Noorwegen 2018

                               Norge 2018

 

Det er kalt og det blåser.

 

Ook in 2018 werd er unaniem gekozen voor Noorwegen; oftewel: Fiskje i Norge.

Negen deelnemers deze keer: Lynne, Henk, Peter, Dick, Kristian, Martijn, John, Theo en John.

Voor de één de eerste keer en voor de ander de zoveelste keer. Wederom naar Arnøy Brygge.

Zeven personen kozen voor het reizen met de mooie oude Bedfort en/of de iets nieuwere Kadjar; door het wonderschone Noorse landschap.

Kristian en Martijn waren vanwege hun werkzaamheden gedwongen te reizen met het iets snellere vliegtuig.
Na een tweetal informatieve en gezellige bijeenkomsten in Farmsum was het dan eindelijk zover.

Op maandag 17 september werd er om 5.30 uur het startsein gegeven. Op naar Kiel. Naar de Magic Color line. Theo en John waren nogal onder de indruk van zo`n bootje. Enfin; 13.15 uur boarding. En om 14.00 uur zaten wij allen met een alcoholische versnapering op het Panorama dek.
Het avontuur was nu echt begonnen.

Na de panoramabar, captainsdiner, gokpaleis, donkeybar en een paar uren slaap, kwam de volgende morgen het Oslofjord in zicht. Na een prima en uitgebreid ontbijt was het om tien uur tijd om te ontschepen. Na de douane te hebben bezocht, werd er koers gezet naar het Noorden.

Via Elverum en Trontheim arriveerden wij om 18.00 uur in Åsen. Twee mooie ruime vakantiehuisjes waren aldaar door ons gehuurd.
Lekker gegeten, biertje/wijntje erbij en daarna vroeg op bed.

De volgende dag vroeg uit de veren; ontbijten en daarna werd de reis vervolgt; op naar Rokland. Onderweg nog even de Polar Circle bezocht en in Storjord lekker gegeten. Wij kwamen mooi vlot om 17.30 uur aan op Rokland camping. Aldaar bevolkten wij een drietal Hytta; prima te doen overigens.

De Donderdag vroeg uit de veren, ontbijten, hemmeln, kar inpakken en op weg naar Arnøya. Via de “schapenweg”; of te wel weg no. 812 die van ons de naam “schapenweg” kreeg omdat er vaak veel schapen los rondlopen of zelfs in tunnels liggen. Een prachtige weg trouwens, door de bergen, langs prachtige fjorden en meren en door kleine pittoreske Noorse slaapdorpjes. Stijgings- en dalingspercentages af en toe 10%. Haakse bochten, wegversmallingen en een schitterende natuur. Via de Saltstraumen aansluitend op weg no. 17. Via deze weg 17 op naar Sund. Aldaar op de boot naar Sør Arnøy. Om 13.20 uur waren wij dan eindelijk “Hjemme”in Arnøy Brygge.

Na het gebruikelijke kar en auto`s uitpakken en inpakken van roarbu 4, hengels klaarmaken, boten optuigen, enz. stonden wij te popelen om nog even te gaan vissen. Eerst nog even de nodige formaliteiten met Ruta afgehandeld. Vervolgens vond er een hartelijk weerzien met Basse plaats. Prachtig. Wij besloten vervolgens, mede op aanraden van Basse, om niet meer te gaan vissen vandaag; i.v.m. de uit West waaiende wind, kracht vijf. Dan dus maar gezellig een biertje gedronken, Theo en John wegwijs gemaakt in het resort, kaartje leggen, lekker gegeten; enz, enz.

Vrijdag was het dan de eerste visdag. Henk, Lynne, Dick, Theo en John W. zijn uiteraard gaan vissen. En met succes. Er werden vele grote makrelen gevangen en een aantal mooie grote kabeljauwen.

Peter en John S moesten vandaag naar Bodø . Ze moesten Kristian en Martijn van het vliegveld halen. Nadat het vliegtuig precies op tijd om 14.50 landde konden wij elkaar een kwartier later begroeten. Omdat de eerstvolgende boot pas om 19.10 uur vanuit Horsdal naar Sør Arnøy vertrok, hadden wij tijd genoeg om de omgeving wat te verkennen en eens lekker met elkaar uit eten te gaan. Er volgde nadien een prachtige rit naar Horsdal, waarbij wij plotseling oog in oog stonden met een vrouwelijke volwassen eland, die aan de kant van de weg stond te grazen. Schitterend. Daarna volgde een goede vaart naar Sør Arnøy. Wij stapten om precies 20.00 uur Roarbu 4 binnen. Het werd nog een erg gezellige avond.

De zaterdag redelijk vroeg uit bed. Ontbijtje en…. Vissen geblazen. Boot 2 met Henk, Dick, Theo, John W en Martijn aan boord kozen als eerste het ruime sop; richting Tenholmen.

Boot 3 (boot 1 lag er helaas uit) met Lynne, Peter, Kristian en John S. voer uit richting W. Fleinvaer. De zee was nog niet helemaal gekalmeerd; maar met beleid varend was het best te doen. Ook het vissen ging prima. Vele mooie kabeljauwen en enkele mooie grote koolvissen en één mooie leng werden er aan het einde van de dag aangevoerd. Theo: kabeljauw van 103 cm.; Peter: kabeljauw 107 cm.; om maar eens wat te noemen. Enfin; eerst, na binnenkomst in de haven van Arnøy Brygge, naar “eeuwen” oude traditie, even een biertje drinken en een pak chips verorberen. Daarna; fileren, spoelen, inpakken, koken, aftanken, boot schoonmaken, douchen enz. enz. Na het eten zijn Lynne, Peter, Martijn en John S nog even bij John Kristian op bezoek geweest; hij was immers jarig die dag. Even een leuk flesje gebracht. Samen met de ons bekende Noren een prachtige avond beleefd. Er werd veel over Nederland en Noorwegen verteld. Over de visserij uiteraard, de gewoontes, het voedsel enz. enz.

Zondag, Maandag, Dinsdag, Woensdag en Donderdag kon er helaas niet worden gevist. Harde wind en storm met veel regen zelfs plensbuien; nee het hield niet over. Tja en dan moet je iets anders bedenken. Materiaal onderhoud, knobbelen, kaarten, een boek lezen. Peter bedacht een heuse veldtocht over de noord kant van Sør Arnøy. Dat hebben Lynne, Kristian, Martijn en John S. geweten. Eerst nog over de normale verharde weg naar de brug van Arnøya. Dat ging nog wel. Daarna een onverhard pad op; modder en veel water. Een hek over, door het weiland. “Denk om de stront, jongens “. Vervolgens het bos in. Eh, geen pad? Nee; helemaal geen pad. Twee kilometer door het bos worstelen, bij de rotsen naar beneden klauteren, geteisterd door de storm en de striemende regenbuien. Eh, visvakantie heet dit. Ja, ja. Na veel geklauter zijn wij aangekomen bij zee. Wel een mooi uitzicht; dat dan wel weer. Enfin; verder maar weer, langs het bos, maar klauteren over de rotsen. Omhoog en weer naar beneden. Wij leken wel mariniers of commando`s. Na al dat worstelen, klimmen, springen, kruipen en afzien kwamen wij dan toch nog weer bij de bekende brug uit. Nou Lynne, “petje af hoor” en dat op jouw leeftijd.

Wij slijten de dagen voorts maar met uitslapen, lezen, kaarten enz. enz. Een tochtje met de boot naar de Spar lukte dan nog net, dus maar wat winkelen en wafels eten.

Woensdag nog niet vissen. Dan maar met z`n allen naar de grote stad Bodø; met de grote ferryboot. In Bodø was het winkelen geblazen. Gezellig koffiedrinken. Bier drinken in de Scandic Tower; op de 17e (bovenste) verdieping. Prachtig uitzicht overigens. En eh, wij vonden de zee al behoorlijk onstuimig. Enfin; op naar het Hav restaurant. Heerlijk gegeten met elkaar. Wijntje, biertje, `t was heel gezellig. Om halfacht maar even afrekenen met de ober; want de boot zou om acht uur vertrekken naar Arnøya. Dus om 19.45 uur toog de hele club naar de aanlegsteiger van de Hurtig boot. Er lagen 4 boten aan de ketting en het was er helemaal niet druk. Wat; er was helemaal niemand. Wat vreemd. Plotseling zag Kristian iemand lopen op één der boten. Hij rende er heen en vroeg waar de naar Arnøya vertrekkende boot lag. De man keek hem vriendelijk lachend aan en zei: “De boten vertrekken vanavond helemaal niet. Er staat buitengaats een windkracht 10. Dan mogen wij helemaal niet uitvaren. Oh, en nu? Tja, dan maar een hotel opzoeken. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Alle hotels vol natuurlijk. John kwam met een plattegrond van Bodø aanzetten, waarop alle plaatselijke hotels waren ingetekend. Eerst maar eens ver van het centrum weg lopen. Dan is de kans het grootst dat wij nog een slaapplek kunnen vinden. Zogezegd, zo gedaan. Door de striemende regen in een verlaten Bodø eerst maar eens 2 à 3 kilometer lopen. Na een half uur zagen wij de licht reclame van het City hotel opdoemen. Bij informatie bleek men nog plek te hebben voor acht personen. Omdat wij met negen personen waren werd er gelukkig nog ergens een reserve bed weg getoverd. Hè hè, wij konden in ieder geval droog en in een bed slapen vannacht. De jongsten van de groep zijn nog even 1,5 km terug Bodø in gelopen. Ze waren op de heenweg een nachtclub tegen gekomen; ja en die moest nog even bezocht worden. `T was niets bijzonders volgens de mannen, alleen het bier was nog duurder. Na een onrustige stormachtige nacht zijn wij de volgende dag terug naar het centrum van Bodø gelopen. Droog en zonder wind. Om 10.45 uur konden wij dan eindelijk terug naar Arnøy Brygge. Eerst maar even een goede maaltijd, en toen….. vissen. Wij konden niet wachten. Er stond nog wel een zeetje, dus maar niet te ver de zee op. Vissen rond Fleina en Fugløya. Dat leverde toch nog 9 leuke gullen op. Na het fileren en inpakken van de vis; gegeten en toen maar vroeg naar bed. Allen waren aardig moe.

De vrijdag stond er nog steeds een behoorlijke deining. Toch maar vissen, ondanks de regen. Boot 3 vertrok naar Midskallen en Givear. Boot 2 koerste richting Tenholmen. Zij maakten achteraf gezien de juiste keuze. Zij vingen op Tenholmen prima vis. Kabeljauw; John W. 109 cm, Henk 101 cm. Zij vingen de grootste twee van de dag. Voorts veel Koolvis en Leng. De overige vissen bleken zo tussen de 80 en 95 cm. te zitten. Op boot 3 bleek er maar 1 meenemer gevangen te zijn; een mooie roodbaars, gevangen door Lynne. Voor de rest aldaar niets bijzonders.

`s Avonds waren wij uitgenodigd door Joh Kristian om te gaan eten in het nieuwe restaurant tezamen met Basse en Unni en nog een 20-tal vrienden en vriendinnen van JK uit Bodø. Het eten was voortreffelijk. Voornamelijk vis; in vele soorten en vormen; o.a. vissoep, walvis, roodbaars, garnalen, kabeljauw en bakkeljauw; enz. enz. Nadien hebben wij met elkaar tot in de late uurtjes een Noors/Nederlands feestje gebouwd. Uitbundig muziek gemaakt, gezongen en feest gevierd. Het werd een prachtige, gezellige avond.

De zaterdag werd er uiteraard uitgeslapen. Laat ontbijten, en voor de rest niet te veel ondernemen. Niet vissen; windkracht 6 a 7 uit het westen.

Gelukkig bleek de zondag ons beter gezind. Weinig wind en droog. Henk, Martijn, Dick Theo en John W. besloten te gaan vissen. Martijn trok twee meterse kabeljauwen uit het water ten noorden van Fugløya. De anderen vingen eveneens redelijk kabeljauw, koolvis en af en toe een lom. Lynne, Peter, Kristian en John S. hadden besloten het luchtvaartmuseum te Bodø te gaan bezoeken. Het bleek een echte aanrader te zijn. Luchtmacht en burgerluchtvaart werden er in twee enorme hallen gepresenteerd. Historie en heden werden er uitgebeeld. In het midden van de twee enorme hallen was een luchthaven toren gebouwd, met zicht op de echte start en landingsbanen. Wij keken onze ogen uit. Tegen sluitingstijd (17.00 uur) moesten wij toch echt het pand verlaten. Wij hadden nog wel een uurtje langer willen blijven. In Bodø nog even het Kai Brua restaurant bezocht en nog even lekker gegeten met elkaar. Daarna naar Horsdal om de veerboot naar Arnøya te nemen. En dat moest met een redelijke “bloedgang”; omdat wij maar drie minuten speling hadden volgens de TomTom. En…. Het was de laatste boot richting Arnøya. Coureur Peter leefde zich volledig uit. En met succes; wij waren dus echt precies op tijd bij de boot.

Op de maandag waren de vangsten zeer wisselend. De boot twee fisker mannen vingen behoorlijk vis; een grote bak vol kabeljauw en koolvis. Terwijl de vissers van boot drie niets noemenswaardigs aan wal brachten. Tja; het heet ook vissen niet vangen zullen wij maar zeggen.

Die avond ontvingen wij Basse en Unni, John Kristian en Nina met de kids Isabel, Cecilia en Jonas in roarbu 4.

Samen met elkaar een glaasje drinken, heerlijk gegeten (was weer grote klasse van Lynne), even heerlijk bijkletsen (in het Norsk en in het Engels) de nodige cadeautjes uitpakken (het                         leek wel Sinterklaasavond). Henk fungeerde als het verschrikkelijke ballonnenmonster en kreeg de kids natuurlijk weer eens flink op stoom. Kortweg: een topavond.

De volgende dag werd het dè visdag voor de boot drie opvarenden. Men ving met drie vissers twee grote bakken vol kabeljauw. Gevangen op de gevarieerde bodem ten westen van Fleinvaer. Peter ving de grootste van 110 cm. John S bleef op 103 cm steken. De overige vissen bleken tussen de 85 cm en 100 cm. te zijn. De boot twee bewoners hadden deze keer pech; slechts enkele visjes brachten zij aan boord. Tja “het kan verkeren”. `s Avonds heerlijk gegeten op de boerderij van Basse en Unni samen met Åge, onze vriendelijke visgids. Wederom een prachtige gezellige avond beleefd, met vele verhalen uit vroegere tijden op Arnøya. Ja, ja, Basse is een prachtige verhalenverteller.

Dan de woensdag; de onvermijdelijke laatste visdag. Henk, John, John en Theo wilden nog graag even de “laatste” visjes vangen. Dus met boot 2 op naar Nupen en de westkant van Fleinvaer. En…. die korte trip van slechts een halve dag, bleek nog erg succesvol te worden. Ga maar na; Henk een kabeljauw van 113 cm en 17,8 kilo zwaar. John S. (als gast op boot 2 opgestapt) een kabeljauw van 109 cm lang en 18,8 kilo zwaar. Voorts nog 7 kabeljauwen die tussen de 95 en 100 cm bleken te zijn. Nog te vermelden is dat er een grote sterke koolvis van 98 cm werd gevangen. Al met al nog een gedenkwaardig tripje op die laatste visdag.

Peter en Lynne brachten inmiddels Kristian en Martijn met boor 3 naar Bodø. Alwaar de beide mannen het vliegtuig namen naar Oslo en vervolgens naar Schiphol. Dick was in roarbu 4 gebleven om de boel een beetje op te ruimen en schoon te maken. `s Middags moest er dan nog worden gefileerd en vis ingepakt worden. De boten en de eigen visspullen moesten schoon gemaakt worden. Vervolgens nog eten, douchen, afrekenen en inpakken. Ja, ja, zo`n laatste dag heb je het nog stapel druk.

Tegen 21.00 uur kwam Basse nog even langs. Nog even weer afscheid nemen, nog even weer een praatje maken. Hoewel praatje? Het werd een bijzonder, indrukwekkend en intens afscheid. Ons vooral op het hart drukkend dat wij toch volgend jaar echt wel weer moesten komen. Wij, Hollanders, werden er stil van. Dit was echte vriendschap. Dus volgend jaar maar weer. Arnøya, vi kommer tilbake.

Alle negen vissers zeer bedankt voor deze mooie visvakantie en hopelijk mogen wij ook volgend jaar naar dit fantastische land. Fiskje!

Ha det bra.

 

John.

Noorwegen 2016

Norge 2016

5 t/m 25 september

&

9 t/m/ 20 september

 

Omdat wij nog lang niet uitgekeken zijn in Noorwegen en het zeevissen daar zo mooi en avontuurlijk is, zijn wij; Henk, Lynne, Peter, Gerrie en John, ook in 2016 toch maar weer naar dit schitterende (zeevis) land vertrokken. 

De mooie oude Ford bus maar weer van stal gehaald, een redelijk grote aanhangwagen op de kop getikt en rijden maar. Bepakt en bezakt; maar beslist niet te zwaar (zie verslag 2015).

Peter bracht ons die 1ste maandag van september keurig netjes en snel van Farmsum naar Kiel.

Alleen enige probleempjes af en toe met de ontsteking. Dit was echter snel weer verholpen door driver Peter, hoofd-mechaniciën Henk en 1ste assistent John. Op de parkeerplaats van de Color line in Kiel aangekomen waren wij vrij snel aan de beurt om ingeladen te worden in dit mooie grote schip. Echter probleempje; Gerrie was weg, zonder zijn ticket. John is hem gaan zoeken maar de man bleef spoorloos. Na verloop van tijd blijkt hij al wel weer in de bus te zitten, zonder kaartje; die had John. Enfin, na een pittig gesprek met de bewaking kwam de club weer veilig bij elkaar.

Aan boord gekomen bleek Gerrie nog niet weer helemaal de oude te zijn. Hij was weer zijn ticket kwijt en hij was de weg kwijt. Toen wij hem dan eindelijk gevonden hadden op dat hele grote schip hebben wij ons maar over hem ontfermt en hem voor de rest van de vakantie begeleid. Kwam toch alles nog goed, tja.

Na een prettige overtocht kwamen wij de volgende dag in Oslo aan. Even naar de douane (wij werden onmiddellijk herkend, rara hoe kan dat) inklaren en rijden maar; richting Åsen. Henk reed het eerste stuk en Peter het laatste stuk die dag. In Åsen aangekomen regende het pijpenstelen. Gerrie ontsnapte weer even aan onze aandacht en viel over een elektriciteitssnoer; gevolg: weer een zere knie. Tja.. Na de voortreffelijke maaltijd van Lynne, nog even zitten en maar vroeg op bed. ’s Woensdags regende het nog steeds. John was aan de beurt om te rijden. Na in Steinkjer aangekomen te zijn bleek midden in een tunnel dat wij een lekke band hadden, van de aanhangwagen wel te verstaan. Langzaam rijdend bereikten wij de rotonde die aansluit op de tunnel. Peter en Henk de band verwisselen en John voor een verkeer regelende politieagent spelen; dit alles in een neerplenzende regenbui. Halverwege bereikten wij de poolcirkel. Het was er koud en winderig. Toch even rondkijken. Wij moesten helaas constateren dat de stenenstapel van Gerrie van vorig jaar verdwenen was. Jammer, maar helaas. Verder maar weer, richting Rokland alwaar de volgende overnachting wachtte. Een mooie grote camping, met een aantal prima houten huisjes. Alleen ’s nachts wat aan de donkere kant, hè Henk.

Donderdag; vroeg opstaan, en een snel ontbijtje en maar weer op pad. Op naar Arnøy Brygge. Via Saltstraumen en Kjøpstad naar Sunt, en vanuit daar de oversteek maken naar Sør-Arnoy. Onderweg nog even een broodje gekocht bij de Co-op te Inndyr.

Bij aankomst in Sør-Arnoy, op naar Arnøy Brygge op Nord-Arnøya. Echt, het voelt als thuis thuiskomen. Na het opleveren van Rorbu 4 en boot 1 en 2 (voorzien van een nieuwe grote complete fishfinder gps) de auto en de aanhanger met elkaar uitpakken, het huis inpakken, hengels klaar maken en gauw nog even fiskje in de fjorden. Resultaat, veel mooie grote makrelen. (Peter ving de grootste “torpedo” vis, 48 cm). Verder nog wat kleine kabeljauw en koolvis. De kop was eraf.

Vrijdag “echt” vissen. Richting Givaer en Midskallen. Lynne ving direct maar even de grootste van de dag; een kabeljauw van 114 cm en 14 kilo zwaar. Eén grote roodbaars van 40 cm. Verder 4 grote bakken vol kabeljauw tussen de 80 en 100 cm. Een prachtige eerste visdag. Met als kers op de taart; het mogen aanschouwen van twee mooie walvissen.
Na het gebruikelijke biertje met chips vertrok Peter in boot 1 naar Bodø om Kristian, Martijn en Martijn op te halen. Die waren om 17.00 uur geland en stonden in de haven te wachten. Henk, Gerrie en John zijn gaan fileren en Lynne is een goede, lekkere maaltijd gaan bereiden.  

’s Avonds heerlijk met elkaar gegeten, de nodige ervaringen uitgewisseld en een welkomstdrankje gedronken.

De zaterdag was het mooi weer, dus maar weer richting Midskallen/Fleinvaer. Mooie vangsten; 3 grote bakken vol vis, Henk was de topper van de dag met een kabeljauw van 98 cm en 10.5 kilo zwaar. Ook de “nieuwe” fiskje mannen vingen hun visje en waren direct enthousiast over de vangsten en de prachtige omgeving. Thuis gekomen; biertje, chips, fileren, inpakken, boten schoonmaken en aftanken, eten maken en consumeren, kaarten, biertje; ja, ja wij hebben het druk, zelfs na een lange dag vissen.

Zondag; onverwacht slecht weer, veel wind en regen; dus…. niet vissen. Uitslapen maar en uitgebreid ontbijten. Vervolgens zijn Lynne, Peter, Kristian, Martijn, Martijn en John aan een wandeling begonnen over het eiland Nord-Arnøy. Eerst richting de bunker en daarna een soort survivaltocht gedurende zo’n 3 uur in regen en wind. Maar… wel een hele gave, avontuurlijke belevenis. Laat in de middag hebben wij nog een rondrit gemaakt over Nord- en Sør-Arnøy met de mooie oude Ford. 

’s Maandags hadden wij nog veel last van de storm van gisteren; dus vissen in de Fjorden.

Boot I richting Langsanden en boot II naar de fjorden tussen Fugløya, Fleina en Sør-Arnøya. Dit alles na met elkaar bij de spar in Vag koffie te hebben gedronken en een wafel te hebben gegeten.

In Langsanden was niet veel te vangen. Alleen Lynne ving 1 mooie kabeljauw. Na te zijn verkast naar Straumen vingen wij nog 5 mooie koolvissen van ± 90 cm per stuk. Boot II bracht 5 mooie kabeljauwen binnen van gemiddeld 95 cm.

De dinsdag was de wind gaan liggen en was het weer opgeknapt. Nupen en Fleinvaer werden vandaag bezocht en met succes. Peter verschalkte een kabeljauw van 116 cm en 16 kilo zwaar en John een kabeljauw van 113 cm en 17,2 kilo zwaar. Lynne haalde nog even een koolvis van 93 cm van 100 meter diepte. Een lang en woest gevecht. Maar ja, dan heb je ook wat. Ook Gerrie bracht een meterse vis binnen; kabeljauw 106 cm.
Woensdag was een slechte dag. 2 gulletjes en 2 makrelen. Dus vroeg thuis, kaarten, wormen, dobbelen, discussie, enz.

 Donderdag, een dag met twee (vangst) gezichten. Henk, Gerrie, Martijn en Martijn vingen op boot II goed. Twee bakken vol mooie kabeljauw tussen de 70 en 90 cm. Martijn S. had de grootste van die boot; 94 cm. Terwijl op boot I maar 1 kabeljauw werd gevangen en wel door Peter. Wel een mooi exemplaar, namelijk 107 cm. Wel veel gevaren en vis gezocht; Fleinvaer, Fugløya, Nupen zelfs de staak; maar nergens verder een visje te vangen. wel ving Peter nog een klein onbekend visje, dat later een Lur (Noorse koolvis) bleek te zijn. Een soort kruising tussen een zwarte koolvis en een kabeljauw. Zo zie je maar, soms vang je op die ene plek geweldig terwijl je op het zelfde moment op veel plekken niets vangt.

Op vrijdag werd de “Smitjes boot” in leven geroepen. Boot II werd bevolkt door Kristian, Martijn. Pa John en schoonpa Gerrie. Martijn liet direct even zijn kwaliteiten zien en ving een kabeljauw van 102 cm en 11 kilo zwaar. Kristian bleef niet achter en haalde twee kabeljauwen achter elkaar uit ’t Zilte Nat, 94 en 92 cm lang. Aan het einde van de dag hadden de Smitjes twee bakken vol gevangen met kabeljauw. Boot I bracht 1 bak vis binnen met Martijn Koers als topper; 94 cm kabeljauw. Al met al een leuke visdag. Na het bier drinken en chips eten was het fileren geblazen met zijn allen. Druk man, maar wel erg gezellig.

Unni en Basse nog even weer ontmoet. Basse was gebeten door een Husky hond, in beide handen en in zijn rug. Dus naar het ziekenhuis te Inndyr. Schoonmaken, verbinden en tetanusprik. (met de hond liep het minder goed af overigens).

Zaterdag gingen Henk en Gerrie vissen, west van Fleinvaer. De anderen gingen naar Bodø met boot I. Een aardig zeetje en nee, wij kwamen niet geheel droog over, om het maar even aardig uit te drukken. Nog bedankt schipper P.

In Bodø was het weer ouderwets gezellig. Kopje koffie + wafel in ’t bekend cafétje; op het terras overigens, want de zon scheen uitbundig. Glasshuset bezocht, beetje boodschapjes doen. Bovenin de Scandic toren biertje gedronken, de Noorse hengelsportwinkel bezocht. (blijft duur; ondanks gunstige wisselkoers). Nog even gegeten in ’t Hav-restaurant. Aldaar zeer toevallig Therese ontmoet. Even heerlijk bijkletsen en ervaringen uitwisselen onder het genot van een biertje; mooi man; reuze gezellig. Daarna terug naar huis; naar Rorbu 4 te Arnøy Brygge. Aldaar aangekomen wachtte ons een verassing. Er hing een heilbot aan ’t unster. Gevangen door Gerrie, 118 cm en 16.5 kilo. Na de vele felicitaties vertelde Gerrie zijn verhaal. Over het gevecht met de vis, over de super snelle gaf-actie van Henk en over zijn gevoelens eindelijk een heilbot te hebben gevangen. Gefeliciteerd kerel; klasse!


De zondag bracht slecht weer met zich mee. Toch vissen in de fjorden. Resultaat; geen vis meegenomen, alles te klein. Dus vroeg thuis. ’s Avonds kwam de familie Karlsen (de Norske venner) bij ons op bezoek in Rorbu 4. Beregezellig, mag ik wel zeggen. Na een woord van welkom volgde een starters aperitiefje. Daarna werden de door de Nederlanders meegebrachte cadeautjes uitgedeeld (echte Hollandse presentjes en flesjes).

De kinderen kregen, door Peter overhandigd, een schatkist, voorzien van de Nederlandse en Noorse vlag en versiert met een prachtige kabeljauw (nog bedankt Jeanet). de kist was gevuld met de nodige pakken hagelslag, stroopwafels, dropjes, enz, enz. zeer tot tevredenheid van de jeugd. Vervolgens aan de Hollandse dis. Lynne had er weer een zeer smakelijk spektakel van gemaakt. Onze Noorse gasten lieten het zich zeer goed smaken. Lynne, proficiat, ’t was super. Nadat de jeugd nog was voorzien van een tweetal zakken ballonnen. was het feest compleet. En gezelligheid kent geen tijd dus ’t is weer erg laat geworden. Wij hebben overigens direct maar even een tegenbezoek geregeld op maandagavond. Want drie van ons vlogen dinsdag ’s morgens alweer terug naar Nederland.

Maandag; wederom slecht weer. Boot I is in het Nordfjuden gaan vissen; een schitterende plek bij een Z.W. wind volledig in de luwte. ’s Avonds op visite bij de Norske venner in de Bondegård van Basse en Unni. Aldaar schoof ook de nieuwe visgids Åge aan tafel. Een echte Noorse, vriendelijke Viking. Geboren en getogen op Sør-Arnøy. Dus hij kent de wereld daar als zijn broekzak. Een top avond met een echte Noorse maaltijd; høst lamme kjøt med ro kol og hele poteter. Heerlijk. Er werd nog even “handje gedrukt”; waarbij Peter verloor van Basse; nou ja verloor? Noem het maar Basse’s handigheid. Enfin, volgend jaar maar weer.

Na deze prachtige dag en avond, waarbij het, (erg) laat werd, volgt dan de dinsdag. 
 Vroeg uit de veren. (alleen Gerrie bleef “noodzakelijkerwijs” nog even in bed liggen). Kristian, Martijn en Martijn vliegen vandaag terug naar Nederland. Peter brengt de mannen met boot I even naar Bodø. Vertrek Arnøya 7.00 uur, na het nodige afscheid, bedankjes, goede vangst wensen en een goede reis wensen. Aankomst Bodø 7.45 uur. Netjes gedaan hoor Peter. Na aankomst in Bodø gingen de mannen per taxi naar het piloten training centrum van airport Bodø. Onze grote vriend Basse had namelijk “even” geregeld dat “onze mannen” om 9.00 uur mochten “vliegen” in de vliegsimulator van het vliegveld; als enige niet piloten zijnde personen. Grote klasse Basse, mange, mange, tak.

En de “jongens”? die vonden ’t fantastisch. Ze “vlogen” minimaal een uur virtueel over Bodø, Arnøy en omgeving.

Daarna echt vliegen naar Oslo en naar Schiphol. En vervolgens weer naar huis; met vele mooie verhalen, foto’s, belevenissen en de wens om over twee jaar weer te vertrekken naar Nord Arnøy.

Peter was om 8.30 uur weer terug. Om 9.30 vertrokken boot I, met Lynne, Peter, John en boot II met Henk en Gerrie naar West Fleinvaer. Kijken of er nog een visje te vangen was. Wat bleek; het werd een top visdag. Ga maar na; Peter 116 cm kabeljauw, Lynne 108 cm en John 108 cm en 102 cm. Vissen van boven de 10 kilo; ja soms van ver boven de 10 kilo. (15,16 17 kilo). Daarbij gevoegd enkele koolvissen van tegen de 100 cm en veel kabeljauw tussen de 90 cm en 1 meter. Het werd echt een topvisdag. Dus veel fileren en inpakken, biertje drinken en nog even nagenieten.

De laatste visdag dan. Woensdag wilden Henk, Peter en John nog graag even vissen. Het resultaat van 1 morgen vissen? 1 kabeljauw en 4 mooie koolvissen. Daarna was het, na het nog even fileren van de vis, schoonmaken en inpakken geblazen. Een serieuze bezigheid; hengelsport materiaal dien je immers op en top te verzorgen. Wij namen hiervoor dan ook ruim de tijd. Nog even een borreltje, nog even lekker gegeten, douchen een laatste kaartspelletje en dan maar vroeg op bed.

Donderdag vroeg vertrokken om de boot naar Horsdal te halen. Na in Horsdal nog even de elektriek van de auto te hebben gerepareerd, (tja Henk en Peter hebben gouden handjes) op naar de E6.

Een prachtige reis door een wonderschoon Noorwegen; dat al volledig in herfstkleuren was getooid. Wij kwamen mooi op tijd aan in Grong; alwaar werd gegeten (bami met ei) en geslapen als roosjes.

Vrijdags om 8.00 uur de volgende etappe. Op naar Lillehamer. Na Trontheim zijn wij over het Dovrefjell National park en het Rondane National park gereden. Een prachtige tocht met heel veel hoogten en laagten alsmede vele S-bochten. Schitterende bossen, ruige hoogvlakten, stoere watervallen, vele diersoorten, o.a. de beroemde elanden gezien; kortom teveel om op te noemen. Moe maar voldaan kwamen wij om 17.30 uur aan op de Sveastranda camping. Een mooie camping met prima hytter. Een biertje, een paar heerlijke viscake’s e.d. en slapen maar weer.

Zaterdags kwamen wij reeds om 11.00 uur aan op de parkeerplaats van de Color Line te Oslo. Na geparkeerd te hebben zijn Lynne, Peter en John nog even Oslo in geweest (Aker Brygge, Rathus, Karl Johans gate, Stortinget). Henk en Gerrie zijn gaan koffiedrinken in het Hav restaurant. Na het inchecken op de Color Line boot vervolgens, panoramadek, captainsdiner, monkeybar, nightclub. Enfin het werd weer erg laat; maar beregezellig. Code 0,000 zullen wij maar zeggen.


Zondag dan de bekende terugweg naar Nederland; naar Farmsum. Een voorspoedige, door Henk gereden reis overigens. Lynne, Henk bedankt maar weer voor de voortreffelijke maaltijden (diners mag ik wel zeggen) allen overigens bedankt voor een prachtige visvakantie, prima sfeer, mooie vangsten en heel, heel veel plezier. Bedankt en tot volgend jaar (of tot over 2 jaar) maar weer.

Ha det bra og vi sees i 2017.

John Smit                                      

 

Clubavond 2016

Clubavond 2016

 Zaterdag 19 november was het dan zover, De Zeearend in Zoutkamp.

Na een hartelijk ontvangst, een bakkie, en een eerste borreltje, hebben wij eerst even lekker een uurtje bij gekletst.

Daarna volgde een voortreffelijk warm/koud buffet, waarbij iedereen naar eigen smaak onbeperkt kon kiezen uit vele smakelijke gerechten.

Met ijs als toetje.

Om 21.00 uur begon vervolgens het kegel spektakel. Na vele variaties die de nodige lachsalvo’s opleverden, werd om 24.00 uur dan de uitslag door Peter bekend gemaakt.
Nummer 1 werd Annemarie gevolgd door Lynne als 2e en Peter als 3e. Nadien bleven de meesten tot in de kleine uurtjes gezellig napraten aan de bar.

Kortom; wederom een top avond.

Gerrit en Bettie weer bedankt en wellicht tot volgend jaar!

 

 John    

Spiering 2016

Spieringvissen december 2016

Op 4 december hebben een achttal mensen aan de tweede wedstrijd spieringvissen meegedaan. Hieronder volgt de uitslag van deze titanenstrijd.

 

Plaats

Naam

Aantal spieringen

1

Jacob Myer

30

2

Henk Steutel

14

3

Mo Eggens

3

4

Tjitze Huizinga

2

5

Eric Ottens

2

6

Henk Klop

1

7

Lynne Steutel

1

8

Peter Snijder

0!!

Jacob bleek dus de onbetwiste winnaar met 30 spieringen. Onze vice-voorzitter bleef dit keer wel heel erg achter met geen enkele spiering. Hij zal zijn dag wel niet gehad hebben.

In totaal zijn er 53 spieringen gevangen. Eric kwam met zijn vooraf geschatte 50 het dichtste bij.

 

Met vriendelijke groet,

De Organisatie

Denemarken 2017

Denemarken 2017

Reeds lang van te voren volgeboekt. Dat was de visvakantie Denemarken 2017. Veel was er reeds over gesproken, gemaild en vergaderd.

Eindelijk was het dan zover; vrijdag 5 mei inpakken van de mooie grote bus van Theo; nog even overleggen, nog even een biertje en dan maar vroeg op bed. Want wij moesten vroeg op.

Zaterdagmorgen 6 mei vertrokken wij dan eindelijk; Gea, Gea, Jan, Cees, John, Ranko, Arjan, Dick, Martijn, Erik, Theo, Jan en John hebben er zin in.

De reis naar Østerkov verliep prettig en zeer vlot. Reeds om drie uur ’s middags betraden wij, na eerst in Spodsbjerg de benodigde zagers te hebben gekocht, “ons” grote huis. Eerst maar even een biertje. De nieuwelingen even wegwijs maken, aanmelden bij de eigenaar Morten, boten overnemen bij Reiner in de haven van Bagenkop, tanken, huis inpakken, bed opmaken, visspullen in orde maken, keuken en koelkasten inpakken; enz. enz. Ja, zo’n eerste dag heb je het stapel druk en dus nog niet eens met vissen. Daar kom je zo’n eerste dag helemaal niet aan toe.

’s Avonds soep met brood eten en hier en daar een hamburgertje. Knobbelen, 5000tje en wurms. Ja, het werd wéér laat en vochtig zo’n eerste avond.

Zondags toch vroeg op. Ja, ja. En vissen natuurlijk, na een goed ontbijt.

Het weer was prima; wind west 2 en een mooi zonnetje. Met de boten de haven van Bagenkop uit. Boot 56 met Cees, Jan, Jan en Erik, boot 58 met John, Dick, Theo en John en boot 60 met Ranko, Martijn en Arjan. Allen het avontuur tegemoet. De vangst bleek per boot wisselend te zijn. De één ving aardig de ander slecht en een derde erg goed.

Arjan verschalkte een Schol van 41 cm. Theo ving de meeste maatse vissen en John W. bracht een Kabeljauw aan boord van 38 cm. In boot John, John, Theo en Dick hadden wij zondag de beste dag van de week. Veel Schar en mooie Schollen en af en toe een gulletje en een maatse Wijting. Cees ving, haast, nog een mooie gevlekte Zeewolf. Die viel, vlak voor de bootrand nog van de haak. Jammer, maar helaas.

’s Avonds fileren natuurlijk, nadien een biertje en vervolgens grillen; vlees en vis. Heerlijk. Een mooie, smakelijke en gezellige avond gehad.

De volgende dag was het helemaal mis met het weer. Wind; NO 6 à 7 Bft. Vissen met de bootjes was onmogelijk. Dus maar vissen vanaf de kant onder Svenborg aan de ZW kant. Na veel zoeken werd de beste plek gevonden. Het bleef echter moeilijk vissen, gezien de ruige weersomstandigheden. Erik en Cees vingen toch hun visje. Beiden vingen een mooie grote Geep.

’s Avonds was het vis eten geblazen. Luxe eten overigens. Nagenoeg onbeperkt gebakken Tong eten. Waar maak je dat mee. De meesten gingen vroeg, moe maar voldaan, op bed.

Dinsdag; het beloofde mooi weer te worden. Zon en windkracht 2 à 3. Dus; vroeg uit de veren. 6.30 Uur ontbijt. 7.00 Uur vertrek. 8.00 Uur lagen wij op zee te vissen. En met succes. Veel vis, Schol, Schar, Kabeljauw, Wijting en Steenbolk. Er werden zelfs een Lipvis en een Pitvis gevangen. Jan Bisschop ving een grauwe Poon. Theo ving de grootste vissen van de dag; Schol 44 cm en Kabeljauw 44,3 cm. Kortom, een prachtige visdag. Besloten met macaroni, biertje, wijntje en af en toe een H.g.tje of een “Nosem”. Muzikaal begeleidt door Arjan met z’n mini discotheek.

Woensdag; ’s morgensvroeg veel wind, dus uitgeslapen en lang en uitgebreid ontbijten.

’s Middags ging de wind liggen; dus …….. vissen. De heenreis, vanaf haven Bagenkop naar de Langeland belt, voorbij de vuurtoren nabij de groene ton, ging prima.

De visserij aldaar was redelijk, Schol, Schar en Kabeljauw. De andere twee boten bleven ter hoogte van de windmolen bij Dovesklint. Om 4 uur belde Martijn mij met de mededeling dat beide boten naar de haven terug gingen. De wind trok namelijk aan en de schuimkopjes lieten zich reeds zien. Bij ons, ongeveer 8 kilometer verder was niets te zien en wij vingen net mooi; met name Theo en John Wensing. Dus wij bleven. Na nog een half uurtje te hebben gevist moesten ook wij toch maar terug.

Wij wilden de anderen ook niet te lang laten wachten in Bagenkop. De eerste helft van de terugtocht ging prima. Tot aan de hoek bij Dovesklint. Toen begon de wind behoorlijk aan te trekken, met golven van 1½ meter hoog. Rustig en met beleid varend kwamen ook wij veilig in de haven terug. Na het nodige gefileerd te hebben was poffert, worst en soep ons deel. Een ongewone maar heerlijke maaltijd.

’s Avonds was blijkbaar de klets en verhalen avond. Dit ging over de politie, de landmacht, de knok en schietpartijen enz. enz. Best leuk hoor; eens een avond niet over vissen praten.

Windkracht 2 à 3 op de donderdag. Prima visweer! De mannen brachten veel vis binnen die dag; met name Cees, Jan, Jan, Erik, John W en Theo. Schol, Schar en Kabeljauw. Boot 58 zag onderweg nog een duiker compleet met harpoen boven water komen. Zo’n 2,5 kilometer uit de kust. Een heel aparte ervaring.

Cees had een, medisch, erg goed bericht ontvangen uit Nederland. Dus dat moest even gevierd worden. ’s Avonds disco, ja, ja, met de apparatuur van Arjan. Er werd nogal wat meegezongen en geblèrd.

Dan vrijdag; de laatste visdag. Echter windkracht 6 à 7 uit het oosten. Dus niks niet met de bootjes eruit.

Theo, Ranko en Erik zijn toch gaan vissen aan de westkant van het eiland, nabij Rudkaping. Samen vingen ze zes dikke, grote botten en Ranko ving een heuse Zeeforel.

John, John, en Dick bezochten het zeemuseum te Bagenkop. Echt een kijkje waard. Veel oude materialen, foto’s verzamelingen; de oude tijden herrezen. Nee; van dit bezoek hebben wij geen spijt gehad.

Nadien, schoonmaken, inpakken enz. enz.

’s Avonds de restjes gegeten en hamburger, broodjes en ijs. Tevens vond de prijsuitreiking plaats. 1e Prijs rondvis was voor Theo; 42,3 cm Kabeljauw. 1e Prijs platvis was voor Theo; 44 cm Schol. Maar, omdat wij reeds afgesproken hadden dat je geen twee prijzen kon winnen; ging de platvisprijs naar Arjan met een Schol van 41 cm.

Vertrek op zaterdag ± 7.30 uur. Mooi op tijd. Echter er kwam heel ras een kink in de kabel; oftewel een schroef in de linker voorband van John zijn auto. Theo heeft er snel een “thuisbrengertje” omgezet en toen maar een garage gezocht voor de reparatie van de kapotte band. Dit bleek echter een onmogelijke opgave. Alle garages op Langeland zijn gesloten op zaterdag. Enfin, via de ANWB en Renault Assistent is de band om 10.30 uur gerepareerd in Spotsbjerg. Dus op weg maar weer. Volgens het reisplan van Dick kwamen wij over het platteland van Funen en uiteindelijk moesten wij een bootreis maken. Van Bøyden naar Fynshav. Een prachtige onderbreking van de terugreis. Via Flensberg en Hamburg naar Hollenstad; alwaar een lekkere warme maaltijd wachtte.

Vervolgens door naar Nieuwolda, Appingedam en tenslotte Uithuizen. Uitpakken en dus einde van een prachtige, gezellige en visrijke vakantie.

Tot volgend jaar maar weer mensen.

John

Makrelentocht 2017

De makrelentocht 2017

Nadat de eerste makrelentocht, wegens te weinig belangstelling was teruggegeven aan Joost van de Dageraad; vond de tweede tocht plaats op zondag 2 juli.

Om 07.30 uur hadden er zich 30 vissers gemeld op het achterdek. Tien personen te weinig. Dat werd dus een dure dag voor de club.

De sfeer was er echter niet minder om. Gezellig en ontspannen werden de hengels klaargemaakt en werd er door iedereen wat gekletst en oude herinneringen opgehaald.

Voor wat betreft het vissen; vanaf de eerste inworp werd er veel makreel gevangen. Echter verreweg de meeste makrelen waren te klein en werden dan ook weer terug gegooid.

Af en toe zat er een mooie grote tussen en die werd uiteraard meegenomen.

Ook werden er enkele kabeljouwtjes gevangen en een enkele haring. Zelfs een mooie, grote rode poon kwam er aan boord. Haast iedereen ving zijn visje wel. Alleen de twee of drie zieken (zeeziekte) hadden geen enkele trek in makrelen. De wind was helaas aangetrokken tot een 4 à 5 bft. Dit zorgde ervoor dat er ook onder de vissers enige “katterigheid” voorkwam. Maar,….. toch maar doorvissen. Petje af (zeker voor de dames).

En de makrelen?? Die waren heerlijk.

Kortom het was een leuke/gezellige tocht.

 

Joost, Diane en de rest van de crew; bedankt maar weer en graag tot een volgende keer.

 

John

Lid worden

 

Voor slechts 30 euro per jaar ben je al lid van ZHV Het Noorden!!

Wil je lid worden?

Vul onderstaande gegevens in en druk op verzenden!

 

  Noorwegen 2017

  Norge 2017

   

  Å eg veit meg eit land.

  Ja, daar zijn wij het volledig mee eens.

  Norge, weer naar Norge!!!

  Henk, Lynne, Peter, Gerrie, Dick, Geert Jan, Martin en John vertrokken op maandagmorgen 11 september 2017 vanaf Farmsum. Op naar Kiel; met 2 auto’s. Met de mooie oude bus en een Kadjar met aanhanger.

  Om 13.00 uur op de Color Magic. Op naar Norge. De voorpret was voldoende aanwezig geweest. Een drietal vergaderingen en vele tussentijdse overlegsituaties; op vele manieren.

  Daar zit je dan; met z’n allen in de panoramalounge; allen met een lekker drankje. Ja, nu is het avontuur echt begonnen. Monkey Bar, drankje, dansje, eten, winkelen, gokje wagen en een leuke voorstelling. Het werd weer beregezellig.

  Dinsdag na het ontbijt; van boord, door de douane en rijden maar. Op naar Åsen. Na een voorspoedige reis, nog een toeristische route naar de camping. Eten, potje bier en slapen.

  Woensdag verder naar Rokland. Na 100 km werd er door de bewoners van de bus een groot hert gespot in volle run. Een prachtig gezicht. Echter hij stak de snelweg over en miste de Nederlandse volgauto met aanhangwagen op een haar na. Mister hert moest vol in de ankers; met vier poten gestrekt naar voren en op z’n kont over het asfalt. Na toch veilig aangekomen te zijn in Rokland (Nordnes Camp) eten, drinken, douchen en slapen. Op de poolgrens overigens het poolcirkelcentrum bezocht en nog even heerlijk gegeten.

  Donderdag de laatste afzetter. Het mooiste natuurgedeelte volgt vandaag. Van Rokland naar Sunt, Schapenweg, Saltstraumen, Santhornøya Sunt en na de koffie in Inndyr op naar Sør Arnøya.

   

  Na aangekomen te zijn op naar Nord Arnøy. Onderweg John Kristian tegen gekomen. Ging goed met hem. Moest veel lopen van de dokter. Op Arnøy Brygge bleek Roarbu 2 ons onderkomen (i.p.v. 4).

  Na auto’s en aanhanger uitpakken en Roarbu inpakken; vissen. Onderweg naar boot I en II Basse nog ontmoet. Volgens hem waren “vi hjemme igjen!” Ja, en dat klopt. Enfin, vissen. Veel grote Makrelen, (tussen de 40 en 46 cm) en 3 mooie Kabeljauwen. De kop was er af.

  De vrijdag begon anders dan gedacht. Henk trok de broek van Lynne aan (hij paste overigens) en Geert Jan kon helaas, wegens ziekte, niet mee uit vissen. Voor wat het vissen betreft; een topdag. Vele mooie Kabeljauwen werden er aan de haak geslagen. Lynne 1 meter en 15 cm, Gerrie 1 meter en 7 cm, Henk 1 meter en 2 cm. Om maar eens wat te noemen. Na het langdurig fileren bleken wij ruim 60 kilo filet in de diepvries te hebben kunnen leggen. Wij waren dan ook dik tevreden over onze eerste volledige visdag.

   

  s Avonds kwam John Kristian nog even langs. Even bijpraten. Na een vervelende en spannende periode bleek het nu goed te gaan. Al moest hij nog wel rustig aan doen en zich het werk voorlopig even uit het hoofd laten.

  De volgende dag bleek Geert Jan weer redelijk hersteld te zijn. Dus vissen met z’n allen. Rustig weer, windkracht 3, dus vissen op volle zee; West van Fleinvaer. Wederom veel vis gevangen en weer een aantal van boven 1 meter. Bijv. Henk 102 cm, Dick 100 cm, Gerrie 106 cm, Lynne 113 cm en 108 cm. De visbakken liepen weer aardig vol. Dus wederom langdurig fileren en inpakken. Er werd weer laat gegeten. Vis uiteraard. Heerlijk. ’s Avonds een kaartje leggen, een hapje en een drankje en moe maar voldaan op bed.

   

  De zondag bracht slecht weer. Na rijp beraad er toch maar op uit; vissen. Beide boten zouden naar het dichtstbijzijnde “paradijs” Langsanden. Boot I kreeg echter motorpech en moest door Basse teruggesleept worden naar de haven van Arnøy Brygge. Ook boot II was al rap weer terug. Het weer bleek toch te slecht te zijn. Dus wij kwamen de dag door met eten, drinken, onderhoud plegen, lezen, kaarten, dobbelen enz. De zee bleek maandag al weer behoorlijk te zijn gekalmeerd, dus wij konden voltallig weer los. Dachten wij. Niet dus. Peter bleek erg veel last te hebben van een slijmbeursontsteking in zijn rechter elleboog. Hij ging wel mee maar viste die dag niet. De vangst was wederom goed te noemen. Martin bracht zelfs een mooie Koolvis van precies 113,5 cm binnen.

   

  Dinsdag bleek Peter, noodgedwongen, andere plannen te hebben gemaakt. Hij bleek de berg, Sandarnøya, te willen beklimmen.

  Wij allen vonden dit een zeer uitdagend plan; maar enfin; wij zouden het zien. Dus, op naar de spar aan de voet van de berg Sandarnøya, Wafler eten en koffie drinken. Nadien ging peter te voet verder en de anderen gingen de boot in, trachten een visje te vangen. En, dat lukte zeer beperkt. Slechts enkele kleinere Kabeljauwen werden er gevangen; waarvan Gerrie de grootste binnenbracht 75 cm.

  Aan het einde van de dag hebben wij peter weer opgehaald bij de spar. Hij was tot halverwege de berg gekomen. Had een ontmoeting gehad met een “oude” bekende en had veel dieren en sporen van elanden gezien. Had veel foto’s gemaakt. Kortom; de dag was hem uitstekend bevallen. De woensdag bracht wederom redelijk wat wind met zich mee. 5 Bft. Toch maar vissen. Echter zonder Peter en Gert Jan. Die blijven, niet geheel topfit achter in Roarbu 2. De rest ging gezamenlijk in twee boten naar W. Fugeløya. Na twee uurtjes te hebben gevist kreeg Lynne beet, sloeg aan en… trok haar reel in een pruik.

  Wij hebben getracht de pruik te ontwarren, maar dat was onbegonnen werk. Zeker omdat er, volgens Lynne, ook nog een “visje” aan het einde van de lijn zat. Dus de pruik maar laten voor wat hij was en binnenhalen dat visje. Nou ja, visje, Lynne bleek er nog behoorlijk moeite mee te hebben. Na tien minuten bleek er een Heilbot boven te komen van 92 cm. Lynne was uiteraard heel blij. Haar eerste Heilbot. Prachtig. Voor de rest werden er 7 mooie Kabeljauwen binnen gebracht. Fileren, biertje, chips, enz. enz. Peter en Geert Jan bleken ons onderkomen te hebben schoongemaakt en opgepakt. Klasse jongens.

   

  Donderdag bleek niet veel goeds te brengen. Ondanks uitgebreid zoeken bleek er geen visje van betekenis te vangen zijn. De hele vloot van Arnøy Brygge ving geen vis. Ook de Guide niet. Op tijd thuis dus. Eten, drinken, kaarten enz.

  Vrijdags bleek het weer aardig opgeknapt te zijn. Dus richting Midskallen. Vele manieren geprobeerd om een visje te vangen, echter geen succes. Dus door naar Givaer! Weinig vis. Een paar leuke Kabeljauwen. John ving een Leng van 101 cm en Henk een mooie Polak. Dat was het voor deze dag. Zo niet voor een aantal andere boten. Drie boten kwamen binnen met echt tig Kabeljauwen en Koolvissen. Zij hadden gevist ten westen van Fleivaer en Fugløya.

  Wij hadden dus op de verkeerde plaatsen gevist Jammer maar helaas.

  De zaterdag zijn Lynne, Peter, Geert Jan, Martin en John naar Bodø gegaan met “onze” boot I. Winkelen, koffie drinken, eten en bier drinken. Even lekker onder de Noren vertoeven. Na terugkomst bleek er een uitnodiging van Basse en Unni te zijn gekomen. ’s Avonds in de bondegård. Bij aankomst bleek er nog meer visite te zijn uitgenodigd. Twee jongere zussen van Unne. Beide zussen waren getrouwd met een Åge. De jongste Åge kenden wij reeds als visgids en vriend.

  Het werd weer een geweldige avond. Zeer gezellig en dit alles onder het genot van een aantal heerlijke drankjes en een smakelijke Noorse maaltijd. Vis uiteraard. Erg laat in de avond keerden wij weer naar “huis” en namen, nog nagenietend, een afzakkertje.

  De zondag wilde Peter toch graag nog even weer mee vissen. Ondanks zijn blessure blijft de drang om te vissen natuurlijk aanwezig. En met succes. Hij verschalkte de grootste van de dag; Kabeljauw 102 cm. Verder kwamen er enkele vissen tussen de 70 en 90 cm binnen. Lynne was niet mee die dag; want Basse, Unni, John Kristian, Nina en de kids kwamen bij ons op bezoek. Dus Lynne had het veel te druk met het koken van de Nederlandse pot. Reeds om vijf uur stond de gehele familie Karlsen voor de deur. Gezellig babbelend, met heerlijk eten, stampotten met worst en spek, pannenkoeken en ijs na, vloog de tijd om. Daarna was het tijd voor de Hollandse presentjes, bestemd voor onze Noorse vrienden. En natuurlijk de gebruikelijke hagelslagvariaties. Iets van 10 kg. Zeer tot tevredenheid van de jeugd. Wederom een topavond. Echter het mooiste van de dag voor ons moest nog komen. Het Noorderlicht. Om ± 10.00. Een betoverende gebeurtenis. In schitterende banen van groen, paars, blauw en violet licht dansten de slierten over het eiland. Ongelooflijk mooi! Gelukkig heeft Peter er foto’s van kunnen maken. Dus wij kunnen thuis nog even nagenieten.

  De volgende dag bracht Kabeljauw (Geert Jan de grootste 102 cm), Leng; Gerrie 117 cm en 3 stuks grote Roodbaars. Henk 49 cm. Roodbaars; dat bracht Henk op de gedachten; even een handlijntje maken, 10 haken met een stukje vis, en vissen maar op Roodbaars. Zo gezegd, zo gedaan. En warempel, hij kreeg beet. Toen het hele spul weer boven was bleek hij een Kabeljauw van 70 cm te hebben gevangen en 9 Koolvisjes. Enfin, Henk zere handen en het hele vislijnspul in de knup. Na thuiskomst eerst maar even een biertje en wat chips. Daarna fileren en vis inpakken. Douchen. Daarna heerlijk gegeten. Ovenschotel met Kabeljauw, Schelvis en kool, aardappelen, uien en een heerlijk sausje. ’s Avonds was het uitbuiken geblazen.

  Dinsdag, de laatste volledige visdag. Peter ging foto’s maken op Sandarnøy. Dus hij moest vroeg uit de veren. Liep om zes uur reeds aan de voet van de grote berg. De anderen gingen vissen uiteraard. Naar Tenholmen. Het meest westelijke vuurtoreneiland. Het werd een mooie, rijke visdag. Geert Jan: Kabeljauw van 105 cm, 108 cm en 111 cm. Dit alles met zijn vertrouwde gummie kunstvisjes. Lynne verschalkte een Leng van precies 120 cm.

  John had de dag van z’n leven. Hij mocht een Heilbot vangen. Na ongeveer 20 minuten takelen en kreunen kwam hij boven in het oppervlakte water. Een kneiter van precies 120 cm en 22 kg zwaar.

  Een prachtig beest. Samen met Lynne de vis de boot in getrokken. Daarna gingen ze samen helemaal uit hun dak. Een prachtige ervaring. Henk had het druk die dag. De ene na de andere Kabeljauw kwam er binnen, 102, 105 en 111 cm. Om maar eens een aantal grote exemplaren te benoemen. Geert Jan trok nog een mooie Schelvis de boot in. Gerrie en Dick vingen eveneens hun Kabeljauwen. En Peter; Peter legde vriend Eland vast op de gevoelige plaat. Kortom een prachtige dag voor een ieder.

  Ja; dan de woensdag. Slechts een halve dag vissen. Wij hebben geprobeerd nog een Heilbot te vangen, maar hadden geen succes. Wel een paar Kabeljauwen en een enkele Koolvis.

  Na terugkomst in de haven van Arnøy Brygge was het uit met de pret. Wij moesten boten schoonmaken, aftanken, hengelspullen schoonmaken en inpakken. Dit alles wel onder het genot van een biertje. Dat dan wel weer. Tassen inpakken, huisje schoonmaken, aanhangwagen inpakken even zo goed als de auto’s.

  Nadien nog heerlijk gegeten. Lynne en Henk; wederom zeer bedankt voor jullie kookkunsten. Het was elke dag voortreffelijk. Stief bedankt.

  ’s Avonds kwam Unni afscheid nemen en nog even een taart brengen voor onderweg. Prachtig toch. Ook Åge nam afscheid; dat wij maar snel weer terug moesten komen.

  Bij Ruta nog even afrekenen en de trip van 2018 toch maar even weer vastleggen.

  Later op de avond kwam ook Basse nog even langs. Dat werd een indrukwekkend afscheid. Met een welgemeend; vi sees nesten år namen wij afscheid van onze grote vriend.

  Daarna maar vroeg op bed. Want de wekker stond op 5 uur ’s morgens.

  Douchen, ’t laatste inpakken, ontbijtje en om half zeven naar Sør Arnøy, naar de pont om de oversteek naar Horsdal te maken, met als eerste overnachtingsplaats Grong. Een prachtige tocht. Zeker het eerste gedeelte. Schitterende herfstkleuren, besneeuwde bergtoppen, klaterende watervallen en stroomversnellingen. Norge op z’n mooist zullen wij maar zeggen.

   

  Na de middag nog even gepicknickt. Midden in de natuur. Broodjes met warme worst. Ja, ja, Henk draait nergens z’n hand meer voor om. De vrijdag vroeg uit de veren. Op naar Frya Leir, de tweede overnachtingsplaats. Nog even gestopt in Dombas, het Trollendorp. Dat moesten wij zien. Viel toch wat tegen. Te toeristisch.

  Dus door naar het Rondane gebergte. Erg mooi. Schitterende omgeving. Veel dieren gezien. Ook tijdens de gehele vakantie overigens. Zoals; elanden, kraanvogels, zeearenden, herten, een korhoen, een hermelijn, een vismarter, papegaaiduikers, Jan van Gent, visotters, walvis met jong, dolfijnen, bruinvissen en eekhoorns. Te veel om op te noemen. Ook dat is Noorwegen op z’n best.

  Na een prima verblijf in Frya Leir op naar Oslo naar de Color-Line boot. Wij waren vroeg op de parkeerplaats, dus nog maar even naar het havenrestaurant. Even een broodje garnalen verorberen. Daarna aan boord en gezamenlijk geproost op een geslaagd vertoeven in Noorwegen. Dit alles in de mooie half ronde uitkijkbar van het schip. Voorts lekker gegeten tijdens Captains diner. Hoewel dat gold niet voor iedereen. Henk had blijkbaar iets verkeerds gegeten. Wellicht een verkeerde mossel. Hij lag in ieder geval reeds om negen uur in bed met vervelende buikklachten. Het was overigens erg druk aan boord en daardoor blijkbaar iets minder gezellig. Enfin; ook wij lagen reeds vroeg in “het mandje”. Waren wij fris en fruitig de volgende morgen. Ook Henk was weer helemaal het heertje; gelukkig. Ja, vandaag, de zondag. Dan; de laatste afzetter. Tussen Hamburg en Bremen kreeg de bus pech. Henk en peter maar even wat aan het knutselen. Iets doorverbinden op de accu; of zoiets. Hoe dan ook; de bus liep weer als een tuut. Voorts een goede vlotte reis naar Farmsum.

  Alle fisker zeer bedankt voor jullie inbreng, gezelligheid, hulp en adviezen.

  Tot volgend jaar of tot een volgende keer.

   Ha det bra.

   

  John

   

  PS:    de volgende vissen zijn er gevangen: Roodbaars, Kabeljauw, Koolvis, Steenbolk, Leng,

            Lom, Wijting, Heilbot, Polak, Schelvis, Makreel en een rode zeekomkommer.

   

   

  Visfileren 2018

  Landman Termunten: vis fileren, onder leiding van Pieter Landman.

  Met 9 personen hebben wij naar hartenlust vis gefileerd, kabeljauw, rode poon, schar, wijting, en schelvis.
  In de groep was er 1 persoon die nog nooit gefileerd had, zelfs nog nooit van een ander had gezien. Ester dus. Dat fileren van alle aangeboden vissen ging prima. Volgens Pieter is ze een natuurtalent. Nadien de gefileerde vis, na gebakken te zijn, verorberen. Beetje friet, gebakken aardappeltjes, wat groente; wat wil een zeevisser nog meer? Ja,….. een biertje.
  Het was weer erg leerzaam en gezellig.
   Onder de belofte “tot volgend jaar”, namen wij laat in de avond, moe maar voldaan, afscheid. 

  Pieter en personeel bedankt voor het genotene; het vis diner was overheerlijk.

   

   Tot volgend jaar!