarten praten en tv kijken.

Roel en Angelique moesten eigenlijk op de dinsdag naar Bodø gebracht worden; maar gezien het weer op deze maandag de 26 ste september (er kon dus eigenlijk niet gevist worden met windkracht 6 a 7 bft) hebben wij maar besloten hun vandaag terug te brengen. Dus werd er op de maandag naar Bodø gereden c.q. gevaren. Roel en An hebben vlot een hotel voor 1 nacht kunnen boeken, om zodoende op Dinsdag rustig naar het vliegveld te kunnen gaan.  Dus gingen Lynn, Barbara, Theo en Bart met de “bus boot“ (hurtigbot) naar Bodø en gingen Angelique, Roel, Peter, Gerrie en John met de auto. Ruud en Henk bleven “thuis”. (Misschien toch nog even proberen te vissen?). De auto-reizigers zijn bij het wereldwonder Saltstraumen nog even een half uurtje uitgestapt om dit spektakel van dichtbij te kunnen aanschouwen. (Onder de indrukwekkende pijlers van de enorme brug). Een fantastische belevenis. Wat een enorme kracht zit er dan in het water. Onvoorstelbaar. De weg vervolgend mochten wij nog een eland spotten. Die stond gewoon aan de kant van de weg aan de boompjes te knabbelen. Een niet alledaags gezicht. In Bodø hebben beide groepen elkaar weer getroffen bij “City Nord”. Aldaar werd er gezamenlijk gewinkeld en gelunched. Nadien heeft de “autogroep” het centrum van Bodø bezocht. Winkelen en site seeing en het hotel van Angelique en Roel nog even bekeken. Nadien met elkaar nog even gegeten in het hav- restaurant. Vervolgens moest er alweer afscheid worden genomen van Angelique en Roel. Ze vonden de trip kort maar toch fantastisch mooi en indrukwekkend.  Beiden hadden zeer genoten en spraken de wens uit om in de toekomst nog en keer weer mee te zullen gaan. (Maar dan misschien wat langer). Op de terugweg mochten Peter, Gerrie en John voor de tweede keer die dag een drietal elanden aanschouwen, staande aan de rand van het bos.

Toen de “bootnemers” in Bodø op de Hurtigbot stapten, om de terugweg te nemen naar Arnøy Brygge, liepen ze Basse, Unni en Ruta “tegen het lijf”. Basse was net uit het Nordland Sykehus ontslagen. Hij had daar drie weken met allerlei ongemakken gelegen. Het werd een ontroerend weerzien. Basse was erg blij om een deel van de Nederlandse groep weer terug te zien. Dat was uiteraard wederzijds.

Dinsdag de 27ste kon er worden uitgeslapen. Vissen was in ieder geval niet mogelijk; windkracht 7 bft. Iets te veel van het goede. ’s Middags zijn Ruud, Peter, Bart en John de Nordkystvei gaan lopen. Ook werd er een bezoek aan de bunker gebracht. Een interessante tocht over heel wat glibberige en grillerige rotsen. Bart heeft de anderen veel over de steensoorten en steen lagen kunnen vertellen. Ouderdom? Miljoenen jaren oud. Ook hebben wij een aantal van die stenen meegenomen. Een leuk aandenken voor thuis in de vensterbank. Ruud vond de bunker uit de tweede wereldoorlog erg gaaf. (Hij had deze bunker dan ook nog nooit gezien.) Dat de kanonnen deels nog werkten vond hij zeer indrukwekkend. Gelukkig kon er niet meer mee worden geschoten. Weer “thuis”gekomen werd ons verteld dat Unni langs was geweest. Ze bracht de wens van Basse over dat wij toch vooral `s avonds op de bondegard (boerderij) moesten komen eten, met de hele Nederlandse groep uiteraard. Het werd een prachtige avond. Basse zeer genietend. Ook Nina was van de partij met Cecilia en Jonas. Unni had het, met hulp van Lynn, erg druk met de voorbereiding van het diner.  Zoals gewoonlijk overheerlijk; Rendierstoofpot met hele potetter, salade en spuiten. Afgesloten met Unni`s kake, in drie varianten, begeleid met een wel zeer goede cognac.

Nadien werd de ”beroemde” doos van Pandora aangeboden aan de Noren, vol met Nederlandse specialiteiten. Daarbij werden vooral de kinderen niet vergeten. Later die avond kwam er nog schitterend slot; in de vorm van het noorderlicht spektakel. Fantastisch om te mogen beleven. De prachtige afsluiting van een mooie dag.

Woensdag was het rustig en mooi weer. Dus vissen. Echter; er was nauwelijks een visje te vangen. De vissers van boot 1 brachten niet één maatse vis binnen.  In boot 2 ving Gerrie een mooie leng van 82 cm. en Theo een pollak van 81 cm. De vissers van boot 3 moesten zich tevredenstellen met een paar kleine kabeljauwtjes en een paar pollakken van 70 cm. Al met al bleek het een slechte visdag te zijn geworden.

De donderdag, de laatste visdag, kwam eenieder traag op gang. Behalve Ruud. Die wilde nog een keer vissen.  In het mooie en dichtbij liggende “paradijs “.  Zogezegd zo gedaan. Hij ving aldaar enige kleine visjes. Tot dat hij plotseling een forse aanbeet kreeg te verwerken. Hij leverde strijd met een vis van formaat. Toen hij dan eindelijk zijn tegenstander boven water kreeg bleek het om een grote heilbot te gaan. Een mooi exemplaar. Ruud verloor echter de strijd.  De heilbot zag kans om op het laatste moment te ontsnappen en schoot de diepte weer in.  Jammer, maar enfin, Ruud heeft in ieder geval de krachten van een grote heilbot aan den lijve ondervonden. Hij vond het dan ook een hele belevenis. Volgend jaar maar weer eens proberen.

De rest van de dag stond in het teken van schoonmaken, repareren en inpakken. De huisjes en de boten werden schoon gemaakt. De auto`s werden weer ingepakt; enz. enz. Na de avondmaaltijd kwamen John Kristian en Nina nog even langs. Even afscheid nemen. Nou ja; even. Het werd weer erg gezellig en werd erg laat die laatste avond op Arnøya.    

De vrijdag zeer vroeg uit de veren. Snel even wassen, broodje eten, het laatste inpakken en de laatste schoonmaakactie. En dan vlug vertrekken. Naar de haven van Sør Arnøy. De overtocht naar Horsdal en dan de terug tocht. Het gaat verder via het eiland Sand Arnøy. Dan via weg 17 en vervolgens via weg 812 naar de E6. Een schitterende route. Over bergen en door dalen, door de bossen en via de hoogvlakten. Dit alles samen met de volop schijnende zon. Een schitterende belevenis. Op de E6 aangekomen ging het verder via de poolcirkel, Mo i Rana, Mosjoen, Matjavatn en Namsskogen naar Grong. Onze 1ste overnachtingsplek op de terugreis. Bij het oprijden van de toegangsweg van het vakantiecomplex stonden een elandmoeder met haar twee kinderen ons reeds op te wachten. Prachtig. Na de twee door ons gehuurde huisjes in bezit te hebben genomen, zijn wij het plaatsje Grong ingegaan om er vervolgens wat te eten te kopen. Vervolgens de maaltijden mee terug genomen en lekker opgepeuzeld in de huisjes van de Langnes Camping. Na een poosje gezellig kletsen en nadien kaarten, zijn wij maar redelijk vroeg naar bed gegaan. De volgende morgen vroeg uit de veren, hemmeln, ontbijten en maar weer op pad. Nu met z’n zessen. Henk en Theo waren reeds gisteren doorgereden naar Malvik. Zij moesten immers 350 km meer rijden in Noorwegen als wij; omdat zij via Kristiansand reisden en wij via Oslo.  Via Trondheim zijn wij de E6 blijven volgen en reisden zodoende over het mooie Dovrefjell. In Dombas hebben wij de grootste souvenirs winkel van Norge bezocht. Hebben aldaar nog even lekker met elkaar gegeten om vervolgens door te rijden naar Frya leir. Aldaar overnacht in de ons bekende slaapgelegenheid. Na een prima ontbijt van Lynn zijn wij de volgende morgen vroeg weer op pad gegaan. Op naar Oslo. In Oslo vlot kunnen inchecken op de Color line boot. Vervolgens die middag vanuit de observation lounge het Oslofjord kunnen bekijken en genoten van de vele indrukwekkende uitzichten. Alles onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes. Daarna gezellig met elkaar gegeten in het Grand Buffet restaurant.  `s Avonds; winkelen, Monkey bar, Nightclub, enz. enz. Ja, het werd weer ouderwets gezellig.  Het was overigens stapel druk aan boord. Zeer veel gasten, waaronder erg veel jeugd. Maar wel erg gezellig dus. Maandagmorgen, al dan niet met “spijkers in de kop” naar het ontbijtbuffet. Heerlijk met z`n allen ontbeten.

Daarna volgde de prima terugweg via Duitsland en Nederland.  Alleen in Leer bleek een onduidelijke umleitung te zijn. Enfin, wij hebben de route uiteindelijk wel kunnen vinden. Dus verder naar de Duits-Nederlandse grens. In Bunde van Barbara afscheid genomen. Zij werd aldaar door haar echtgenoot opgehaald. Vervolgens verder naar de Poort van Groningen. Aldaar nog even iets gegeten en toen verder naar Farmsum. Zo tegen 16.30 uur zijn wij aangekomen in de Molenstraat. Theo en Henk waren reeds vanmorgen gearriveerd via de Eemshaven route. Dus de hele schuur bij Henk lag vol met onze visspullen. Wij hebben verreweg het meeste uitgezocht en mee genomen.  Afscheid nemen van elkaar, daarna ging ieder naar zijn eigen huis. De mooie en prettige vis-vakantie zat er weer op. Allen bedankt voor de gezelligheid en de inbreng. Graag zien wij elkaar volgend jaar wederom in Norge.

Har det bra. Vi sees.

John.                                 

Foto 36, 32, 12, 18

Visvakantie Noorwegen 2021

 

Wij; Lynne, Henk, Peter, Bart, John W. en John S. vertrokken, zeer tegen de gewoonte in, om
kwart over acht zondagsmorgens vroeg vanuit Farmsum. Peter, met Lynne en Bart
aan boord, trok met zijn auto de mooie grote kar, die tot aan de nok gevuld was
met visspullen, voedsel en prive spullen. John S. volgde met Henk en John W.
aan boord. Wij hadden alle tijd. Want wij hadden de heenreis gepland in vijf
dagen i.p.v. vier. Rijdend over Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen. En
dat in corona-tijd. Eh ja. Het was immers toegestaan en wij waren allen dubbel
gevaccineerd. En als de zeeviskoorts je te pakken heeft dan kan er veel
geregeld worden.  Na vier en een half uur
sturen kwamen wij aan in Puttgarden, voor de overtocht naar Rødby in
Denemarken. Altijd een leuke onderbreking van de reis. In Rødbyhavn aangekomen
geen douane of Covid controle. Dus door naar onze eerste overnachtingsplek,
Ishøj camping. Aldaar bevolkten wij een ( klein ) huis op een, zeker in het
hoogseizoen, prettige camping. Echter, het huis was verre van compleet, te
klein en niet super schoon. Wij hebben ons er mee gered, maar hebben dit
onderkomen ook maar direct van de toekomst-lijst geschrapt.  Dag 2, vroeg uit de veren, een prima
ontbijtje en verder maar weer; op naar Norge. Het was druk in Kopenhagen die
maandag morgen. Auto 1 en auto 2 verloren elkaar als snel uit het oog. Gevolg;
Peter, Lynn en Bart reden via de “Brygge”en Malmø, richting Gotenburg; terwijl
John, Henk en John via de oversteek Helsingør/ Helsingborg Sweden binnen reden.
Nabij Gotenburg vonden wij elkaar weer. Verder; op naar Norge, naar de
grensovergang “Svinesund”. Aldaar aangekomen werd al het verkeer van de
autobaan afgestuurd naar de douane. Eerst naar de politie post. Met vijf
politie agenten om de twee nederlandse auto heen werden alle QR codes en ID
bewijzen van ons aan een streng onderzoek onderworpen. Alles overigens erg
relexed en vriendelijk. Nadat alles in orde was bevonden moesten wij nog naar
de douane om het teveel aan bier even aan te geven. Enkel John S. mocht het
douane pand betreden. Na twee keer van het kastje naar de muur te zijn
gestuurd, werd ik verwezen naar een betaalautomaat. Daar moest het teveel aan
flesjes/blikjes ingetikt worden en nadien moest er betaald worden. Het apparaat
ging niet verder als 25 stuks. Na alle noorse en engelse instructies te zijn
doorlopen, bleek het apparaat alle diensten te weigeren. Hij was stuk. Na mijn
klachten kwamen er in totaal 5 douanebeambten kijken, repareren, overleggen,
uit elkaar halen, enz enz. Maar het ding was en bleef stuk. Na lang aandringen
was men genegen het op de ouderwetse manier te doen. Verklaring invullen met de
hand, betalen en klaar. Volgens de douane ambtenaren echter niet meer als 25
blikjes. Okè, dan hadden wij een mazzeltje. Met een verklaring van de douane en
5 kwartier later konden wij weer op pad. Op naar Oslo en daarna door naar Stange;
ergens tussen Hamar en Elverum. Een prachtig huis, op het erf van een grote boerderij;
alwaar de eigenaar van het huis woont met vrouw en kinderen. Zeer landelijk
gelegen, super schoon en zeer compleet. Na een prima maaltijd, gemaakt door
Lynn, een prachtige avond en een doodstille nacht waarin heerlijk werd
geslapen, stonden wij de dinsdagmorgen redelijk vroeg op, om van het luxe
ontbijt te genieten. Nog wat groente gekocht bij de boer en verder reizen maar
weer. Naar Trondheim en vervolgens naar een boerderij/vakantiehuis in de buurt
van Levanger.

Het bleek een mooie, zeer oude woning te zijn. Een prima plek. Na een stevige maaltijd,
kaarten en voetbal kijken, redelijk vroeg op bed. `s Morgens ontbijten bij de
boer. ( was inclusief ). Een prima noors ontbijt, frokosten. Zeer smakelijk. En
door, naar Steinkjer en Mo I Rana. Tussen de laatst genoemde plaatsen nog even
gepicknickt midden in de natuur. Geweldig, even een welkome pauze tijdens de
lange reis. Henk bakte de nodige hamburgers met siepels op zijn, deels zelf
gemaakte, bak toestel. Een leuke lekkere belevenis. Daarna door naar de
poolgrens. Het monument en de  souvenirs
winkel bezocht. Vervolgens naar het Saltdal. Tanken en even lekker “noors”
gegeten. Vervolgens door naar de laatste overnachtingsplek “Camping Nordnes
Camp. Bij het opdraaien van het terrein reed John met de kar achter zijn auto
langs de verkeerde kant van de vluchtheuvel. Gevolg; een lekke band; de rechter
van de aanhangwagen. Henk en Peter zouden het probleem wel even oplossen. Er
was echter al vlug een ander probleem. De ringsleutel paste niet op de moeren
van het wiel. Dus moest er een andere sleutel aan te pas komen. Anders kon het
wiel niet verwisseld worden.  Peter op
pad. Na èèn uur was hij terug met een nieuwe juiste sleutel. Henk had
inmiddels, via de kok van het camping restaurant, een passende ringsleutel
geregeld en was reeds bezig met de beschadigde band te verwisselen. Enfin;
uiteindelijk is alles weer goed gekomen en konden wij “ons” laatste
overnachtingshuis gaan bevolken. Snackje eten, biertje drinken en maar gauw op
bed. Wij waren aardig afgereisd. De volgende morgen, de donderdag, vroeg op pad
richting onze eindbestemming:  Arnoy
Brygge. Na een mooie tocht kwamen wij aan in het plaatsje Misvaer, alwaar de
probleem band gerepareerd moest worden. Hij moest echter besteld worden en wij
konden de nieuwe op de terugweg weer ophalen. Prima, dus verder maar weer,  naar Sund. De vertrekplaats van de pont naar
ArnØya. De boot van 12.00 uur was uitgevallen en vertrok pas om  12.40 uur. Dus eerst maar even iets eten in
het restaurant van Inndyr.   Nadien met de pont naar Sur Arnøy. Na de boot
te zijn afgereden wilden wij onze weg vervolgen. Maar dat lukte niet, want er
sprong opeens iemand voor onze auto. John Kristian Karlsen, de eigenaar van het
zeevis resort. Er volgde een enthousiast weerzien uiteraard. Vervolgens door
naar het resort Arnøy Brygge. Eindelijk ”thuis”.

Daarna;
uitpakken, inpakken, hengels klaar maken, bedje opmaken; enz enz. John Kristian
kwam die avond nog even langs. Nog even een praatje maken. Gezellig.

Vrijdag; de
eerste visdag. Boot 1 met Lynn, Peter en John S. voeren naar de noord-west kant
van Fleinvaer; de plek waar wij in 2019 vaak ,en met succes, hadden gevist. Na
6 keer verkast te zijn geweest hadden wij nog geen vis van betekenis gevangen.
Dus de “oude” wijsheid maar weer gevolgd. “zoek de kleintjes en vang de
groten.” Op naar Grønnen. Met succes. Peter ving de grootsten, 107cm. 112 cm.
en 103 cm.

Allen kabeljauw.
En samen nog vele kabeljauwen tussen de 90 en 100 cm.  Op Boot 2 werd een heilbotje van 73 cm
gevangen door Bart. Zijn eerste en hij was er maar best trots op. Tevens ving
hij een koolvis van 98,5 cm. Een heel gevecht; maar Bart weet nu hoe het werkt.
Henk ving een makreel van 60 cm.

John W. een leng van een meter. Allen vingen vele kabeljauwen tussen de 70 en 90 cm. In de haven
van Arnøy Brygge aangekomen was zelfs de visgids uiterst verbaasd over de grote
van de gevangen vissen en over de aantallen. Na het gebruikelijke biertje en
chips, maar gauw fileren en inpakken; dat was nog een hele klus. Eten en
biertje drinken; daarna moe maar voldaan vroeg op bed.

De zaterdag een
beetje uitgeslapen en uitgebreid ontbeten, dus wij kwamen laat weg uit de
haven. Boot 1 voer richting de zuidkant van Fugløya. Vlakbij de vis gronden van
gisteren aan gekomen zagen wij een grote troller al vissend over “onze” vis
plek heen varen.  Toen de grote boot
vertrokken was hebben wij het nog even geprobeerd, maar er was geen visje meer
te vangen. Dus moesten wij een andere plek, redelijk in de buurt, opzoeken.
Peter vond uiteindelijk een vis plek met nagenoeg de zelfde condities als de
vis plek van gisteren. Met succes. Wij vingen een behoorlijk aantal kabeljauwen
tussen de 90 en 100 cm. John Smit sloeg er zelf èèn van 109 cm. aan de haak.

Boot 2 had hun
geluk aan de zuidkant van Fleinvaer trachten te vinden. Slechts èèn mooie
kabeljauw van 102 cm. was hun deel. Bij de terugkomst in de haven, was het een
drukte van belang. Er was een grote groep noorse jongens en meisjes bezig
zeehonden te fileren. Daar keken wij heel raar van op. Enfin; maar eens even
informeren. Bart, erg goed engels sprekend, kreeg te horen dat de groep een
zestal zeehonden had geschoten. Het ging de jagers om de huid van de zeehond.
Ze hadden gezamenlijk een afschot quotum van 50 stuks per jaar. Maar dat was
geen probleem; want er waren duizenden zeehonden aldaar in de “buurt”.

Zondag werd
gekenmerkt door een oosten wind, die een knobbelig zeetje veroorzaakte. Dus
Lynn koos er voor om thuis te blijven. Zij wilde vissoep maken. Wij zijn gaan
vissen in het “paradijs”. Dit bleek geen succes. Alleen Peter ving een mooie
meterse kabeljauw. Op boot 2 werden er in totaal vier; zogenaamde meenemers,  gevangen. Op boot 1, diep in het paradijs
vissend, werden  ook een aantal kleine
koolvissen gevangen. Er vlogen namelijk een drietal zee-arenden rond, bij ons
in de buurt. 1 volwassen exemplaar met twee jongen. Die gunden wij wel een
visje. Een prachtig gezicht hoe moeder zee-arend over het zee-oppervlak aan
kwam zeilen en vervolgens de visjes, met haar klauwen uit het water viste. Het
“paradijs”, een oase van rust, een schitterende natuurschoon, prachtige schone
stranden en een weldadige vredige omgeving . Wat wil je nog meer ?? Na al dit
moois zijn wij, nagenoeg zonder vis, teruggevaren naar onze uitvalsbasis. Na
terug komst hebben wij nog met Basse gesproken. Voornamelijk over zijn
gezondheid. Het ging gelukkig aardig goed. Alleen de knieèn bleken nog een
probleem te zijn.  `s Avonds lekker mogen
genieten van Lynne haar voortreffelijke vissoep. Nadien kaart spelen en
knobbelen. Ook een leuke bezigheid.

Maandag, 13
september. Slecht weer; regen, koud en winderig. Windkracht 6 NW. Peter, Lynne,
Bart en John besloten met de auto naar Bodø te gaan. Beetje winkelen,
socialiseren, even een overdekt terrasje pakken en bierpakketten gekocht. Na de
terugtocht te hebben gemaakt hebben wij de auto bij de Spar in Vag geparkeerd
en heeft Henk ons met boot 2 opgehaald en weer thuis gebracht in Rorby 4. Henk
en John W waren toch nog even aan het vissen gegaan die middag en hadden zowaar
nog 14 maatse kabeljauwen gevangen. Die moesten nog even gefileerd worden. Wij
besloten dat wij Bart maar even een gratis cursus vis fileren aan moesten bieden.
Zo gezegd, zo gedaan. Ik kan hier melden dat Bart zich met glans door de cursus
heeft gewerkt. Hij is met glans geslaagd. Proficiat Bart.

Daarna heerlijk
gegeten; Aardappelen, prei en gehaktschotel. `t Kon minder.

Dinsdag, windje
kracht vier. Henk, Bart en John W konden niet wachten. Er moest worden gevist
en wel zo snel mogelijk. Dus boot twee vertrok op tijd. De bemanning van boot 1
zat nog rustig te ontbijten en de plannen en visplekken van de dag door te
nemen. Plotseling kregen ze een telefoontje van Henk. Wij hebben problemen; de
motor doet het niet meer, en wij zitten redelijk dicht bij de kust met ons
bootje. Kom over en haal ons op. Peter en John erop uit met boot 1. Echter boot
2 was nergens te zien of te vinden. Dus hebben wij John Kristian Karlsen
ingeschakeld. Na 1 telefoontje wist hij waar boot 2 met bemanning zich bevond.
Wij zijn met De Cecilia van JKK uitgerukt. Op naar de kust van Fleinvaer. Na
een snelle boottocht bereikten wij boot 2. Na beide boten met enige touwen aan
elkaar gekoppeld te hebben, brachten wij de “schipbreukelingen”weer veilig
thuis.

Achteraf bleek
het probleem iets van technische aard in de stroom toevoer van de motor van
boot twee te zijn. Na alle spullen te hebben overgebracht zijn Henk, Bart en
John  met boot drie weer uitgevaren om
hun vis reis te vervolgens. Met succes overigens. Vele kabeljauwen tussen de 80
cm en 100 cm werden er door hun gevangen. John W. bracht een kabeljauw in de
boot van 100 cm. precies en Henk ving nog even een kabeljauw van 103 cm. Boot 1
had een mindere dag. Slecht een paar kabeljauwen brachten zij binnen. Lynne
ving nog de grootste; 92 cm. en 9.1 kilo zwaar. Ook bracht Lynne nog twee mooie
roodbaarzen aan boord. `s Avond was het vis eten geblazen; nagenoeg onbeperkt.
Prima bezigheid overigens. Laat op de avond kwam Henk nog even helemaal los met
een persiflage van de Snollebollekes met “Van Links naar Rechts”. Hij kan zo in
de “Top Pop” meedoen.

Op de woensdag
voer de tot “disco boot” benoemde boot 1 wederom naar de zuidelijke visgronden
van Fugløya. Op de eerste stek was het direct raak. De kabeljauwen lagen blijkbaar
“bijtgraag” op de bodem te wachten. De eerste kabelU die boven kwam werd gevangen
door Peter, 107 cm lang en 13<5 kilo zwaar.  
De volgende was voor John,; 115 cm en 17 kilo zwaar. Lynne ving menig
kabeljauw tussen de 90cm en 100 cm.

Net geen meterse
vis; haar grootste vis  bleef  op 98 cm. steken.   Tijdens het binnen halen van zijn pilker,
kreeg John, later in de middag, op half water, plotseling een forse klap op zijn
hengel te verwerken; en ging zijn reel fors door de slip. Na enige strijd bleek
hij een heilbot te hebben gevangen van 12 kilo zwaar en 101 cm lang.

Een mooie
vangst, waar hij erg blij mee was. Peter voegde er nog een aantal kabeljauwen
aan toe van 104 en 102 cm; en John van 105 cm en 101 cm. Gedrieen vingen de
boot 1 vissers nog veel vissen tussen de 80 cm en 100 cm. Dit alles onder de
disco klanken van DJ  “Peter den
Draaier.” Op Fleinvaer en Nupen vingen de boot 2 vissers Henk en Bart vele
grote koolvissen, kabeljauwen en makrelen. Kortom; en prachtige visdag voor
allen. Op de terugweg naar Nordarnøy viel het ons op dat er reeds een redelijk
grote partij sneeuw op de, verder weg liggende, bergtoppen was gevallen. De
winter was aanstaande. In de haven aangekomen vertelde John Kristian ons dat
hij gelukkig geen Covid besmetting had opgelopen. En hij kon weer volledig zijn
eigen gang gaan. Voor ons stond de avond in het teken van fileren en vis
inpakken. Nadien nog even 1 “HG tje “, en toen maar op tijd naar bed.

Na het prima
ontbijt van Henk en Lynne werd er aan materiaal onderhoud gedaan. Wij kwamen al
met al niet heel vroeg op pad. Overigens moesten er nog een paar kleine
boodschapjes gedaan worden bij de Spar in Vag. En omdat wij er toch waren
hebben wij ook maar even gebruik gemaakt van de aldaar aanwezige koffie en wafel
mogelijkheden. Nadien vervolgde elke boot zijn weg. Boot 2 richting Fleinvaer
en boot 1 richting Flugløya naar Grønnen. Wederom waren vele mooie gezonde
kabeljauwen ons deel. Bart ving de grootste op boot 2; een kabeljauw van 109
cm.

 

 

 

 

 

 

 

lang en 11 kg
zwaar. Op boot 1 was Peter de gelukkige met een kabeljauw 105 cm. lang. Tevens
mochten de boot 1 “bewoners” een zeeotter bewonderen en zwommen er zeker 10
grote bruinvissen om de boot. Een prachtig gezicht natuurlijk.

Ook het weer was
vandaag prachtig. Windkracht twee en een aangenaam zonnetje. Dus prima te doen.
Bij thuiskomst eerst maar even een biertje en twee pakken chips genomen,
heerlijk in het zonnetje zittend op ons terras. Nadien moesten wij aan de bak;  de vele vissen fileren en inpakken. ’s Avonds
heerlijk gegeten;  Vis cakes en prei/ui/
aardappel schotel. Zware kost; maar overheerlijk.

Achteraf bleek
de vrijdag 17 september een slechte dag te zijn. Ondanks dat wij van boot 1 en
boot 2 vele plekken en dieptes hebben geprobeerd werd er niet veel gevangen
deze dag. Boot 1 bracht die dag 4 kabeljauwen binnen en boot 2 helaas geen
enkele maatse vis. Wij waren dus snel klaar met het fileren.Na het avond eten
nog even kaarten/dobbelen. John.S 
ontdekte om 10.00 uur dat het noorderlicht aan de hemel begon te
verschijnen. Er ontvouwde zich een schitterend spektakel.

Wij waren
overdonderd, zo mooi. Gauw de buren nog even gewaarschuwd. Er werden vele
foto’s gemaakt. En er werd nog lang over gesproken.

 

De zaterdag met
zijn allen naar Bodø. Het zonnetje scheen behoorlijk, dus het was druk in de
stad. Tevens bleek er sprake te zijn van konfirmasjon. Een soort van belijdenis
doen. Vele families waren, compleet gekleed met de mooiste bunad, ( een streek
gerelateerde klederdracht ) naar de stad gekomen. En hadden na het kerkelijk
bezoek bezit genomen van de vele terrasjes, cafe`s en restaurants . Na onze
boodschappen te hebben ingeslagen zijn wij maar spoedig terug gegaan naar Arnøy
Brygge. Eten, drinken, socialiseren en kaarten en dobbelen. Ja, werd het toch
nog weer laat die avond.

Zondag, wederom
 een mooi weer dag. Rustig zeetje en een
aangename temperatuur. Boot vertrok uiteraard weer naar Zuid West Flugløya. En
met succes. Peter slaagde er in een mooie heilbot te vangen. Hij vond hem of
haar zo mooi, dat hij besloot de vis weer terug te zetten in zijn element; met
de boodschap er bij: “Tot volgend jaar maar weer.” Door te vissen op de bodem
en dan snel op te halen, konden wij een viertal koolvissen, van een meter plus,
vangen. Mooi werk; ze vechten tot in de boot. Een heel spektakel. Er kwam
zelfs, middels Peter, èèn van 114 cm. in de bak. Zelfs een viertal mooie grote
kabeljauwen deden fanatiek mee aan dit spelletje. Ook zij belanden in de
visbak. Boot twee liet zich ook niet geheel onbetuigd. John W. ving een Leng
van 101 cm. Bart bracht een kabeljauw binnen van 102 cm. Tevens bracht men nog
4 kabeljauwen van tussen de 85cm en 95cm binnen. Bij terugkomst werden wij
uitgenodigd om bij Basse en Unni te gaan eten. Dus niks fileren, chips eten of
bier drinken. Nee, douchen en omkleden was het devies. Peter moest echter Bart
nog even naar Bodø  brengen. Hij ging nog
even met zijn vriendin 14 dagen Noorwegen onveilig maken. Een prachtig
vooruitzicht. Nadat Peter teruggekeerd was en snel had gedoucht moest hij zich
nog even snel omkleden. Wij spoeden ons naar de “bondegaard”, met de auto of
zelfs op de fiets. Een hartelijke ontvangst stond ons te wachten. Vooral de niet
geheel fitte Basse vond ons bezoek geweldig. Hij genoot er zichtbaar van. Voor
het eten hebben wij de traditioneel geworden geschenken doos overhandigd.
Hetgeen zeer gewaardeerd werd. De maaltijd bestond uit lamsvlees, ossenhaas,
bloemkool en spruitjes. Met als nagerecht Unnie’s kake, twee verschillende
soorten en bessen op sap met vla?. Ook Ruta kwam de feest vreugde nog even
verhogen.

Het werd wederom
een schitterend, gezellige avond. Er werd die avond laat van elkaar afscheid
genomen.

De volgende morgen
bleek er toch een fors zeetje te staan en de wind waaide uit de verkeerde hoek.
Dus fileren, vis inpakken, wandelen, lezen en onderhoud plegen stond er vandaag
op het programma. s`Avond heerlijk vis gegeten en nadien kaarten.

Ook de dinsdag
bracht slecht weer met zich mee. Niet vissen, maar naar Bodø. Naar het
vliegtuig museum. Daar hebben wij vele uren doorgebracht, wij hadden eigenlijk
tijd tekort. Na sluiting van het museum zijn wij nog even aan het winkelen
geslagen. Na de terug reis te hebben gemaakt moesten wij nog even met de boot
van Sunt naar Arnøy. Die ging pas om 21.00 uur, terwijl wij er om 19.00 uur
reeds stonden te wachten. Omdat er geen restaurant of iets degelijks open was,
zijn wij maar naar de supermarkt in Inndyr gegaan. Hebben aldaar het nodige
voedsel in geslagen en dat bij de boot, in de auto verorberd.

Ook de volgende
dag bracht storm en regen met zich mee. Dus uitslapen, schoonmaken en inpakken
van materiaal en kleding. John Wensing werd door Peter naar Bodø gebracht. Hij
wilde graag naar de begrafenis van een overleden vriend in Nederland. `s
Avonds  werden wij verwacht in het huis
van John Kristian om zijn verjaardag te vieren. Het werd uiteraard bere
gezellig.  Vele grappen en grollen werden
er uitgehaald en er werden vele oude verhalen uit de hoge hoed getoverd. Laat,
eigenlijk te laat, lagen wij in bed. Om de volgende morgen maar weer vroeg, om
4 uur, op te staan. Wassen, eten, auto en aanhangwagen inpakken en het laatste
in het huisje nog even schoon maken. Om 6.45 uur stonden wij bij de boot, voor
de overtocht naar Horsdal. In de boot troffen wij Nina en Cecilia. Zij moesten
naar Inndyr. Nog even heerlijk gekletst met elkaar. Vanaf Horsdal naar Kjøpstad
gereden en vervolgens over de weg 17 naar Salstraumen, om vervolgens over weg
812 naar Misvaer te rijden. Aldaar aangekomen moesten wij naar de plaatselijke
garage. Daar hadden ze onze nieuwe banden voor de aanhangwagen reeds binnen
gekregen. Nadat de banden waren gemonteerd, moesten wij uiteraard betalen. Het
pin apparaat weigerde echter onze credit kaarten. Cash hadden wij niet
voldoende. Onder de belofte dat wij bij thuiskomst in Nederland zo spoedig
mogelijk zouden betalen kregen wij een rekening mee. ( en die hebben wij
uiteraard in Nederland per omgaande betaald.) 
 Men heeft in Norge dus nog het
juiste vertrouwen in de mensheid.  Wij
hebben de prachtige weg no. 812 verder uitgereden. Een prachtige route
overigens. Stijl omhoog gaand en dus ook stijl naar beneden. Bergen,
waterpartijen, snel stromende beekjes, Saltstraumen, schapen midden op de weg,
haarspelt bochten, sneeuw, schitterende vergezichten, enz. enz. Nadien via de
E6 naar Grong. Wij waren er mooi op tijd. Wij stonden reeds om 17.00 uur voor
de deur. Vervolgens bami eten met satè, kaartje leggen en op tijd naar bed.

Vrijdag 24
september op tijd uit bed. Ontbijtje en de aanhangwagen inpakken. Nog even
tanken in Grong en door naar Frya Leir. Wederom een prachtige tocht. De reis
verliep voorspoedig. Tot aan het begin van het Dovrefjell. Plotseling stonden
wij stil, in de filè. Zo ver het oog reikte. Het sneeuwde en het stormde. Na
ongeveer vijf kwartier wachten kwam er beweging in de rij auto`s. Op het
hoogste gedeelte van het Dovrefjell bleek de oorzaak van de filè. Veel sneeuw
en gladde wegen. Er moest blijkbaar eerst geruimd en gestrooid worden. Enfin,
wij door naar Dombas. Aldaar  de grootste
soeveniers winkel van Norge bezocht en vervolgens op naar Frya Leir. Onderweg
nog even een patatje, ed.  gekocht. Na aankomst
in Frya Leir hebben wij nogmaals een kleine maaltijd genuttigd. Vervolgens maar
vroeg op bed. De volgende dag moesten wij immers de langste afstand van de
vakantie zien te overbruggen. ( 872 km )

Zaterdag, vroeg
uit bed en na het ontbijt rijden maar; vanaf 07.00 uur.  Op naar Køge in Denemarken. Aldaar aangekomen
bleek ons onderkomen niet datgene te zijn wat wij er van hadden verwacht. Een
jongen van plus minus 12 jaar oud moest de zaak regelen. Pa zat volgens hem 120
km van huis. Na verloop van tijd, wij zaten net aan het bier, bleek er nog een
gezelschap te zijn gearriveerd. Ook zij hadden het huis gehuurd. Na vele
telefoontjes met Pa en overleg met zoonlief waren wij er helemaal klaar mee.
Wij hadden nog niets betaald; dus afscheid nemen van deze grauwe oplichters.
John heeft vlot een tweetal hotel kamers geboekt, verderop in de stad. `s
Avonds zijn wij maar heerlijk uit eten gegaan ( voor eigen rekening ). Erg
gezellig. Nadien nog even een terrasje gepikt. Daarna  was de grauwe ellende van de middag al snel weer
vergeten.

Zondag, de
laatste 570 km, op naar Farmsum. Na een voortreffelijk ontbijt maar snel op
pad; richting de boot van Rødby naar Puttgarden. Na een prettige en snelle
overtocht op naar de A1; naar Lubeck en Hamburg. Bij Lubeck begon er echter een
file. Met een duur van 45 minuten viel dat nog wel mee. Dus verder naar
Hamburg. Na 15 minuten rijden doken wij de volgende via in; vlak bij de afslag
Ahrensburg. Het begin van een langdurige vervelende file. Na veel stilstaan en
af en toe optrekken en een klein stukje rijden, waren wij na 7 uren net onder
Hamburg vandaan. Langzaam rijdend hebben wij de volgende 80 kilometer afgelegd.
Daarna was de autobaan weer geheel beschikbaar. Echter niet erg veilig. Vele
gefrustreerde malloten konden zich niet langer beheersen en vlogen ons voorbij
met meer als 220 km  op de teller. Enfin,
na nog een paar uurtjes toeren kwamen wij om 00.15 uur aan in Farmsum. Na snel
de nodige spullen in de auto gedaan te hebben maar vlug naar huis. Om 1.00 uur
kon ik dan eindelijk mijn vrouw in de armen sluiten. Erg moe maar blij met een
fantastische  visvakantie zijn wij maar
vlot op bed gegaan. Lekker slapen, een gat in de dag. Alle deelnemers hartelijk
bedankt voor het aangenaam verpozen. Wij zullen nog vaak over deze Norge
belevenis, voornamelijk met plezier, terug kijken. Tot het volgend jaar maar
weer.                                                                           
         

Ha det bra og
vi sees.   

 John Smit.

 Ps. Gevangen;

Kabeljauw, Koolvis, Roodbaars, Heilbot, Leng, Lom, wijting, makreel en
schelvis.

 Gespot;

Rendier, Visotter, Zeearenden, Puffin, Dolfijnen, Kraanvogels, Bruinvissen,
Duikeend en Zeehonden.

 

 

     

 

 

 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

IJsland  2021

 Ja; IJsland. Vissen in de wateren rondom IJsland.

Vaak was er over gesproken, maar er was de laatste tijd nooit van gekomen.

Ja, Peter Henk en John waren er al eens geweest ; in 2012. Een georganiseerde reis met zo`n 35 deelnemers. Dãt wilden wij beslist niet weer. Nee, zelf nagenoeg alles regelen, dat leek ons veel mooier.

Het initiatief kwam van Theo. IJsland was voor hem een gedroomde wens.  De anderen; Frans, Henk, Peter en John sloten er zich maar wat graag bij hem aan. Via Visreis.nl hebben wij een mooie visreis kunnen realiseren.  Vliegreis, ontvangst op Keflavik, binnenlandse vliegreis naar Isarfjordur, de huurauto regeling en de reis naar de uiteindelijke bestemming Flateyri was door de mensen van Visreis.nl perfect geregeld.

Dinsdag; 03 augustus. John parkeert al vroeg in de morgen zijn auto bij Theo thuis. Vervolgens met Theo zijn bus naar Delfzijl, om Frans van huis af te halen. En door naar Farmsum; om Henk en Peter op te pikken. Vervolgens, goed gemutst, op naar Schiphol. Aldaar de auto op P3 geparkeerd en ieders bagage meegenomen naar de reeds gereed staande Schiphol bus. Op naar de vertrekhal. Inchecken, bagage inleveren, douane passeren en vervolgens een restaurantje opgezocht. Iets eten en drinken. ( tjonge tjonge wat een prijzen ) Enfin; nadien naar de Gate. Vliegtuig in en relaxen maar. Na een prettige vliegreis kwamen wij mooi op tijd op het IJslandse vliegveld Keflavik aan. Aldaar een drukte van belang. Na de bagage te hebben opgehaald, de benodigde biervoorraad te hebben ingeslagen, door de strenge douane controle te zijn gekomen, op naar de gereedstaande bus. De bus vertrok echter over twee uren. Wij moesten wachten op de laatst komende duitse visploeg. Door naar Reykjavik. Aldaar had de organisatie een Fokker 50 gecharterd. ( ja, ja, ze vliegen daar dus nog steeds .) Die stond daar rustig op ons te wachten. Verder naar Isafjordur.

Een binnenlandse vlucht van 45 minuten. Na een mooie rustige vlucht en een spectuculaire landing, werden wij hartelijk welkom geheten door onze duitse host. Na een prima huurauto in ontvangst te hebben genomen, werd de gehele groep zeevissers, zo`n 28 personen, naar een, speciaal voor ons, nog geopende supermarkt geloodst. Via de achterdeur en via het magazijn konden wij de winkel in. Inkopen doen en vervolgens op naar de eindbestemming, Flateyri. Een dorpje aan een aan zee grenzende baai.

In Flateyri ons huisje voor de komende week in ontvangst genomen. Een zes persoons huisje, met alles erop en eraan. Een douche, drie slaapkamers, wc, een open keuken met eetgedeelte en een woongedeelte. Alles wat wij nodig dachten te hebben was aanwezig. Mooi aan de hoofdweg gelegen, grenzend aan het dorpje en de haven. Ja alles was prima voor elkaar. Wel waren wij allen redelijk afgereisd. Eerst maar snel even wat eten; broodjes, worstjes, biertje en wat chips. Daarna maar gauw wat “slaap pakken.” Want om èèn uur   ( `s nachts wel te verstaan ) kwam onze bagage per vrachtauto aan. Daarna maar gauw weer een aantal uurtjes slaap gepakt. Enfin; de eerste (reis) dag zat erop. So far so good.

De woensdag; de eerste IJslandse visdag. Na een stevig ontbijt moesten wij eerst de boot in ontvangst nemen. Een mooie grote boot. ( zie foto`s ).  

Henk en Peter kregen eerst instructies van de host. Nadien de vis spullen aan boord, en varen maar. Op naar de visgronden. Altijd spannend. De vangsten vielen niet tegen. Het was zelfs redelijk te noemen. 34 stuks met 5 personen. En dat dan in een halve dag. ’t Kon minder.

De donderdag was het weer ons zeer goed gezind. Klein briesje, zonnetje en een aangename temperatuur. Dus vandaag maar eens op naar de wat verdere en dieper gelegen visgronden. Een uurtje stomen, maar dat was geen probleem volgens stuurman Peter. Aangekomen bij de 100 meter diepte lijn, het kunst aas maar eens laten zakken. En met succes. Acht kabeljauwen boven 100 cm. Frans ving de eerste knijter van 113 cm en John trok een joekel in de boot van precies 118 cm lang en 17,58 kilo zwaar.

 Peter ving, tot zijn stomme verbazing zijn eerste zeewolf ooit. Tevens de enige zeewolf gedurende de gehele vis week. Voorts belanden er een groot aantal kabeljauwen met een lengte tussen de 90 cm en de 100 cm in de bak. Hoeveel?;  wij raakten de tel kwijt. Tevens werden er een viertal mooie grote schelvissen gevangen; zo tussen de 80 en 90 cm. Een prachtige zeevis dag. Wij waren dan ook uiterst tevreden. `s Avonds?, vis eten natuurlijk; kabeljauw en schelvis en zeewolf. De rest van de avond moesten wij ons redden met een biertje, cola en een snackje tijdens de vele kaart spelletjes. Wij vermaakten ons opperbest.

Vrijdag. Eerst de visbakken maar eens leeg laten maken bij de visafslag van Flateyri en diesel tanken uiteraard. Vervolgens weer op pad. Buitengaards gekomen bleek het een prima zeetje te zijn. Geen wind en de zee was dan ook een spiegeltje. De zon stond reeds hoog aan de hemel. Het beloofde wederom een prachtige dag te worden. En ja; het visfestijn bleek prima voortgezet te kunnen worden. In eerste instantie werd er geprobeerd een visje te vangen op 45 ã 50 meter diepte. Ja, er kwamen wel een paar mooie vissen boven, maar de knijters bleven uit. Na rijp beraad toch maar weer naar de 100 meter diepte lijn. En dat bleek de juiste beslissing te zijn. Allen vingen kabeljauwen van boven de 100 cm. tevens kwamen er vele vissen met een lengte tussen de 90 en 100 cm. in de boot. Echter; in verband met het gesloten zijn van de visafslag deze dag, hebben wij alle gevangen vis weer overboord moeten zetten. Wij hadden echter wel een prachtig mooie dag gehad. Dus laat in de middag weer terug in de haven aangekomen. Zo laat, dat wij geen inkopen meer konden doen in de supermarkt. Dus; …….geen bier. Wat nu ? Frans bleek echter niet voor èèn gat te vangen te zijn en kwam die avond plotseling met een tas vol bier aanlopen. Hoe dan ??? Tja; zeg het maar. Het bier smaakte natuurlijk prima.

Ook de zaterdag bracht prima visweer met zich mee. Zon en geen wind; dus op naar de visgronden. Eerst nog even de benodigde voorraad scherfijs in ontvangst nemen. Daarna kon stuurman Peter ons naar de 100 meter diepte omgeving brengen. Op naar de grote kabeljauwen.  Na enig zoeken in de aangegeven omgeving was het plotseling goed raak. Ga maar na;  Peter ving de grootste kabeljauw van de dag, namelijk 111 cm  

en hij bracht een exemplaar binnen van 107 cm. Henk ving een kabeljauw, na veel hijs en trek werk, van precies 106 cm. en Theo liet zich niet onbetuigd met 104 cm lengte. Allen brachten vele kabeljauwen van tussen de 95 en 100 cm in de bak.  Theo ving nog iets bijzonders; namelijk  een griet ( een platvis wel te verstaan ) op 100 meter diepte, van de bodem. Voorts mochten wij een groep jagende witsnuit dolfijnen spotten.  Een prachtig gezicht.  Bij terugkomst in de haven van Flateyri bleek het drukte van belang te zijn van terug kerende bootjes. Het lukte Peter echter “onze” boot, met de juiste aanwijzingen van Henk, vlot en veilig weer aan de steiger af te meren.

De Zondag bleek zijn naam geen eer aan te doen. Mist. Dus eerst maar eens platvis vissen in de haven. Met succes. Vooral Frans, Henk en Theo vingen de ène na de andere grote platvis;  schar en bot.  En 42 cm. was geen uitzondering. Na verloop van tijd zijn wij toch nog maar even de baai ingevaren. De vangst viel niet tegen. Zo’n twintig redelijk grote kabeljauwen kwamen er aan boord. Later in de middag zijn wij toch nog maar even “helemaal”naar buiten gegaan. Dàt was geen succes. Veel wind, een sterke stroming en veel golfslag. Maar helemaal geen vis. Dus vlot maar weer naar binnen, de baai in.  Op de terugweg, richting Flateyri, halverwege de baai, toch nog maar even aan het platvis vangen gegaan. En met succes. Vele mooie platvissen gingen er mee naar ons tijdelijke IJslandse huis. Ja echt, je kunt in de baai, op de zandgronden, zoveel platvis vangen als je maar wilt.  Dus; `s avonds platvis eten. Nagenoeg onbeperkt.

Maandag; onze laatste visdag in IJsland alweer.

 

 

 

 

 

Een aflandige wind, kracht drie. Dus prima te doen. Uiteraard weer terug naar de visgronden van de grote vissen. Vissend op zo`n 70 tot 110 meter. Het was er wederom goed toeven. Ga maar na. Theo ving de ene na de andere grote kabeljauw; 103 cm,106 cm, 108 cm en 101 cm. Ook de anderen mengden zich in de “strijd”. Peter 110 cm, Frans 104 cm, Henk 106 cm. en John 103 cm.  ook werd er nog een mooie schelvis gevangen van naar ik meen 93 cm. “Thuis” gekomen kregen wij van onze Belgische buren een mooi stuk heilbot aangeboden. Die vis hadden zij in de baai, vlak bij de haven, even gevangen. Deze vakantie hebben wij dus veel en gevarieerd vis gegeten. Lekker en bovendien gezond.

Dinsdag stond in het teken van inpakken, schoonmaken en reizen. Eerst van Flateyri naar Isafjõrdur met de auto. Daarna van het vliegveld Isafjõrdur vliegen naar Reykjavik met een mooie Fokker 50. Een mooie vlucht. Prachtig en vooral onbewolkt weer. Dus wij hebben veel van IJsland kunnen zien. Na de landing op Reykjavik zijn wij met de bus naar het hotel gebracht. Daar was het erg druk; vooral met collega fiskjemanner. Enfin; na eindelijk te zijn ingechecked en vervolgens ingekwartierd eerst maar een biertje en iets te eten. Dat laatste bleek nog niet zo eenvoudig te zijn. Hotel/ restaurant was vol en de omliggende eetgelegenheden waren reeds gesloten. Enfin; `s lands wijs `s lands eer, zullen wij maar zeggen. Uiteindelijk heeft Theo, al zijn charmes in de strijd gooiende, via de hotel receptioniste, voor ons allen nog een heerlijke grote “domino”pizza kunnen bestellen en laten bezorgen. `t Was duur, maar dan heb je ook wat.

De volgende morgen hebben wij van een prima ontbijt mogen genieten. Wij hadden deze dag extra geboekt en wilden Reykjavik natuurlijk even verkennen. Echter; Frans ontdekte een ( leen ) segway naast het hotel. Die moest natuurlijk eerst even getest worden. Na enig gehannes kreeg Frans het apparaat aan de praat. Hij stoof er van door met een rot gang. Bij terugkomst moest iedereen `t apparaat natuurlijk even proberen. Mooi werk man, die dingen gaan inderdaad hard op die kleine wielen. Na deze tour de “Frans” zijn wij toch maar lopend Reykjavik verder gaan verkennen. Een oud centrum met vele nieuwbouw “putten”. Wij keken echter onze ogen uit in de vele winkels en gebouwen. Wij genoten van de vele ons tegemoet lopende tattoo`s. Mooie, lelijke en hele lelijke; enfin, over smaak valt niet te twisten. In het centrum van het centrum eerst maar eens een kop koffie drinken, met wat lekkers erbij. En dat wàs echt lekker. Wat het was ?? Ik zou het echt niet meer weten. Vervolgens de binnenstad bekeken inclusief de haven uiteraard. De uitleg over de te vangen zeevissen op meters grote borden, inclusief foto, soort, voedsel en vangstgebied, viel bij ons uiteraard in de smaak. Ook de prachtige muurschilderingen op allerlei eeuwen oude panden waren een kijkje waard.  In een oud haven cafè/restaurant zijn wij vervolgens maar eens lekker IJslands gaan eten. Op het terras met uitzicht op zee.

Bij terugkomst in het hotel nog even de laatste biertjes genomen en toen maar gauw naar bed. Wij moesten immers om drie al weer opstaan. Dus vervolgens hemmeln, inpakken, vis in ontvangst nemen alsmede het ontbijt pakket en daarna op naar het vliegveld Kevlavik. Na een voorspoedige vlucht en een gezellige rit naar huis was alles helaas al weer achter de rug. De herinnering aan deze prachtige vistrip zal ons echter nog lang heugen. Theo, Frans, Henk en Peter bedankt voor de gezelligheid en de prachtige IJslandse visserij. Tot een volgende keer maar weer.

John.

 

 Gevangen: Kabeljauw, KabelU, Koolvis, Schelvis, Roodbaars,

                      Zeewolf, Schar, Bot, Griet.

 

Mogen zien; Orka’s, Papagaaiduiker, Duikeenden, Kwikstaart,

                        Witsnuit Dolfijnen, Bruinvissen.  

 

Noorwegen 2019

Norge 2019

 

Het vertrek punt van deze reis was Farmsum, zoals elk jaar de laatste jaren. Wat goed is moet je goed laten zullen we maar zeggen.  Op naar Noorwegen!

Samen hadden wij; Lynne, Henk, Peter, Theo, John en John besloten om de route via Duitsland, Denemarken en Zweden maar eens te nemen. Om zodoende uit te komen in Noorwegen; ter hoogte van Mo i rana.

Een reis, deels over onbekend terrein is best uitdagend te noemen.

Wij stapten om 06.00 uur op zondag 15 september 2019, vol goede moed met zijn zessen in de oude, maar mooie, acht persoons bus, met Henk achter het stuur.    

Eerst maar naar Putgarten en vervolgens over met de boot naar Rudby; Denemarken. Een leuke onderbreking van de dag.

Vervolgens naar onze eerste overnachtingsplaats; hotel Falster te Nykobing. Aldaar heerlijk gegeten en gedronken. Een prima hotel.

De volgende dag verder; naar Zweden. Via “de Brygge” naar Malmo en vervolgens op naar Grums; naar hotel Rasta Grums. Onderweg veel last gehad van de wind; lastig; vooral voor de chauffeurs Henk en Peter. Rasta Grums is een hotel met een Burgerking. Patat met hamburgers ed. best goed; voor een keer. Alle overige gasten waren van Chinese afkomst, tjonge wat een druktemakers.

Dinsdag, verder via de E45 op weg naar Östersund. Vele bossen en meren onderweg gezien, maar weinig verkeer. Af en toe even stoppen uiteraard; tanken, beetje eten/drinken, alles ging heel relaxed. Onderweg kaarten/dobbelen. Alles verliep prima. In Östersund aangekomen moesten wij eerst maar eens het hotel Jåmteborg op zoeken; midden in het stadje.

Leuk hotel, prima slaapgelegenheid. Heerlijk gegeten; wij konden meedoen aan het lopend buffet. (Was inclusief). Nadien even heerlijk uitbuiken in het cafégedeelte, biertje, wijntje; het werd laat en dus duur zeg maar.

Woensdag; op naar Norge. Eerst nog even een uitgebreid ontbijt in hotel Jåmteborg en toen op pad. Vlak voor Vilhelmina zagen wij de familie eland aan de kant van de weg staan. Een schitterend gezicht; mannetje + vrouwtje en twee kalfjes. Via Vilhelmina naar Mo I Rana; Noorwegen. En,……. Direct een heel ander landschap. Ruig met veel rotsen, bergen en sneeuw. Op naar de poolgrens. Na de poolgrens (even gekeken) verder naar Røkland. Via Stornjord, alwaar wij nog even van een heerlijk avond eten, een lopend buffet, hebben genoten.  Bij het saltdal turist senter.

Aankomst in Røkland, Nordnes Camp en Bygde senter, om ongeveer 19.30; in de sneeuw. Was even wennen. Wij hadden aldaar een tien persoons huis gehuurd voor 1 nacht. Dat bleek niet mogelijk; maar men had daarvoor in de plaats twee huizen voor ons. (1 keer zespersoons en 1x vierpersoons). Ook prima; alleen wij konden het 6 persoons huis niet vinden. Ja er was wel 1, echter dat kon hem niet zijn; want de sleutel paste niet. Dus, in de sneeuw terug naar de receptie. De Noorse dame wist de deur van het huisje wel simpel open te krijgen. Tja Theo. Dus,… biertje en slapen!

Donderdag; de laatste reisdag, voor wat betreft de heenreis. Acht uur vertrek, uiteraard via “de schapenweg”  weg no 812. Wederom sneeuw; prachtig; maar gevaarlijk zonder winterbanden. Na een langdurige en spannende autorit kwamen wij dan eindelijk aan in Inndyr. Eerst maar eens even koffie met wat lekkers, bij Heimsjyen. Om 11.30 uur naar Sund, om aldaar de boot te pakken naar Sør Arnøy.  Henk moest natuurlijk eerst even vissen in de haven. Echter geen succes. De boot was zowaar vol. Na een mooie rustige tocht om 12.45 uur aangekomen, daarna op naar Nord Arnøy; op naar Arnøy Brygge. Aldaar aangekomen werden wij begroet door John Kristian, Unni, Basse en Ruta.

Er waren nog 50 andere gasten; Letten. Zij kwamen raften, kanoën, zwemmen, sauna, enz. enz. Wij niet! Wij wilden vissen!!!!

Dus snel uitpakken, installeren en daarna visspullen klaarmaken, kleding regelen en bootbenodigdheden inladen. Ondanks de redelijk forse wind zijn wij toch maar uitgevaren.

Vissen; ten westen van Sur Arnøy. Slechts een paar visjes was ons deel. Enfin; “de kop was eraf”.

’s Avonds lekker met elkaar gegeten; soep met brood en worst.

Ook kwam John Kristian nog even langs en nodigde ons spontaan uit voor de vrijdagavond a.s., diner, lopend buffet en de band zou de avond verder verzorgen. Een prachtig gebaar natuurlijk.

Nog even kaarten en “nakaarten” en toen redelijk vroeg naar bed.

Vrijdag; met elkaar vissen natuurlijk.

Boot I werd bevolkt door Lynne, Peter en John S; terwijl boot II vertrok met Henk, Theo en John W. Met elkaar richting de westkant van Fleinvaer.

Boot II viste van zuid naar noord, terwijl boot I in het noorden begon en richting ’t zuiden afzakte. Resultaat: boot I 6 mooie kabeljauwen; boot 2; 1 leng van 110 cm door Henk gevangen en John W ving een mooie roodbaars van 45 cm. Wij waren mooi op tijd terug, want wij moesten nog fileren; en vis inpakken. Gauw even douchen en omkleden, en toen naar het feest in het restaurant.

Van de 120 gasten waren wij de laatsten die binnenkwamen. (Men had nog even op die Hollanders gewacht).

Na de toespraak van John Kristian volgde toen het lopend buffet. En wat voor een buffet; fantastisch!!! Vis, vlees, soep, groenten. Dit alles in vele soorten en maten. Ja, ja die Rimas is een echte super kok! Alles was heerlijk, en het was beregezellig. Nadat de toetjes waren verorberd, was het de beurt aan de band. John Kristian achter de drums en dochter Isabel als gitarist. Geweldig; wat kunnen die lui spelen. Je kunt het van mij aannemen; het werd laat die avond.

De zaterdag kwamen wij laat opgang. Eerst maar even een stevig ontbijt met elkaar. Daarna langzaam richting de boten. Toch vissen, uiteraard, met of zonder spijkers in de kop. Met een noordwester wind voeren wij naar de westkant van Føgeløya en nadien naar Nupen en omgeving.

Peter ving een mooie zeeduivel en de anderen een stuk of wat kabeljauwen en koolvissen. Leuk, maar niet bijzonder. De scherpte was er blijkbaar een beetje af bij de fiskjemannen.

Bij thuiskomst biertje en chips. Daarna fileren, inpakken, fileerruimte schoonmaken, douchen en eten; viscakes enz.  ’s Avonds dobbelen en kleintje klaverjas.                    

Tja, en dan wordt het zondag; of terwijl Henk dag. Maar daarover later.

De dag begon zoals zo vaak hier op Arnøya. Ontbijt, omkleden, spulletjes mee, boot controle enz. “voorruit met de geit”. Op naar noord/west of zuid/west van Fleinvær, met een noord 4 windje.

Er werden kabeljauwen gevangen zo rond de 75 à 80 cm, met enkele uitschieters van 98 cm. Lynne, John W en Theo wisten allen zo’n kneiter te vangen. 

Peter bracht op boot I een record verbetering tot stand; hij ving een prachtige kabeljauw van 120 ½ cm op zo’n 80 meter water. Om 16.00 uur nam John S. eens contact op met Henk; die was niet te bereiken. Vervolgens contact proberen te krijgen met John W., gelukkig, die nam direct op. Hij klonk heel enthousiast. Henk heeft een heilbot gevangen van 70 cm. De reactie uit boot I;  ok !     Baby killer.

Enfin, wij spraken af dat wij terug zouden gaan naar Arnøy Brygge. Boot II was reeds daarheen onderweg.

Toen wij van boot I, ongeveer drie kwartier later, in de haven aankwamen was boot II reeds gearriveerd.

Tot grote verrassing van Lynne, Peter en John S. lag er een heilbot op de kade van 171 cm i.p.v. de eerder begrepen 70 cm. Wat een pracht vis, 65 kilo schoon aan de haak.

Wij hebben uiteraard Henk gefeliciteerd met zijn super vangst en wilden natuurlijk weten hoe hij dit had ervaren. Henk deed zijn verhaal;

Na enig geknabbel te hebben opgemerkt gaf hij de vis wat meer ruimte en toen ging de molen lopen, simpelweg door de redelijk strak staande slip. Totdat de molen tot stilstand kwam. Toen is Henk maar eens begonnen met proberen enig snoer terug te winnen. Eerst lukte dat met moeite. Daarna brak de periode aan van hij (of zij) een beetje en daarna ik (Henk) een beetje snoer. Na ongeveer 25 minuten werd er iets zichtbaar in het water. Hij (of zij) keek even rond en dacht; nou toedeledokie; en stoof linea recta weer naar de bodem en ging aldaar rustig liggen. Henk kon weer opnieuw beginnen. Na wederom een gevecht van een half uur kreeg Henk de vis voor de tweede keer boven water.

Toen gebeurde er iets waarop de heilbot totaal niet gerekend had. Plotseling verscheen Theo ten tonele en sloeg de vis een grote heilbothaak in zijn openstaande bek. De laatstgenoemde stoof naar beneden maar,………. Hij kwam niet verder als 5 meter. De haak in zijn bek zat namelijk vast aan een stuk steigertouw, waarvan het einde door Theo aan de boot was vastgeknoopt. Na enkele minuten staakte de vis zijn ontsnappingspogingen en bleef roerloos in het oppervlaktewater naast de boot liggen. Hij gaf zich gewonnen. Henk en Theo hebben gezamenlijk vriend heilbot, onder het slaken van allerlei oerkreten, aan boord getrokken. Ook Henk gaf zich daarna gewonnen en viel, doodmoe maar zeer tevreden in de stoel neer, kijkend naar zijn verslagen opponent. De vangst van zijn leven!!

Teruggekomen in de haven van Arnøy Brygge hebben ze de vis met zijn drieën op het houten plankier getrokken. De vangst bleef op Arnøy Brygge niet onopgemerkt. Velen kwamen de vangst nieuwsgierig bewonderen. En Henk? Ja die werd uiteraard uitgebreid gefeliciteerd, zoals dat hoort. En hij moest vele malen zijn avontuurlijke verhaal vertellen.

De heilbot werd aan de grote weegschaal gehangen en hij werd officieel door Jon Gisle en John Kristian gemeten en gewogen. Lengte 171 cm, gewicht 66,5 kilo -/- haak en touw = 65 kilo.

Er werden tientallen foto’s gemaakt en Henk werd een plaats op de “wall of fame” beloofd.

Na het verdiende biertje was Henk er echter nog niet mee klaar. De vis moest nog gefileerd worden. En dat wilde hij zelf doen. Zoals gezegd is gedaan. Het duurde even maar dan heb je ook wat. Tjonge tjonge; wat een avontuur. Daar kunnen de meeste van ons alleen maar over dromen.

Henk; wederom, proficiat. Je bent, tot nog toe, onze kampioen.

Na deze enerverende zondag volgt dan de maandag. Veel wind N/O 4a5. Dus eerst maar met elkaar naar de Nearbutikken van Sør Arnøy. Koffiedrinken en wafels eten. Daarna vissen; uiteraard!

Noord van Flugloya. Op boot I ving John 1 mooie koolvis van; van 98 cm. Voor het overige weinig nieuws. Op boot II deed men het beter; rondom Nupen. Acht kabeljauwen en 1 mooie koolvis.

S ’avonds stond er rollade op het menu met boontjes, witte kool en aardappels, heerlijk. Daarna lezen, kaarten en dobbelen.

Dinsdagmorgen bleek de wind te zijn gaan liggen. Windkracht twee uit het Noordoosten. Prima.

Dus wij naar Midskallen (richting de Lofoten) tussen de lille en store Ellivskjaeret door naar een onderwaterbergje met 50 meter boven de top, dan al vissend afdrijven naar de 130 meter. Dat had succes. Lynne pakte o.a. een kabeljauw van 104 cm, John 102 en Peter ving een kabeljauw van precies 114 cm. Deze broeder of zuster woog precies 15 kilo. Gemiddeld vingen we 5 à 6 vissen per persoon tussen de 80 en 114 cm.

Verderop bij Tenholmen haalde Lynne nog een mooie roodbaars van 54 cm uit het water. Henk bracht een kabeljauw van 103 cm. Ook boot II bracht gemiddeld zes vissen p.p. binnen.

S ‘avonds heerlijk gegeten, heilbot, dankzij Henk.

Woensdag. Na weinig succes te hebben gehad op onze stekken ten westen van Fleinvaer besloten wij in het begin van de middag dat de boot maar eens op heel andere plek moest worden neergelegd. Maar ja, dan volgt de vraag; waar?? Na enig zoeken op de kaart vond Peter een mooie plek ten ZZW van het eiland Fugeløya. Een gebied met veel afwisselende dieptes. Daar maar eens proberen dus. Ongeveer 25 minuten varen op volle snelheid. Ja het was wel een eind, maar het proberen waard. Aldaar aangekomen eerst maar eens proberen op een plateautje op 35 meter diepte; aflopend naar 80 meter diepte.

Om 16,30 uur bleken de kisten behoorlijk vol te zitten met voornamelijk kabeljauw tussen de 90 en 100 cm; en twee uitschieters Lynne 104 cm en John 105 cm. En enkele mooie koolvissen van 90 tot 95 cm. Een mooie plek dus en een geslaagde vis trip voor de boot I vissers.

De medestrijders op boot II hadden die dag gekozen voor het vuurtoren eiland Tenholmen en omgeving. Ook dit bleek een prima keuze te zijn geweest. Vele kabeljauwen tussen de 90 en 100 cm, met twee uitschieters; Theo 100 cm en John W. 106 cm. Ook bracht men een aantal mooie koolvissen binnen. Om 18.00 uur was er dus heel veel te fileren. Enfin, om 19.30 uur kwam de “beloning” ; gebakken kabeljauw en zeeduivel filet. Heerlijk!

De volgende dag stond in schril contrast met de woensdag ervoor. Boot II bracht na langdurig vissen bij Fleinvaer en Nupen een grauwe poon en een mooie leng binnen. Boot I niets, geen enkele maatse vis. Dus maar even naar de Spar in  Våg. Paar boodschapjes doen met elkaar, koffiedrinken en wafels eten (de Noorse traditionele lekkernij).

De vrijdag maar weer eens Noord-West van Fleinvaer proberen op 80 tot 100 meter. (Volgens de lokale kenners zat de vis diep). En inderdaad op deze diepte zat veel vis. Lynne, Peter en John S. brachten op het eind van de dag samen 21 stuks binnen. Allen tussen de 85 en 95 cm. John S. ving de uitzondering van 101 cm, en een makreel van 43 cm.

De boot II bemanning bracht 14 vissen op de kade. Theo was die dag spekkoper met een mooie dikke kabeljauw van 103 cm. Hij behoorde nu ook tot de club van boven de 100 cm. Proficiat kerel. Dat is uiteraard s ’avonds wel even gevierd. Voor de rest; code 0.0 zullen wij maar zeggen.

Zaterdag; voor Lynne, Peter en John S. een Bodø dag; dus niet vissen. Henk, Theo en John W. gingen wel vissen, maar brachten aan het einde van de dag slechts 3 kabeljauwen binnen. De Bodø-gangers hebben zich opperbest vermaakt. Koffie met wat lekkers (wafel), biertjes, lekker gegeten, winkeltjes en mensen kijken enz.; ook gezellig. S ’avonds; kaarten, knobbelen en domino. Beetje kletsen, dikke verhalen, biertjes, wijntje, knabbeltje, nog een lekker stukje worst enz, enz. Ja, het is wel weer laat geworden, maar beregezellig!

Zondags, rustdag, dus uitslapen en laat ontbijten. Beetje onderhoud plegen, opruimen, boekje lezen; enz., enz. ‘s Middags uit eten in het restaurant van Arnøy Brygge. Lopend buffet, overheerlijk en veel vis gegeten uiteraard. Socialiseren onder de Noren. Maar; het vissen vangen lonkte behoorlijk; dus maandag wel weer vissen uiteraard. Samen richting Nupen. Niet veel te vangen. Boot II vervolgde zijn weg naar ZW Fleinvaer. Aan het einde van de dag bleken zij 8 mooie kabeljauwen (gemiddeld 90 cm) in de bak te hebben liggen. Boot I voer door naar ZZW Flugeløya. Dat bleek een goede keus. Op diepte vissen, dus tussen de 80 een 110 meter sloegen wij heel wat kabeljauwen aan de haak.

John S. bleef land “de topper” met 103 cm. Echter, na verloop van tijd bleek Peter de echte kampioen te zijn en te blijven met een werkelijk prachtige kabeljauw van 18 kilo en 121 cm lang. Nogmaals van harte gefeliciteerd Peter met deze prachtige visvangst. Een nieuw record.

De volgende dag bracht een straffe wind met zich mee. Peter, Theo Lynne en John S. vonden Bodø wel een aardig alternatief. Dus zogezegd zo gedaan. Henk en John W. wilden vissen, maar brachten geen enkele vis binnen. (Te veel wind?) wie zal het zeggen?

’s Avonds waren wij uitgenodigd in de bondegard van Basse en Unni; leuk gekletst met elkaar en overheerlijk gegeten. Lammekjøtt, med rødkål og hele potetter. Nadien nog genoten van een heerlijk nagerecht waarvan ik niet meer weet hoe het heet. Daarna koffie met een borreltje of cognac met een fors stuk van Unni’s cake. Wij konden wel rollend naar huis. De kinderen van John K. en Nina nog eens verrast met 8 kilo hagelslag en andere lekkernijen. Kortom een topdag.

Woensdag dan, de laatste visdag! Echter; veel te veel wind. (Kwam ons echt niet zo slecht uit). Uitslapen en bijkomen was het plan dus.

Enfin, wij hadden mooi de hele middag tijd om de zaakjes schoon te maken en in te pakken.

Afrekenen en bespreken voor 2020 bij Ruta. Afscheid nemen, eten, slapen enz. enz. vroeg op bed; want de volgende dag ging de wekker om 04.30 uur. Ontbijt, laatste dingen schoonmaken en inpakken en om 06.30 uur, met de mooie oude bus + aanhangwagen volgeladen, naar Sør Arnøy om de boot te nemen naar Horsdal en vervolgens naar Doretea in Zweden te rijden. In het centrum van Doretea kwamen wij een leuk restaurantje tegen, dus stoppen en eten. Lekker, niks mis mee. Op naar Dora Camp (gerund door Nederlanders). Aldaar aangekomen was er niemand meer aanwezig, zoals men ons reeds appte die avond.  En de nummers van de huisjes waren ons ook reeds bekend. De sleutels zaten in de deuren en de kachels branden. Briefje in het huisje, met het verzoek de euro’s even in de bij liggende enveloppe te doen en klaar. Lekker simpel. Dat kan daar blijkbaar nog. Samen nog even een biertje/wijntje en dan lekker maar voldaan slapen.

’s Morgens had Lynne even een lekker ontbijtje gemaakt. Simpel en niet duur, klasse.

Wij vroeg weer verder; op naar Malung. Wij waren mooi op tijd bij hotel Sankt Olof te Malung. Een mooi hotel met een mooie grote parkeerplaats. Toen wij ons aanmelden vroeg men ons van welk land wij kwamen, en of wij ook gebruik wilden maken van het mooie en verzorgde restaurant. Nou dat wilden wij wel graag en wij kwamen uit Nederland. Nou dat trof, want dan was onze serveerster een Nederlandse mevrouw. Na de biertjes werden wij aan tafel uitgenodigd door; inderdaad een Nederlandse mevrouw van middelbare leeftijd. Wij en zij hebben met elkaar een erg leuke, en dure, avond gehad. Het eten was er overigens heerlijk.

Zaterdag, de één na laatste vakantiedag. Van Malung naar Taastrup (Denemarken), in de buurt van Kopenhagen.

Het hotel was er moeilijk te vinden, mede vanwege weg opbrekingen.

Na het inkwartieren, biertje, borreltjes, wijntje en enige hapjes (starters) op naar het avondeten. Er was genoeg, maar het had niets over. M.a.w. het kon er net mee door. Enfin, lekker geslapen en vroeg uit de veren. Na een goed ontbijt op naar Farmsum. Vanwege lange, lange files in Duitsland werd het erg laat. Wel nog even eten in Hollensted, veel, snel en redelijk lekker.

De tijd werd het meeste gedood d.m.v. kaarten; klaverjassen. Vele boompjes.

Om 20,30 uur parkeerde Peter de bus in Farmsum, uitpakken en inpakken, kopje koffie en toen snel naar huis, nagenietend van een prachtige visvakantie. Eéntje om in te lijsten. Dame en mannen zéér bedankt. Lynne en Henk zeer bedankt voor de geweldige kookkunsten. Het was weer top.

Na verloop van tijd hebben wij met onze partners nog een Noorse culinaire vis beleving gehouden te Farmsum. Ook daar waren Lynne en Henk weer de keukenprinses en prins. Veldig Deilig!

Op deze avond is de heilbot koning van Nederland, Henk, nog even verrast met een prachtig bierglas compleet met de heilbot erop gegraveerd, vergezeld met een toepasselijk gedicht. (Zie einde van dit verhaal).

Dame, mijne heren; wederom zeer bedankt voor uw aller inbreng, voor de gezelligheid, voor de kameraadschap, voor de fantastische visbeleving en de prachtige heen en terugreis.

Vi sees in 2021; ha det bra.

 

John                          

     

                 

 

 

 

                   Het Visverhaal over Henk

 

 

Tja; en dan wordt het Zondag.

Nee, het werd geen dag zoals elke dag.

Maar dat was bij vertrek echt nog niet bekend.

Zeker niet bij onze oudste fiske vrend.

 

Ja; ik heb het over onze vis vakantie 2019 in Noorwegen.

Eentje met veel zon, weinig wind en af en toe een beetje regen.

 

Het ging van start zoals altijd.

Stress, drukte en vissenstrijd.

Enfin; wij zijn dat zo langzamerhand wel gewend.

Of je nu stuurman, bootsman, fileerman of gaf man/vrouw bent.

Die eerste dagen op Arnoya waren de vangsten best goed te noemen.

Menigeen kon zich op een metertje vis beroemen.

 

Tja; inderdaad, toen ……….toen werd het Zondag.

Een dag, ogenschijnlijk, net als iedere dag.

Boot 1 en Boot 2 voeren uit; op naar de visgronden.

Zoals altijd een beetje opgewonden.

Ja, je weet immers maar nooit,

Wat voor vis zich nu weer in de strijd gooit.

Op boot 2, liggende west van Fleinvaer.

Zijn de drie fiske mannen er `s middags al wel een beetje mee klaar.

Ze konden af en toe een kabeljauwtje binnen halen.

Echter geen meterse vis; en dat was balen.

 

Tot dat……………..Henk, om ongeveer drie uur, dacht dat hij aan de bodem vast zat. Haragat, balen was dat.

Ik moet die pilker toch maar los zien te krijgen, dacht onze fiskeman.

En ik ben trouwens degene die dat het beste kan.

Maar…….. plots begon er iets te bewegen daaronder in de zee.

Bliksems dacht Henk, die krachten; dat valt heus niet mee.

De molen ging volledig door de slip. Ons Henk dacht verhip.

Da`s een hele sterke vis.

Nu rustig blijven man, anders gaat het ook nog mis.

Na een half uur ingespannen vissen met beleid, stak vriend Heilbot zijn kop boven water, en dacht; vooruit met de geit.

Ik moet maar weer naar huis. Het is hier lang niet pluis.

Dus de vis spoedde zich ras naar de bodem van de oceaan.

Daar kwam hij immers ook vandaan.

En Henk ? Ja die dacht; Tja, wat nu te doen.?

Bekijk `t, ik geef niet op, ik geef hem weer van katoen.

Na veel gesjor en gehijs kwam de vis weer van de bodem los.

Na nog een half uur binnenhalen dacht Theo, nou mien jong, nou bist de klos.

Toen vriend Bot voor de tweede keer zijn kop boven water stak;

Gafte Theo hem vakkundig gewelddadig, maar met gemak.

De hele grote vis kon nergens meer heen, want Theo had stiekem en heel gemeen, het haaktouw reeds aan de boot vastgemaakt.

Vriend Bot was niet alleen gehaakt; hij kon ook nergens meer heen vluchten; Henk had niets meer van de heilbot krachten te duchten.

Groot was de euforie op boot 2. Henk Theo en John waren zeer tevree.

De heilbot werd naar binnen in de boot gesjord.

En nee, hij sloeg de boot echt niet meer aan gort.

De vis was, net als Henk, doodmoe, en hoefde even nergens meer naar toe.

Op Arnoy Brygge aangekomen, werd Henk zijn vangst al heel ras door velen vernomen.

Tja, want zo`n grote vis wordt niet alle dagen aangeland.

Eigenlijk moest Henk met z`n vriend Bot in de krant.

Maar zover is het niet gekomen.

Wel komen ze op de Wall of Fame naar wij hebben vernomen.

Henk; kerel, ouwe reus. Wij zijn blij dat jij de heilbot van 171 cm. hebt gevangen; ja heus.

Het had niet mooier en beter gekund.

Het is je van harte gegund.

 

Het Norge Fiske team 2019.

 

 

 

 

 

Noorwegen 2018

                               Norge 2018

 

Det er kalt og det blåser.

 

Ook in 2018 werd er unaniem gekozen voor Noorwegen; oftewel: Fiskje i Norge.

Negen deelnemers deze keer: Lynne, Henk, Peter, Dick, Kristian, Martijn, John, Theo en John.

Voor de één de eerste keer en voor de ander de zoveelste keer. Wederom naar Arnøy Brygge.

Zeven personen kozen voor het reizen met de mooie oude Bedfort en/of de iets nieuwere Kadjar; door het wonderschone Noorse landschap.

Kristian en Martijn waren vanwege hun werkzaamheden gedwongen te reizen met het iets snellere vliegtuig.
Na een tweetal informatieve en gezellige bijeenkomsten in Farmsum was het dan eindelijk zover.

Op maandag 17 september werd er om 5.30 uur het startsein gegeven. Op naar Kiel. Naar de Magic Color line. Theo en John waren nogal onder de indruk van zo`n bootje. Enfin; 13.15 uur boarding. En om 14.00 uur zaten wij allen met een alcoholische versnapering op het Panorama dek.
Het avontuur was nu echt begonnen.

Na de panoramabar, captainsdiner, gokpaleis, donkeybar en een paar uren slaap, kwam de volgende morgen het Oslofjord in zicht. Na een prima en uitgebreid ontbijt was het om tien uur tijd om te ontschepen. Na de douane te hebben bezocht, werd er koers gezet naar het Noorden.

Via Elverum en Trontheim arriveerden wij om 18.00 uur in Åsen. Twee mooie ruime vakantiehuisjes waren aldaar door ons gehuurd.
Lekker gegeten, biertje/wijntje erbij en daarna vroeg op bed.

De volgende dag vroeg uit de veren; ontbijten en daarna werd de reis vervolgt; op naar Rokland. Onderweg nog even de Polar Circle bezocht en in Storjord lekker gegeten. Wij kwamen mooi vlot om 17.30 uur aan op Rokland camping. Aldaar bevolkten wij een drietal Hytta; prima te doen overigens.

De Donderdag vroeg uit de veren, ontbijten, hemmeln, kar inpakken en op weg naar Arnøya. Via de “schapenweg”; of te wel weg no. 812 die van ons de naam “schapenweg” kreeg omdat er vaak veel schapen los rondlopen of zelfs in tunnels liggen. Een prachtige weg trouwens, door de bergen, langs prachtige fjorden en meren en door kleine pittoreske Noorse slaapdorpjes. Stijgings- en dalingspercentages af en toe 10%. Haakse bochten, wegversmallingen en een schitterende natuur. Via de Saltstraumen aansluitend op weg no. 17. Via deze weg 17 op naar Sund. Aldaar op de boot naar Sør Arnøy. Om 13.20 uur waren wij dan eindelijk “Hjemme”in Arnøy Brygge.

Na het gebruikelijke kar en auto`s uitpakken en inpakken van roarbu 4, hengels klaarmaken, boten optuigen, enz. stonden wij te popelen om nog even te gaan vissen. Eerst nog even de nodige formaliteiten met Ruta afgehandeld. Vervolgens vond er een hartelijk weerzien met Basse plaats. Prachtig. Wij besloten vervolgens, mede op aanraden van Basse, om niet meer te gaan vissen vandaag; i.v.m. de uit West waaiende wind, kracht vijf. Dan dus maar gezellig een biertje gedronken, Theo en John wegwijs gemaakt in het resort, kaartje leggen, lekker gegeten; enz, enz.

Vrijdag was het dan de eerste visdag. Henk, Lynne, Dick, Theo en John W. zijn uiteraard gaan vissen. En met succes. Er werden vele grote makrelen gevangen en een aantal mooie grote kabeljauwen.

Peter en John S moesten vandaag naar Bodø . Ze moesten Kristian en Martijn van het vliegveld halen. Nadat het vliegtuig precies op tijd om 14.50 landde konden wij elkaar een kwartier later begroeten. Omdat de eerstvolgende boot pas om 19.10 uur vanuit Horsdal naar Sør Arnøy vertrok, hadden wij tijd genoeg om de omgeving wat te verkennen en eens lekker met elkaar uit eten te gaan. Er volgde nadien een prachtige rit naar Horsdal, waarbij wij plotseling oog in oog stonden met een vrouwelijke volwassen eland, die aan de kant van de weg stond te grazen. Schitterend. Daarna volgde een goede vaart naar Sør Arnøy. Wij stapten om precies 20.00 uur Roarbu 4 binnen. Het werd nog een erg gezellige avond.

De zaterdag redelijk vroeg uit bed. Ontbijtje en…. Vissen geblazen. Boot 2 met Henk, Dick, Theo, John W en Martijn aan boord kozen als eerste het ruime sop; richting Tenholmen.

Boot 3 (boot 1 lag er helaas uit) met Lynne, Peter, Kristian en John S. voer uit richting W. Fleinvaer. De zee was nog niet helemaal gekalmeerd; maar met beleid varend was het best te doen. Ook het vissen ging prima. Vele mooie kabeljauwen en enkele mooie grote koolvissen en één mooie leng werden er aan het einde van de dag aangevoerd. Theo: kabeljauw van 103 cm.; Peter: kabeljauw 107 cm.; om maar eens wat te noemen. Enfin; eerst, na binnenkomst in de haven van Arnøy Brygge, naar “eeuwen” oude traditie, even een biertje drinken en een pak chips verorberen. Daarna; fileren, spoelen, inpakken, koken, aftanken, boot schoonmaken, douchen enz. enz. Na het eten zijn Lynne, Peter, Martijn en John S nog even bij John Kristian op bezoek geweest; hij was immers jarig die dag. Even een leuk flesje gebracht. Samen met de ons bekende Noren een prachtige avond beleefd. Er werd veel over Nederland en Noorwegen verteld. Over de visserij uiteraard, de gewoontes, het voedsel enz. enz.

Zondag, Maandag, Dinsdag, Woensdag en Donderdag kon er helaas niet worden gevist. Harde wind en storm met veel regen zelfs plensbuien; nee het hield niet over. Tja en dan moet je iets anders bedenken. Materiaal onderhoud, knobbelen, kaarten, een boek lezen. Peter bedacht een heuse veldtocht over de noord kant van Sør Arnøy. Dat hebben Lynne, Kristian, Martijn en John S. geweten. Eerst nog over de normale verharde weg naar de brug van Arnøya. Dat ging nog wel. Daarna een onverhard pad op; modder en veel water. Een hek over, door het weiland. “Denk om de stront, jongens “. Vervolgens het bos in. Eh, geen pad? Nee; helemaal geen pad. Twee kilometer door het bos worstelen, bij de rotsen naar beneden klauteren, geteisterd door de storm en de striemende regenbuien. Eh, visvakantie heet dit. Ja, ja. Na veel geklauter zijn wij aangekomen bij zee. Wel een mooi uitzicht; dat dan wel weer. Enfin; verder maar weer, langs het bos, maar klauteren over de rotsen. Omhoog en weer naar beneden. Wij leken wel mariniers of commando`s. Na al dat worstelen, klimmen, springen, kruipen en afzien kwamen wij dan toch nog weer bij de bekende brug uit. Nou Lynne, “petje af hoor” en dat op jouw leeftijd.

Wij slijten de dagen voorts maar met uitslapen, lezen, kaarten enz. enz. Een tochtje met de boot naar de Spar lukte dan nog net, dus maar wat winkelen en wafels eten.

Woensdag nog niet vissen. Dan maar met z`n allen naar de grote stad Bodø; met de grote ferryboot. In Bodø was het winkelen geblazen. Gezellig koffiedrinken. Bier drinken in de Scandic Tower; op de 17e (bovenste) verdieping. Prachtig uitzicht overigens. En eh, wij vonden de zee al behoorlijk onstuimig. Enfin; op naar het Hav restaurant. Heerlijk gegeten met elkaar. Wijntje, biertje, `t was heel gezellig. Om halfacht maar even afrekenen met de ober; want de boot zou om acht uur vertrekken naar Arnøya. Dus om 19.45 uur toog de hele club naar de aanlegsteiger van de Hurtig boot. Er lagen 4 boten aan de ketting en het was er helemaal niet druk. Wat; er was helemaal niemand. Wat vreemd. Plotseling zag Kristian iemand lopen op één der boten. Hij rende er heen en vroeg waar de naar Arnøya vertrekkende boot lag. De man keek hem vriendelijk lachend aan en zei: “De boten vertrekken vanavond helemaal niet. Er staat buitengaats een windkracht 10. Dan mogen wij helemaal niet uitvaren. Oh, en nu? Tja, dan maar een hotel opzoeken. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Alle hotels vol natuurlijk. John kwam met een plattegrond van Bodø aanzetten, waarop alle plaatselijke hotels waren ingetekend. Eerst maar eens ver van het centrum weg lopen. Dan is de kans het grootst dat wij nog een slaapplek kunnen vinden. Zogezegd, zo gedaan. Door de striemende regen in een verlaten Bodø eerst maar eens 2 à 3 kilometer lopen. Na een half uur zagen wij de licht reclame van het City hotel opdoemen. Bij informatie bleek men nog plek te hebben voor acht personen. Omdat wij met negen personen waren werd er gelukkig nog ergens een reserve bed weg getoverd. Hè hè, wij konden in ieder geval droog en in een bed slapen vannacht. De jongsten van de groep zijn nog even 1,5 km terug Bodø in gelopen. Ze waren op de heenweg een nachtclub tegen gekomen; ja en die moest nog even bezocht worden. `T was niets bijzonders volgens de mannen, alleen het bier was nog duurder. Na een onrustige stormachtige nacht zijn wij de volgende dag terug naar het centrum van Bodø gelopen. Droog en zonder wind. Om 10.45 uur konden wij dan eindelijk terug naar Arnøy Brygge. Eerst maar even een goede maaltijd, en toen….. vissen. Wij konden niet wachten. Er stond nog wel een zeetje, dus maar niet te ver de zee op. Vissen rond Fleina en Fugløya. Dat leverde toch nog 9 leuke gullen op. Na het fileren en inpakken van de vis; gegeten en toen maar vroeg naar bed. Allen waren aardig moe.

De vrijdag stond er nog steeds een behoorlijke deining. Toch maar vissen, ondanks de regen. Boot 3 vertrok naar Midskallen en Givear. Boot 2 koerste richting Tenholmen. Zij maakten achteraf gezien de juiste keuze. Zij vingen op Tenholmen prima vis. Kabeljauw; John W. 109 cm, Henk 101 cm. Zij vingen de grootste twee van de dag. Voorts veel Koolvis en Leng. De overige vissen bleken zo tussen de 80 en 95 cm. te zitten. Op boot 3 bleek er maar 1 meenemer gevangen te zijn; een mooie roodbaars, gevangen door Lynne. Voor de rest aldaar niets bijzonders.

`s Avonds waren wij uitgenodigd door Joh Kristian om te gaan eten in het nieuwe restaurant tezamen met Basse en Unni en nog een 20-tal vrienden en vriendinnen van JK uit Bodø. Het eten was voortreffelijk. Voornamelijk vis; in vele soorten en vormen; o.a. vissoep, walvis, roodbaars, garnalen, kabeljauw en bakkeljauw; enz. enz. Nadien hebben wij met elkaar tot in de late uurtjes een Noors/Nederlands feestje gebouwd. Uitbundig muziek gemaakt, gezongen en feest gevierd. Het werd een prachtige, gezellige avond.

De zaterdag werd er uiteraard uitgeslapen. Laat ontbijten, en voor de rest niet te veel ondernemen. Niet vissen; windkracht 6 a 7 uit het westen.

Gelukkig bleek de zondag ons beter gezind. Weinig wind en droog. Henk, Martijn, Dick Theo en John W. besloten te gaan vissen. Martijn trok twee meterse kabeljauwen uit het water ten noorden van Fugløya. De anderen vingen eveneens redelijk kabeljauw, koolvis en af en toe een lom. Lynne, Peter, Kristian en John S. hadden besloten het luchtvaartmuseum te Bodø te gaan bezoeken. Het bleek een echte aanrader te zijn. Luchtmacht en burgerluchtvaart werden er in twee enorme hallen gepresenteerd. Historie en heden werden er uitgebeeld. In het midden van de twee enorme hallen was een luchthaven toren gebouwd, met zicht op de echte start en landingsbanen. Wij keken onze ogen uit. Tegen sluitingstijd (17.00 uur) moesten wij toch echt het pand verlaten. Wij hadden nog wel een uurtje langer willen blijven. In Bodø nog even het Kai Brua restaurant bezocht en nog even lekker gegeten met elkaar. Daarna naar Horsdal om de veerboot naar Arnøya te nemen. En dat moest met een redelijke “bloedgang”; omdat wij maar drie minuten speling hadden volgens de TomTom. En…. Het was de laatste boot richting Arnøya. Coureur Peter leefde zich volledig uit. En met succes; wij waren dus echt precies op tijd bij de boot.

Op de maandag waren de vangsten zeer wisselend. De boot twee fisker mannen vingen behoorlijk vis; een grote bak vol kabeljauw en koolvis. Terwijl de vissers van boot drie niets noemenswaardigs aan wal brachten. Tja; het heet ook vissen niet vangen zullen wij maar zeggen.

Die avond ontvingen wij Basse en Unni, John Kristian en Nina met de kids Isabel, Cecilia en Jonas in roarbu 4.

Samen met elkaar een glaasje drinken, heerlijk gegeten (was weer grote klasse van Lynne), even heerlijk bijkletsen (in het Norsk en in het Engels) de nodige cadeautjes uitpakken (het                         leek wel Sinterklaasavond). Henk fungeerde als het verschrikkelijke ballonnenmonster en kreeg de kids natuurlijk weer eens flink op stoom. Kortweg: een topavond.

De volgende dag werd het dè visdag voor de boot drie opvarenden. Men ving met drie vissers twee grote bakken vol kabeljauw. Gevangen op de gevarieerde bodem ten westen van Fleinvaer. Peter ving de grootste van 110 cm. John S bleef op 103 cm steken. De overige vissen bleken tussen de 85 cm en 100 cm. te zijn. De boot twee bewoners hadden deze keer pech; slechts enkele visjes brachten zij aan boord. Tja “het kan verkeren”. `s Avonds heerlijk gegeten op de boerderij van Basse en Unni samen met Åge, onze vriendelijke visgids. Wederom een prachtige gezellige avond beleefd, met vele verhalen uit vroegere tijden op Arnøya. Ja, ja, Basse is een prachtige verhalenverteller.

Dan de woensdag; de onvermijdelijke laatste visdag. Henk, John, John en Theo wilden nog graag even de “laatste” visjes vangen. Dus met boot 2 op naar Nupen en de westkant van Fleinvaer. En…. die korte trip van slechts een halve dag, bleek nog erg succesvol te worden. Ga maar na; Henk een kabeljauw van 113 cm en 17,8 kilo zwaar. John S. (als gast op boot 2 opgestapt) een kabeljauw van 109 cm lang en 18,8 kilo zwaar. Voorts nog 7 kabeljauwen die tussen de 95 en 100 cm bleken te zijn. Nog te vermelden is dat er een grote sterke koolvis van 98 cm werd gevangen. Al met al nog een gedenkwaardig tripje op die laatste visdag.

Peter en Lynne brachten inmiddels Kristian en Martijn met boor 3 naar Bodø. Alwaar de beide mannen het vliegtuig namen naar Oslo en vervolgens naar Schiphol. Dick was in roarbu 4 gebleven om de boel een beetje op te ruimen en schoon te maken. `s Middags moest er dan nog worden gefileerd en vis ingepakt worden. De boten en de eigen visspullen moesten schoon gemaakt worden. Vervolgens nog eten, douchen, afrekenen en inpakken. Ja, ja, zo`n laatste dag heb je het nog stapel druk.

Tegen 21.00 uur kwam Basse nog even langs. Nog even weer afscheid nemen, nog even weer een praatje maken. Hoewel praatje? Het werd een bijzonder, indrukwekkend en intens afscheid. Ons vooral op het hart drukkend dat wij toch volgend jaar echt wel weer moesten komen. Wij, Hollanders, werden er stil van. Dit was echte vriendschap. Dus volgend jaar maar weer. Arnøya, vi kommer tilbake.

Alle negen vissers zeer bedankt voor deze mooie visvakantie en hopelijk mogen wij ook volgend jaar naar dit fantastische land. Fiskje!

Ha det bra.

 

John.

Noorwegen 2016

Norge 2016

5 t/m 25 september

&

9 t/m/ 20 september

 

Omdat wij nog lang niet uitgekeken zijn in Noorwegen en het zeevissen daar zo mooi en avontuurlijk is, zijn wij; Henk, Lynne, Peter, Gerrie en John, ook in 2016 toch maar weer naar dit schitterende (zeevis) land vertrokken. 

De mooie oude Ford bus maar weer van stal gehaald, een redelijk grote aanhangwagen op de kop getikt en rijden maar. Bepakt en bezakt; maar beslist niet te zwaar (zie verslag 2015).

Peter bracht ons die 1ste maandag van september keurig netjes en snel van Farmsum naar Kiel.

Alleen enige probleempjes af en toe met de ontsteking. Dit was echter snel weer verholpen door driver Peter, hoofd-mechaniciën Henk en 1ste assistent John. Op de parkeerplaats van de Color line in Kiel aangekomen waren wij vrij snel aan de beurt om ingeladen te worden in dit mooie grote schip. Echter probleempje; Gerrie was weg, zonder zijn ticket. John is hem gaan zoeken maar de man bleef spoorloos. Na verloop van tijd blijkt hij al wel weer in de bus te zitten, zonder kaartje; die had John. Enfin, na een pittig gesprek met de bewaking kwam de club weer veilig bij elkaar.

Aan boord gekomen bleek Gerrie nog niet weer helemaal de oude te zijn. Hij was weer zijn ticket kwijt en hij was de weg kwijt. Toen wij hem dan eindelijk gevonden hadden op dat hele grote schip hebben wij ons maar over hem ontfermt en hem voor de rest van de vakantie begeleid. Kwam toch alles nog goed, tja.

Na een prettige overtocht kwamen wij de volgende dag in Oslo aan. Even naar de douane (wij werden onmiddellijk herkend, rara hoe kan dat) inklaren en rijden maar; richting Åsen. Henk reed het eerste stuk en Peter het laatste stuk die dag. In Åsen aangekomen regende het pijpenstelen. Gerrie ontsnapte weer even aan onze aandacht en viel over een elektriciteitssnoer; gevolg: weer een zere knie. Tja.. Na de voortreffelijke maaltijd van Lynne, nog even zitten en maar vroeg op bed. ’s Woensdags regende het nog steeds. John was aan de beurt om te rijden. Na in Steinkjer aangekomen te zijn bleek midden in een tunnel dat wij een lekke band hadden, van de aanhangwagen wel te verstaan. Langzaam rijdend bereikten wij de rotonde die aansluit op de tunnel. Peter en Henk de band verwisselen en John voor een verkeer regelende politieagent spelen; dit alles in een neerplenzende regenbui. Halverwege bereikten wij de poolcirkel. Het was er koud en winderig. Toch even rondkijken. Wij moesten helaas constateren dat de stenenstapel van Gerrie van vorig jaar verdwenen was. Jammer, maar helaas. Verder maar weer, richting Rokland alwaar de volgende overnachting wachtte. Een mooie grote camping, met een aantal prima houten huisjes. Alleen ’s nachts wat aan de donkere kant, hè Henk.

Donderdag; vroeg opstaan, en een snel ontbijtje en maar weer op pad. Op naar Arnøy Brygge. Via Saltstraumen en Kjøpstad naar Sunt, en vanuit daar de oversteek maken naar Sør-Arnoy. Onderweg nog even een broodje gekocht bij de Co-op te Inndyr.

Bij aankomst in Sør-Arnoy, op naar Arnøy Brygge op Nord-Arnøya. Echt, het voelt als thuis thuiskomen. Na het opleveren van Rorbu 4 en boot 1 en 2 (voorzien van een nieuwe grote complete fishfinder gps) de auto en de aanhanger met elkaar uitpakken, het huis inpakken, hengels klaar maken en gauw nog even fiskje in de fjorden. Resultaat, veel mooie grote makrelen. (Peter ving de grootste “torpedo” vis, 48 cm). Verder nog wat kleine kabeljauw en koolvis. De kop was eraf.

Vrijdag “echt” vissen. Richting Givaer en Midskallen. Lynne ving direct maar even de grootste van de dag; een kabeljauw van 114 cm en 14 kilo zwaar. Eén grote roodbaars van 40 cm. Verder 4 grote bakken vol kabeljauw tussen de 80 en 100 cm. Een prachtige eerste visdag. Met als kers op de taart; het mogen aanschouwen van twee mooie walvissen.
Na het gebruikelijke biertje met chips vertrok Peter in boot 1 naar Bodø om Kristian, Martijn en Martijn op te halen. Die waren om 17.00 uur geland en stonden in de haven te wachten. Henk, Gerrie en John zijn gaan fileren en Lynne is een goede, lekkere maaltijd gaan bereiden.  

’s Avonds heerlijk met elkaar gegeten, de nodige ervaringen uitgewisseld en een welkomstdrankje gedronken.

De zaterdag was het mooi weer, dus maar weer richting Midskallen/Fleinvaer. Mooie vangsten; 3 grote bakken vol vis, Henk was de topper van de dag met een kabeljauw van 98 cm en 10.5 kilo zwaar. Ook de “nieuwe” fiskje mannen vingen hun visje en waren direct enthousiast over de vangsten en de prachtige omgeving. Thuis gekomen; biertje, chips, fileren, inpakken, boten schoonmaken en aftanken, eten maken en consumeren, kaarten, biertje; ja, ja wij hebben het druk, zelfs na een lange dag vissen.

Zondag; onverwacht slecht weer, veel wind en regen; dus…. niet vissen. Uitslapen maar en uitgebreid ontbijten. Vervolgens zijn Lynne, Peter, Kristian, Martijn, Martijn en John aan een wandeling begonnen over het eiland Nord-Arnøy. Eerst richting de bunker en daarna een soort survivaltocht gedurende zo’n 3 uur in regen en wind. Maar… wel een hele gave, avontuurlijke belevenis. Laat in de middag hebben wij nog een rondrit gemaakt over Nord- en Sør-Arnøy met de mooie oude Ford. 

’s Maandags hadden wij nog veel last van de storm van gisteren; dus vissen in de Fjorden.

Boot I richting Langsanden en boot II naar de fjorden tussen Fugløya, Fleina en Sør-Arnøya. Dit alles na met elkaar bij de spar in Vag koffie te hebben gedronken en een wafel te hebben gegeten.

In Langsanden was niet veel te vangen. Alleen Lynne ving 1 mooie kabeljauw. Na te zijn verkast naar Straumen vingen wij nog 5 mooie koolvissen van ± 90 cm per stuk. Boot II bracht 5 mooie kabeljauwen binnen van gemiddeld 95 cm.

De dinsdag was de wind gaan liggen en was het weer opgeknapt. Nupen en Fleinvaer werden vandaag bezocht en met succes. Peter verschalkte een kabeljauw van 116 cm en 16 kilo zwaar en John een kabeljauw van 113 cm en 17,2 kilo zwaar. Lynne haalde nog even een koolvis van 93 cm van 100 meter diepte. Een lang en woest gevecht. Maar ja, dan heb je ook wat. Ook Gerrie bracht een meterse vis binnen; kabeljauw 106 cm.
Woensdag was een slechte dag. 2 gulletjes en 2 makrelen. Dus vroeg thuis, kaarten, wormen, dobbelen, discussie, enz.

 Donderdag, een dag met twee (vangst) gezichten. Henk, Gerrie, Martijn en Martijn vingen op boot II goed. Twee bakken vol mooie kabeljauw tussen de 70 en 90 cm. Martijn S. had de grootste van die boot; 94 cm. Terwijl op boot I maar 1 kabeljauw werd gevangen en wel door Peter. Wel een mooi exemplaar, namelijk 107 cm. Wel veel gevaren en vis gezocht; Fleinvaer, Fugløya, Nupen zelfs de staak; maar nergens verder een visje te vangen. wel ving Peter nog een klein onbekend visje, dat later een Lur (Noorse koolvis) bleek te zijn. Een soort kruising tussen een zwarte koolvis en een kabeljauw. Zo zie je maar, soms vang je op die ene plek geweldig terwijl je op het zelfde moment op veel plekken niets vangt.

Op vrijdag werd de “Smitjes boot” in leven geroepen. Boot II werd bevolkt door Kristian, Martijn. Pa John en schoonpa Gerrie. Martijn liet direct even zijn kwaliteiten zien en ving een kabeljauw van 102 cm en 11 kilo zwaar. Kristian bleef niet achter en haalde twee kabeljauwen achter elkaar uit ’t Zilte Nat, 94 en 92 cm lang. Aan het einde van de dag hadden de Smitjes twee bakken vol gevangen met kabeljauw. Boot I bracht 1 bak vis binnen met Martijn Koers als topper; 94 cm kabeljauw. Al met al een leuke visdag. Na het bier drinken en chips eten was het fileren geblazen met zijn allen. Druk man, maar wel erg gezellig.

Unni en Basse nog even weer ontmoet. Basse was gebeten door een Husky hond, in beide handen en in zijn rug. Dus naar het ziekenhuis te Inndyr. Schoonmaken, verbinden en tetanusprik. (met de hond liep het minder goed af overigens).

Zaterdag gingen Henk en Gerrie vissen, west van Fleinvaer. De anderen gingen naar Bodø met boot I. Een aardig zeetje en nee, wij kwamen niet geheel droog over, om het maar even aardig uit te drukken. Nog bedankt schipper P.

In Bodø was het weer ouderwets gezellig. Kopje koffie + wafel in ’t bekend cafétje; op het terras overigens, want de zon scheen uitbundig. Glasshuset bezocht, beetje boodschapjes doen. Bovenin de Scandic toren biertje gedronken, de Noorse hengelsportwinkel bezocht. (blijft duur; ondanks gunstige wisselkoers). Nog even gegeten in ’t Hav-restaurant. Aldaar zeer toevallig Therese ontmoet. Even heerlijk bijkletsen en ervaringen uitwisselen onder het genot van een biertje; mooi man; reuze gezellig. Daarna terug naar huis; naar Rorbu 4 te Arnøy Brygge. Aldaar aangekomen wachtte ons een verassing. Er hing een heilbot aan ’t unster. Gevangen door Gerrie, 118 cm en 16.5 kilo. Na de vele felicitaties vertelde Gerrie zijn verhaal. Over het gevecht met de vis, over de super snelle gaf-actie van Henk en over zijn gevoelens eindelijk een heilbot te hebben gevangen. Gefeliciteerd kerel; klasse!


De zondag bracht slecht weer met zich mee. Toch vissen in de fjorden. Resultaat; geen vis meegenomen, alles te klein. Dus vroeg thuis. ’s Avonds kwam de familie Karlsen (de Norske venner) bij ons op bezoek in Rorbu 4. Beregezellig, mag ik wel zeggen. Na een woord van welkom volgde een starters aperitiefje. Daarna werden de door de Nederlanders meegebrachte cadeautjes uitgedeeld (echte Hollandse presentjes en flesjes).

De kinderen kregen, door Peter overhandigd, een schatkist, voorzien van de Nederlandse en Noorse vlag en versiert met een prachtige kabeljauw (nog bedankt Jeanet). de kist was gevuld met de nodige pakken hagelslag, stroopwafels, dropjes, enz, enz. zeer tot tevredenheid van de jeugd. Vervolgens aan de Hollandse dis. Lynne had er weer een zeer smakelijk spektakel van gemaakt. Onze Noorse gasten lieten het zich zeer goed smaken. Lynne, proficiat, ’t was super. Nadat de jeugd nog was voorzien van een tweetal zakken ballonnen. was het feest compleet. En gezelligheid kent geen tijd dus ’t is weer erg laat geworden. Wij hebben overigens direct maar even een tegenbezoek geregeld op maandagavond. Want drie van ons vlogen dinsdag ’s morgens alweer terug naar Nederland.

Maandag; wederom slecht weer. Boot I is in het Nordfjuden gaan vissen; een schitterende plek bij een Z.W. wind volledig in de luwte. ’s Avonds op visite bij de Norske venner in de Bondegård van Basse en Unni. Aldaar schoof ook de nieuwe visgids Åge aan tafel. Een echte Noorse, vriendelijke Viking. Geboren en getogen op Sør-Arnøy. Dus hij kent de wereld daar als zijn broekzak. Een top avond met een echte Noorse maaltijd; høst lamme kjøt med ro kol og hele poteter. Heerlijk. Er werd nog even “handje gedrukt”; waarbij Peter verloor van Basse; nou ja verloor? Noem het maar Basse’s handigheid. Enfin, volgend jaar maar weer.

Na deze prachtige dag en avond, waarbij het, (erg) laat werd, volgt dan de dinsdag. 
 Vroeg uit de veren. (alleen Gerrie bleef “noodzakelijkerwijs” nog even in bed liggen). Kristian, Martijn en Martijn vliegen vandaag terug naar Nederland. Peter brengt de mannen met boot I even naar Bodø. Vertrek Arnøya 7.00 uur, na het nodige afscheid, bedankjes, goede vangst wensen en een goede reis wensen. Aankomst Bodø 7.45 uur. Netjes gedaan hoor Peter. Na aankomst in Bodø gingen de mannen per taxi naar het piloten training centrum van airport Bodø. Onze grote vriend Basse had namelijk “even” geregeld dat “onze mannen” om 9.00 uur mochten “vliegen” in de vliegsimulator van het vliegveld; als enige niet piloten zijnde personen. Grote klasse Basse, mange, mange, tak.

En de “jongens”? die vonden ’t fantastisch. Ze “vlogen” minimaal een uur virtueel over Bodø, Arnøy en omgeving.

Daarna echt vliegen naar Oslo en naar Schiphol. En vervolgens weer naar huis; met vele mooie verhalen, foto’s, belevenissen en de wens om over twee jaar weer te vertrekken naar Nord Arnøy.

Peter was om 8.30 uur weer terug. Om 9.30 vertrokken boot I, met Lynne, Peter, John en boot II met Henk en Gerrie naar West Fleinvaer. Kijken of er nog een visje te vangen was. Wat bleek; het werd een top visdag. Ga maar na; Peter 116 cm kabeljauw, Lynne 108 cm en John 108 cm en 102 cm. Vissen van boven de 10 kilo; ja soms van ver boven de 10 kilo. (15,16 17 kilo). Daarbij gevoegd enkele koolvissen van tegen de 100 cm en veel kabeljauw tussen de 90 cm en 1 meter. Het werd echt een topvisdag. Dus veel fileren en inpakken, biertje drinken en nog even nagenieten.

De laatste visdag dan. Woensdag wilden Henk, Peter en John nog graag even vissen. Het resultaat van 1 morgen vissen? 1 kabeljauw en 4 mooie koolvissen. Daarna was het, na het nog even fileren van de vis, schoonmaken en inpakken geblazen. Een serieuze bezigheid; hengelsport materiaal dien je immers op en top te verzorgen. Wij namen hiervoor dan ook ruim de tijd. Nog even een borreltje, nog even lekker gegeten, douchen een laatste kaartspelletje en dan maar vroeg op bed.

Donderdag vroeg vertrokken om de boot naar Horsdal te halen. Na in Horsdal nog even de elektriek van de auto te hebben gerepareerd, (tja Henk en Peter hebben gouden handjes) op naar de E6.

Een prachtige reis door een wonderschoon Noorwegen; dat al volledig in herfstkleuren was getooid. Wij kwamen mooi op tijd aan in Grong; alwaar werd gegeten (bami met ei) en geslapen als roosjes.

Vrijdags om 8.00 uur de volgende etappe. Op naar Lillehamer. Na Trontheim zijn wij over het Dovrefjell National park en het Rondane National park gereden. Een prachtige tocht met heel veel hoogten en laagten alsmede vele S-bochten. Schitterende bossen, ruige hoogvlakten, stoere watervallen, vele diersoorten, o.a. de beroemde elanden gezien; kortom teveel om op te noemen. Moe maar voldaan kwamen wij om 17.30 uur aan op de Sveastranda camping. Een mooie camping met prima hytter. Een biertje, een paar heerlijke viscake’s e.d. en slapen maar weer.

Zaterdags kwamen wij reeds om 11.00 uur aan op de parkeerplaats van de Color Line te Oslo. Na geparkeerd te hebben zijn Lynne, Peter en John nog even Oslo in geweest (Aker Brygge, Rathus, Karl Johans gate, Stortinget). Henk en Gerrie zijn gaan koffiedrinken in het Hav restaurant. Na het inchecken op de Color Line boot vervolgens, panoramadek, captainsdiner, monkeybar, nightclub. Enfin het werd weer erg laat; maar beregezellig. Code 0,000 zullen wij maar zeggen.


Zondag dan de bekende terugweg naar Nederland; naar Farmsum. Een voorspoedige, door Henk gereden reis overigens. Lynne, Henk bedankt maar weer voor de voortreffelijke maaltijden (diners mag ik wel zeggen) allen overigens bedankt voor een prachtige visvakantie, prima sfeer, mooie vangsten en heel, heel veel plezier. Bedankt en tot volgend jaar (of tot over 2 jaar) maar weer.

Ha det bra og vi sees i 2017.

John Smit                                      

 

Clubavond 2016

Clubavond 2016

 Zaterdag 19 november was het dan zover, De Zeearend in Zoutkamp.

Na een hartelijk ontvangst, een bakkie, en een eerste borreltje, hebben wij eerst even lekker een uurtje bij gekletst.

Daarna volgde een voortreffelijk warm/koud buffet, waarbij iedereen naar eigen smaak onbeperkt kon kiezen uit vele smakelijke gerechten.

Met ijs als toetje.

Om 21.00 uur begon vervolgens het kegel spektakel. Na vele variaties die de nodige lachsalvo’s opleverden, werd om 24.00 uur dan de uitslag door Peter bekend gemaakt.
Nummer 1 werd Annemarie gevolgd door Lynne als 2e en Peter als 3e. Nadien bleven de meesten tot in de kleine uurtjes gezellig napraten aan de bar.

Kortom; wederom een top avond.

Gerrit en Bettie weer bedankt en wellicht tot volgend jaar!

 

 John    

Spiering 2016

Spieringvissen december 2016

Op 4 december hebben een achttal mensen aan de tweede wedstrijd spieringvissen meegedaan. Hieronder volgt de uitslag van deze titanenstrijd.

 

Plaats

Naam

Aantal spieringen

1

Jacob Myer

30

2

Henk Steutel

14

3

Mo Eggens

3

4

Tjitze Huizinga

2

5

Eric Ottens

2

6

Henk Klop

1

7

Lynne Steutel

1

8

Peter Snijder

0!!

Jacob bleek dus de onbetwiste winnaar met 30 spieringen. Onze vice-voorzitter bleef dit keer wel heel erg achter met geen enkele spiering. Hij zal zijn dag wel niet gehad hebben.

In totaal zijn er 53 spieringen gevangen. Eric kwam met zijn vooraf geschatte 50 het dichtste bij.

 

Met vriendelijke groet,

De Organisatie

Denemarken 2017

Denemarken 2017

Reeds lang van te voren volgeboekt. Dat was de visvakantie Denemarken 2017. Veel was er reeds over gesproken, gemaild en vergaderd.

Eindelijk was het dan zover; vrijdag 5 mei inpakken van de mooie grote bus van Theo; nog even overleggen, nog even een biertje en dan maar vroeg op bed. Want wij moesten vroeg op.

Zaterdagmorgen 6 mei vertrokken wij dan eindelijk; Gea, Gea, Jan, Cees, John, Ranko, Arjan, Dick, Martijn, Erik, Theo, Jan en John hebben er zin in.

De reis naar Østerkov verliep prettig en zeer vlot. Reeds om drie uur ’s middags betraden wij, na eerst in Spodsbjerg de benodigde zagers te hebben gekocht, “ons” grote huis. Eerst maar even een biertje. De nieuwelingen even wegwijs maken, aanmelden bij de eigenaar Morten, boten overnemen bij Reiner in de haven van Bagenkop, tanken, huis inpakken, bed opmaken, visspullen in orde maken, keuken en koelkasten inpakken; enz. enz. Ja, zo’n eerste dag heb je het stapel druk en dus nog niet eens met vissen. Daar kom je zo’n eerste dag helemaal niet aan toe.

’s Avonds soep met brood eten en hier en daar een hamburgertje. Knobbelen, 5000tje en wurms. Ja, het werd wéér laat en vochtig zo’n eerste avond.

Zondags toch vroeg op. Ja, ja. En vissen natuurlijk, na een goed ontbijt.

Het weer was prima; wind west 2 en een mooi zonnetje. Met de boten de haven van Bagenkop uit. Boot 56 met Cees, Jan, Jan en Erik, boot 58 met John, Dick, Theo en John en boot 60 met Ranko, Martijn en Arjan. Allen het avontuur tegemoet. De vangst bleek per boot wisselend te zijn. De één ving aardig de ander slecht en een derde erg goed.

Arjan verschalkte een Schol van 41 cm. Theo ving de meeste maatse vissen en John W. bracht een Kabeljauw aan boord van 38 cm. In boot John, John, Theo en Dick hadden wij zondag de beste dag van de week. Veel Schar en mooie Schollen en af en toe een gulletje en een maatse Wijting. Cees ving, haast, nog een mooie gevlekte Zeewolf. Die viel, vlak voor de bootrand nog van de haak. Jammer, maar helaas.

’s Avonds fileren natuurlijk, nadien een biertje en vervolgens grillen; vlees en vis. Heerlijk. Een mooie, smakelijke en gezellige avond gehad.

De volgende dag was het helemaal mis met het weer. Wind; NO 6 à 7 Bft. Vissen met de bootjes was onmogelijk. Dus maar vissen vanaf de kant onder Svenborg aan de ZW kant. Na veel zoeken werd de beste plek gevonden. Het bleef echter moeilijk vissen, gezien de ruige weersomstandigheden. Erik en Cees vingen toch hun visje. Beiden vingen een mooie grote Geep.

’s Avonds was het vis eten geblazen. Luxe eten overigens. Nagenoeg onbeperkt gebakken Tong eten. Waar maak je dat mee. De meesten gingen vroeg, moe maar voldaan, op bed.

Dinsdag; het beloofde mooi weer te worden. Zon en windkracht 2 à 3. Dus; vroeg uit de veren. 6.30 Uur ontbijt. 7.00 Uur vertrek. 8.00 Uur lagen wij op zee te vissen. En met succes. Veel vis, Schol, Schar, Kabeljauw, Wijting en Steenbolk. Er werden zelfs een Lipvis en een Pitvis gevangen. Jan Bisschop ving een grauwe Poon. Theo ving de grootste vissen van de dag; Schol 44 cm en Kabeljauw 44,3 cm. Kortom, een prachtige visdag. Besloten met macaroni, biertje, wijntje en af en toe een H.g.tje of een “Nosem”. Muzikaal begeleidt door Arjan met z’n mini discotheek.

Woensdag; ’s morgensvroeg veel wind, dus uitgeslapen en lang en uitgebreid ontbijten.

’s Middags ging de wind liggen; dus …….. vissen. De heenreis, vanaf haven Bagenkop naar de Langeland belt, voorbij de vuurtoren nabij de groene ton, ging prima.

De visserij aldaar was redelijk, Schol, Schar en Kabeljauw. De andere twee boten bleven ter hoogte van de windmolen bij Dovesklint. Om 4 uur belde Martijn mij met de mededeling dat beide boten naar de haven terug gingen. De wind trok namelijk aan en de schuimkopjes lieten zich reeds zien. Bij ons, ongeveer 8 kilometer verder was niets te zien en wij vingen net mooi; met name Theo en John Wensing. Dus wij bleven. Na nog een half uurtje te hebben gevist moesten ook wij toch maar terug.

Wij wilden de anderen ook niet te lang laten wachten in Bagenkop. De eerste helft van de terugtocht ging prima. Tot aan de hoek bij Dovesklint. Toen begon de wind behoorlijk aan te trekken, met golven van 1½ meter hoog. Rustig en met beleid varend kwamen ook wij veilig in de haven terug. Na het nodige gefileerd te hebben was poffert, worst en soep ons deel. Een ongewone maar heerlijke maaltijd.

’s Avonds was blijkbaar de klets en verhalen avond. Dit ging over de politie, de landmacht, de knok en schietpartijen enz. enz. Best leuk hoor; eens een avond niet over vissen praten.

Windkracht 2 à 3 op de donderdag. Prima visweer! De mannen brachten veel vis binnen die dag; met name Cees, Jan, Jan, Erik, John W en Theo. Schol, Schar en Kabeljauw. Boot 58 zag onderweg nog een duiker compleet met harpoen boven water komen. Zo’n 2,5 kilometer uit de kust. Een heel aparte ervaring.

Cees had een, medisch, erg goed bericht ontvangen uit Nederland. Dus dat moest even gevierd worden. ’s Avonds disco, ja, ja, met de apparatuur van Arjan. Er werd nogal wat meegezongen en geblèrd.

Dan vrijdag; de laatste visdag. Echter windkracht 6 à 7 uit het oosten. Dus niks niet met de bootjes eruit.

Theo, Ranko en Erik zijn toch gaan vissen aan de westkant van het eiland, nabij Rudkaping. Samen vingen ze zes dikke, grote botten en Ranko ving een heuse Zeeforel.

John, John, en Dick bezochten het zeemuseum te Bagenkop. Echt een kijkje waard. Veel oude materialen, foto’s verzamelingen; de oude tijden herrezen. Nee; van dit bezoek hebben wij geen spijt gehad.

Nadien, schoonmaken, inpakken enz. enz.

’s Avonds de restjes gegeten en hamburger, broodjes en ijs. Tevens vond de prijsuitreiking plaats. 1e Prijs rondvis was voor Theo; 42,3 cm Kabeljauw. 1e Prijs platvis was voor Theo; 44 cm Schol. Maar, omdat wij reeds afgesproken hadden dat je geen twee prijzen kon winnen; ging de platvisprijs naar Arjan met een Schol van 41 cm.

Vertrek op zaterdag ± 7.30 uur. Mooi op tijd. Echter er kwam heel ras een kink in de kabel; oftewel een schroef in de linker voorband van John zijn auto. Theo heeft er snel een “thuisbrengertje” omgezet en toen maar een garage gezocht voor de reparatie van de kapotte band. Dit bleek echter een onmogelijke opgave. Alle garages op Langeland zijn gesloten op zaterdag. Enfin, via de ANWB en Renault Assistent is de band om 10.30 uur gerepareerd in Spotsbjerg. Dus op weg maar weer. Volgens het reisplan van Dick kwamen wij over het platteland van Funen en uiteindelijk moesten wij een bootreis maken. Van Bøyden naar Fynshav. Een prachtige onderbreking van de terugreis. Via Flensberg en Hamburg naar Hollenstad; alwaar een lekkere warme maaltijd wachtte.

Vervolgens door naar Nieuwolda, Appingedam en tenslotte Uithuizen. Uitpakken en dus einde van een prachtige, gezellige en visrijke vakantie.

Tot volgend jaar maar weer mensen.

John