Norge 2018

 

Det er kalt og det blåser.

 

Ook in 2018 werd er unaniem gekozen voor Noorwegen; oftewel: Fiskje i Norge.

Negen deelnemers deze keer: Lynne, Henk, Peter, Dick, Kristian, Martijn, John, Theo en John.

Voor de één de eerste keer en voor de ander de zoveelste keer. Wederom naar Arnøy Brygge.

Zeven personen kozen voor het reizen met de mooie oude Bedfort en/of de iets nieuwere Kadjar; door het wonderschone Noorse landschap.

Kristian en Martijn waren vanwege hun werkzaamheden gedwongen te reizen met het iets snellere vliegtuig.
Na een tweetal informatieve en gezellige bijeenkomsten in Farmsum was het dan eindelijk zover.

Op maandag 17 september werd er om 5.30 uur het startsein gegeven. Op naar Kiel. Naar de Magic Color line. Theo en John waren nogal onder de indruk van zo`n bootje. Enfin; 13.15 uur boarding. En om 14.00 uur zaten wij allen met een alcoholische versnapering op het Panorama dek.
Het avontuur was nu echt begonnen.

Na de panoramabar, captainsdiner, gokpaleis, donkeybar en een paar uren slaap, kwam de volgende morgen het Oslofjord in zicht. Na een prima en uitgebreid ontbijt was het om tien uur tijd om te ontschepen. Na de douane te hebben bezocht, werd er koers gezet naar het Noorden.

Via Elverum en Trontheim arriveerden wij om 18.00 uur in Åsen. Twee mooie ruime vakantiehuisjes waren aldaar door ons gehuurd.
Lekker gegeten, biertje/wijntje erbij en daarna vroeg op bed.

De volgende dag vroeg uit de veren; ontbijten en daarna werd de reis vervolgt; op naar Rokland. Onderweg nog even de Polar Circle bezocht en in Storjord lekker gegeten. Wij kwamen mooi vlot om 17.30 uur aan op Rokland camping. Aldaar bevolkten wij een drietal Hytta; prima te doen overigens.

De Donderdag vroeg uit de veren, ontbijten, hemmeln, kar inpakken en op weg naar Arnøya. Via de “schapenweg”; of te wel weg no. 812 die van ons de naam “schapenweg” kreeg omdat er vaak veel schapen los rondlopen of zelfs in tunnels liggen. Een prachtige weg trouwens, door de bergen, langs prachtige fjorden en meren en door kleine pittoreske Noorse slaapdorpjes. Stijgings- en dalingspercentages af en toe 10%. Haakse bochten, wegversmallingen en een schitterende natuur. Via de Saltstraumen aansluitend op weg no. 17. Via deze weg 17 op naar Sund. Aldaar op de boot naar Sør Arnøy. Om 13.20 uur waren wij dan eindelijk “Hjemme”in Arnøy Brygge.

Na het gebruikelijke kar en auto`s uitpakken en inpakken van roarbu 4, hengels klaarmaken, boten optuigen, enz. stonden wij te popelen om nog even te gaan vissen. Eerst nog even de nodige formaliteiten met Ruta afgehandeld. Vervolgens vond er een hartelijk weerzien met Basse plaats. Prachtig. Wij besloten vervolgens, mede op aanraden van Basse, om niet meer te gaan vissen vandaag; i.v.m. de uit West waaiende wind, kracht vijf. Dan dus maar gezellig een biertje gedronken, Theo en John wegwijs gemaakt in het resort, kaartje leggen, lekker gegeten; enz, enz.

Vrijdag was het dan de eerste visdag. Henk, Lynne, Dick, Theo en John W. zijn uiteraard gaan vissen. En met succes. Er werden vele grote makrelen gevangen en een aantal mooie grote kabeljauwen.

Peter en John S moesten vandaag naar Bodø . Ze moesten Kristian en Martijn van het vliegveld halen. Nadat het vliegtuig precies op tijd om 14.50 landde konden wij elkaar een kwartier later begroeten. Omdat de eerstvolgende boot pas om 19.10 uur vanuit Horsdal naar Sør Arnøy vertrok, hadden wij tijd genoeg om de omgeving wat te verkennen en eens lekker met elkaar uit eten te gaan. Er volgde nadien een prachtige rit naar Horsdal, waarbij wij plotseling oog in oog stonden met een vrouwelijke volwassen eland, die aan de kant van de weg stond te grazen. Schitterend. Daarna volgde een goede vaart naar Sør Arnøy. Wij stapten om precies 20.00 uur Roarbu 4 binnen. Het werd nog een erg gezellige avond.

De zaterdag redelijk vroeg uit bed. Ontbijtje en…. Vissen geblazen. Boot 2 met Henk, Dick, Theo, John W en Martijn aan boord kozen als eerste het ruime sop; richting Tenholmen.

Boot 3 (boot 1 lag er helaas uit) met Lynne, Peter, Kristian en John S. voer uit richting W. Fleinvaer. De zee was nog niet helemaal gekalmeerd; maar met beleid varend was het best te doen. Ook het vissen ging prima. Vele mooie kabeljauwen en enkele mooie grote koolvissen en één mooie leng werden er aan het einde van de dag aangevoerd. Theo: kabeljauw van 103 cm.; Peter: kabeljauw 107 cm.; om maar eens wat te noemen. Enfin; eerst, na binnenkomst in de haven van Arnøy Brygge, naar “eeuwen” oude traditie, even een biertje drinken en een pak chips verorberen. Daarna; fileren, spoelen, inpakken, koken, aftanken, boot schoonmaken, douchen enz. enz. Na het eten zijn Lynne, Peter, Martijn en John S nog even bij John Kristian op bezoek geweest; hij was immers jarig die dag. Even een leuk flesje gebracht. Samen met de ons bekende Noren een prachtige avond beleefd. Er werd veel over Nederland en Noorwegen verteld. Over de visserij uiteraard, de gewoontes, het voedsel enz. enz.

Zondag, Maandag, Dinsdag, Woensdag en Donderdag kon er helaas niet worden gevist. Harde wind en storm met veel regen zelfs plensbuien; nee het hield niet over. Tja en dan moet je iets anders bedenken. Materiaal onderhoud, knobbelen, kaarten, een boek lezen. Peter bedacht een heuse veldtocht over de noord kant van Sør Arnøy. Dat hebben Lynne, Kristian, Martijn en John S. geweten. Eerst nog over de normale verharde weg naar de brug van Arnøya. Dat ging nog wel. Daarna een onverhard pad op; modder en veel water. Een hek over, door het weiland. “Denk om de stront, jongens “. Vervolgens het bos in. Eh, geen pad? Nee; helemaal geen pad. Twee kilometer door het bos worstelen, bij de rotsen naar beneden klauteren, geteisterd door de storm en de striemende regenbuien. Eh, visvakantie heet dit. Ja, ja. Na veel geklauter zijn wij aangekomen bij zee. Wel een mooi uitzicht; dat dan wel weer. Enfin; verder maar weer, langs het bos, maar klauteren over de rotsen. Omhoog en weer naar beneden. Wij leken wel mariniers of commando`s. Na al dat worstelen, klimmen, springen, kruipen en afzien kwamen wij dan toch nog weer bij de bekende brug uit. Nou Lynne, “petje af hoor” en dat op jouw leeftijd.

Wij slijten de dagen voorts maar met uitslapen, lezen, kaarten enz. enz. Een tochtje met de boot naar de Spar lukte dan nog net, dus maar wat winkelen en wafels eten.

Woensdag nog niet vissen. Dan maar met z`n allen naar de grote stad Bodø; met de grote ferryboot. In Bodø was het winkelen geblazen. Gezellig koffiedrinken. Bier drinken in de Scandic Tower; op de 17e (bovenste) verdieping. Prachtig uitzicht overigens. En eh, wij vonden de zee al behoorlijk onstuimig. Enfin; op naar het Hav restaurant. Heerlijk gegeten met elkaar. Wijntje, biertje, `t was heel gezellig. Om halfacht maar even afrekenen met de ober; want de boot zou om acht uur vertrekken naar Arnøya. Dus om 19.45 uur toog de hele club naar de aanlegsteiger van de Hurtig boot. Er lagen 4 boten aan de ketting en het was er helemaal niet druk. Wat; er was helemaal niemand. Wat vreemd. Plotseling zag Kristian iemand lopen op één der boten. Hij rende er heen en vroeg waar de naar Arnøya vertrekkende boot lag. De man keek hem vriendelijk lachend aan en zei: “De boten vertrekken vanavond helemaal niet. Er staat buitengaats een windkracht 10. Dan mogen wij helemaal niet uitvaren. Oh, en nu? Tja, dan maar een hotel opzoeken. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Alle hotels vol natuurlijk. John kwam met een plattegrond van Bodø aanzetten, waarop alle plaatselijke hotels waren ingetekend. Eerst maar eens ver van het centrum weg lopen. Dan is de kans het grootst dat wij nog een slaapplek kunnen vinden. Zogezegd, zo gedaan. Door de striemende regen in een verlaten Bodø eerst maar eens 2 à 3 kilometer lopen. Na een half uur zagen wij de licht reclame van het City hotel opdoemen. Bij informatie bleek men nog plek te hebben voor acht personen. Omdat wij met negen personen waren werd er gelukkig nog ergens een reserve bed weg getoverd. Hè hè, wij konden in ieder geval droog en in een bed slapen vannacht. De jongsten van de groep zijn nog even 1,5 km terug Bodø in gelopen. Ze waren op de heenweg een nachtclub tegen gekomen; ja en die moest nog even bezocht worden. `T was niets bijzonders volgens de mannen, alleen het bier was nog duurder. Na een onrustige stormachtige nacht zijn wij de volgende dag terug naar het centrum van Bodø gelopen. Droog en zonder wind. Om 10.45 uur konden wij dan eindelijk terug naar Arnøy Brygge. Eerst maar even een goede maaltijd, en toen….. vissen. Wij konden niet wachten. Er stond nog wel een zeetje, dus maar niet te ver de zee op. Vissen rond Fleina en Fugløya. Dat leverde toch nog 9 leuke gullen op. Na het fileren en inpakken van de vis; gegeten en toen maar vroeg naar bed. Allen waren aardig moe.

De vrijdag stond er nog steeds een behoorlijke deining. Toch maar vissen, ondanks de regen. Boot 3 vertrok naar Midskallen en Givear. Boot 2 koerste richting Tenholmen. Zij maakten achteraf gezien de juiste keuze. Zij vingen op Tenholmen prima vis. Kabeljauw; John W. 109 cm, Henk 101 cm. Zij vingen de grootste twee van de dag. Voorts veel Koolvis en Leng. De overige vissen bleken zo tussen de 80 en 95 cm. te zitten. Op boot 3 bleek er maar 1 meenemer gevangen te zijn; een mooie roodbaars, gevangen door Lynne. Voor de rest aldaar niets bijzonders.

`s Avonds waren wij uitgenodigd door Joh Kristian om te gaan eten in het nieuwe restaurant tezamen met Basse en Unni en nog een 20-tal vrienden en vriendinnen van JK uit Bodø. Het eten was voortreffelijk. Voornamelijk vis; in vele soorten en vormen; o.a. vissoep, walvis, roodbaars, garnalen, kabeljauw en bakkeljauw; enz. enz. Nadien hebben wij met elkaar tot in de late uurtjes een Noors/Nederlands feestje gebouwd. Uitbundig muziek gemaakt, gezongen en feest gevierd. Het werd een prachtige, gezellige avond.

De zaterdag werd er uiteraard uitgeslapen. Laat ontbijten, en voor de rest niet te veel ondernemen. Niet vissen; windkracht 6 a 7 uit het westen.

Gelukkig bleek de zondag ons beter gezind. Weinig wind en droog. Henk, Martijn, Dick Theo en John W. besloten te gaan vissen. Martijn trok twee meterse kabeljauwen uit het water ten noorden van Fugløya. De anderen vingen eveneens redelijk kabeljauw, koolvis en af en toe een lom. Lynne, Peter, Kristian en John S. hadden besloten het luchtvaartmuseum te Bodø te gaan bezoeken. Het bleek een echte aanrader te zijn. Luchtmacht en burgerluchtvaart werden er in twee enorme hallen gepresenteerd. Historie en heden werden er uitgebeeld. In het midden van de twee enorme hallen was een luchthaven toren gebouwd, met zicht op de echte start en landingsbanen. Wij keken onze ogen uit. Tegen sluitingstijd (17.00 uur) moesten wij toch echt het pand verlaten. Wij hadden nog wel een uurtje langer willen blijven. In Bodø nog even het Kai Brua restaurant bezocht en nog even lekker gegeten met elkaar. Daarna naar Horsdal om de veerboot naar Arnøya te nemen. En dat moest met een redelijke “bloedgang”; omdat wij maar drie minuten speling hadden volgens de TomTom. En…. Het was de laatste boot richting Arnøya. Coureur Peter leefde zich volledig uit. En met succes; wij waren dus echt precies op tijd bij de boot.

Op de maandag waren de vangsten zeer wisselend. De boot twee fisker mannen vingen behoorlijk vis; een grote bak vol kabeljauw en koolvis. Terwijl de vissers van boot drie niets noemenswaardigs aan wal brachten. Tja; het heet ook vissen niet vangen zullen wij maar zeggen.

Die avond ontvingen wij Basse en Unni, John Kristian en Nina met de kids Isabel, Cecilia en Jonas in roarbu 4.

Samen met elkaar een glaasje drinken, heerlijk gegeten (was weer grote klasse van Lynne), even heerlijk bijkletsen (in het Norsk en in het Engels) de nodige cadeautjes uitpakken (het                         leek wel Sinterklaasavond). Henk fungeerde als het verschrikkelijke ballonnenmonster en kreeg de kids natuurlijk weer eens flink op stoom. Kortweg: een topavond.

De volgende dag werd het dè visdag voor de boot drie opvarenden. Men ving met drie vissers twee grote bakken vol kabeljauw. Gevangen op de gevarieerde bodem ten westen van Fleinvaer. Peter ving de grootste van 110 cm. John S bleef op 103 cm steken. De overige vissen bleken tussen de 85 cm en 100 cm. te zijn. De boot twee bewoners hadden deze keer pech; slechts enkele visjes brachten zij aan boord. Tja “het kan verkeren”. `s Avonds heerlijk gegeten op de boerderij van Basse en Unni samen met Åge, onze vriendelijke visgids. Wederom een prachtige gezellige avond beleefd, met vele verhalen uit vroegere tijden op Arnøya. Ja, ja, Basse is een prachtige verhalenverteller.

Dan de woensdag; de onvermijdelijke laatste visdag. Henk, John, John en Theo wilden nog graag even de “laatste” visjes vangen. Dus met boot 2 op naar Nupen en de westkant van Fleinvaer. En…. die korte trip van slechts een halve dag, bleek nog erg succesvol te worden. Ga maar na; Henk een kabeljauw van 113 cm en 17,8 kilo zwaar. John S. (als gast op boot 2 opgestapt) een kabeljauw van 109 cm lang en 18,8 kilo zwaar. Voorts nog 7 kabeljauwen die tussen de 95 en 100 cm bleken te zijn. Nog te vermelden is dat er een grote sterke koolvis van 98 cm werd gevangen. Al met al nog een gedenkwaardig tripje op die laatste visdag.

Peter en Lynne brachten inmiddels Kristian en Martijn met boor 3 naar Bodø. Alwaar de beide mannen het vliegtuig namen naar Oslo en vervolgens naar Schiphol. Dick was in roarbu 4 gebleven om de boel een beetje op te ruimen en schoon te maken. `s Middags moest er dan nog worden gefileerd en vis ingepakt worden. De boten en de eigen visspullen moesten schoon gemaakt worden. Vervolgens nog eten, douchen, afrekenen en inpakken. Ja, ja, zo`n laatste dag heb je het nog stapel druk.

Tegen 21.00 uur kwam Basse nog even langs. Nog even weer afscheid nemen, nog even weer een praatje maken. Hoewel praatje? Het werd een bijzonder, indrukwekkend en intens afscheid. Ons vooral op het hart drukkend dat wij toch volgend jaar echt wel weer moesten komen. Wij, Hollanders, werden er stil van. Dit was echte vriendschap. Dus volgend jaar maar weer. Arnøya, vi kommer tilbake.

Alle negen vissers zeer bedankt voor deze mooie visvakantie en hopelijk mogen wij ook volgend jaar naar dit fantastische land. Fiskje!

Ha det bra.

 

John.