Norge 2016

5 t/m 25 september

&

9 t/m/ 20 september

 

Omdat wij nog lang niet uitgekeken zijn in Noorwegen en het zeevissen daar zo mooi en avontuurlijk is, zijn wij; Henk, Lynne, Peter, Gerrie en John, ook in 2016 toch maar weer naar dit schitterende (zeevis) land vertrokken. 

De mooie oude Ford bus maar weer van stal gehaald, een redelijk grote aanhangwagen op de kop getikt en rijden maar. Bepakt en bezakt; maar beslist niet te zwaar (zie verslag 2015).

Peter bracht ons die 1ste maandag van september keurig netjes en snel van Farmsum naar Kiel.

Alleen enige probleempjes af en toe met de ontsteking. Dit was echter snel weer verholpen door driver Peter, hoofd-mechaniciën Henk en 1ste assistent John. Op de parkeerplaats van de Color line in Kiel aangekomen waren wij vrij snel aan de beurt om ingeladen te worden in dit mooie grote schip. Echter probleempje; Gerrie was weg, zonder zijn ticket. John is hem gaan zoeken maar de man bleef spoorloos. Na verloop van tijd blijkt hij al wel weer in de bus te zitten, zonder kaartje; die had John. Enfin, na een pittig gesprek met de bewaking kwam de club weer veilig bij elkaar.

Aan boord gekomen bleek Gerrie nog niet weer helemaal de oude te zijn. Hij was weer zijn ticket kwijt en hij was de weg kwijt. Toen wij hem dan eindelijk gevonden hadden op dat hele grote schip hebben wij ons maar over hem ontfermt en hem voor de rest van de vakantie begeleid. Kwam toch alles nog goed, tja.

Na een prettige overtocht kwamen wij de volgende dag in Oslo aan. Even naar de douane (wij werden onmiddellijk herkend, rara hoe kan dat) inklaren en rijden maar; richting Åsen. Henk reed het eerste stuk en Peter het laatste stuk die dag. In Åsen aangekomen regende het pijpenstelen. Gerrie ontsnapte weer even aan onze aandacht en viel over een elektriciteitssnoer; gevolg: weer een zere knie. Tja.. Na de voortreffelijke maaltijd van Lynne, nog even zitten en maar vroeg op bed. ’s Woensdags regende het nog steeds. John was aan de beurt om te rijden. Na in Steinkjer aangekomen te zijn bleek midden in een tunnel dat wij een lekke band hadden, van de aanhangwagen wel te verstaan. Langzaam rijdend bereikten wij de rotonde die aansluit op de tunnel. Peter en Henk de band verwisselen en John voor een verkeer regelende politieagent spelen; dit alles in een neerplenzende regenbui. Halverwege bereikten wij de poolcirkel. Het was er koud en winderig. Toch even rondkijken. Wij moesten helaas constateren dat de stenenstapel van Gerrie van vorig jaar verdwenen was. Jammer, maar helaas. Verder maar weer, richting Rokland alwaar de volgende overnachting wachtte. Een mooie grote camping, met een aantal prima houten huisjes. Alleen ’s nachts wat aan de donkere kant, hè Henk.

Donderdag; vroeg opstaan, en een snel ontbijtje en maar weer op pad. Op naar Arnøy Brygge. Via Saltstraumen en Kjøpstad naar Sunt, en vanuit daar de oversteek maken naar Sør-Arnoy. Onderweg nog even een broodje gekocht bij de Co-op te Inndyr.

Bij aankomst in Sør-Arnoy, op naar Arnøy Brygge op Nord-Arnøya. Echt, het voelt als thuis thuiskomen. Na het opleveren van Rorbu 4 en boot 1 en 2 (voorzien van een nieuwe grote complete fishfinder gps) de auto en de aanhanger met elkaar uitpakken, het huis inpakken, hengels klaar maken en gauw nog even fiskje in de fjorden. Resultaat, veel mooie grote makrelen. (Peter ving de grootste “torpedo” vis, 48 cm). Verder nog wat kleine kabeljauw en koolvis. De kop was eraf.

Vrijdag “echt” vissen. Richting Givaer en Midskallen. Lynne ving direct maar even de grootste van de dag; een kabeljauw van 114 cm en 14 kilo zwaar. Eén grote roodbaars van 40 cm. Verder 4 grote bakken vol kabeljauw tussen de 80 en 100 cm. Een prachtige eerste visdag. Met als kers op de taart; het mogen aanschouwen van twee mooie walvissen.
Na het gebruikelijke biertje met chips vertrok Peter in boot 1 naar Bodø om Kristian, Martijn en Martijn op te halen. Die waren om 17.00 uur geland en stonden in de haven te wachten. Henk, Gerrie en John zijn gaan fileren en Lynne is een goede, lekkere maaltijd gaan bereiden.  

’s Avonds heerlijk met elkaar gegeten, de nodige ervaringen uitgewisseld en een welkomstdrankje gedronken.

De zaterdag was het mooi weer, dus maar weer richting Midskallen/Fleinvaer. Mooie vangsten; 3 grote bakken vol vis, Henk was de topper van de dag met een kabeljauw van 98 cm en 10.5 kilo zwaar. Ook de “nieuwe” fiskje mannen vingen hun visje en waren direct enthousiast over de vangsten en de prachtige omgeving. Thuis gekomen; biertje, chips, fileren, inpakken, boten schoonmaken en aftanken, eten maken en consumeren, kaarten, biertje; ja, ja wij hebben het druk, zelfs na een lange dag vissen.

Zondag; onverwacht slecht weer, veel wind en regen; dus…. niet vissen. Uitslapen maar en uitgebreid ontbijten. Vervolgens zijn Lynne, Peter, Kristian, Martijn, Martijn en John aan een wandeling begonnen over het eiland Nord-Arnøy. Eerst richting de bunker en daarna een soort survivaltocht gedurende zo’n 3 uur in regen en wind. Maar… wel een hele gave, avontuurlijke belevenis. Laat in de middag hebben wij nog een rondrit gemaakt over Nord- en Sør-Arnøy met de mooie oude Ford. 

’s Maandags hadden wij nog veel last van de storm van gisteren; dus vissen in de Fjorden.

Boot I richting Langsanden en boot II naar de fjorden tussen Fugløya, Fleina en Sør-Arnøya. Dit alles na met elkaar bij de spar in Vag koffie te hebben gedronken en een wafel te hebben gegeten.

In Langsanden was niet veel te vangen. Alleen Lynne ving 1 mooie kabeljauw. Na te zijn verkast naar Straumen vingen wij nog 5 mooie koolvissen van ± 90 cm per stuk. Boot II bracht 5 mooie kabeljauwen binnen van gemiddeld 95 cm.

De dinsdag was de wind gaan liggen en was het weer opgeknapt. Nupen en Fleinvaer werden vandaag bezocht en met succes. Peter verschalkte een kabeljauw van 116 cm en 16 kilo zwaar en John een kabeljauw van 113 cm en 17,2 kilo zwaar. Lynne haalde nog even een koolvis van 93 cm van 100 meter diepte. Een lang en woest gevecht. Maar ja, dan heb je ook wat. Ook Gerrie bracht een meterse vis binnen; kabeljauw 106 cm.
Woensdag was een slechte dag. 2 gulletjes en 2 makrelen. Dus vroeg thuis, kaarten, wormen, dobbelen, discussie, enz.

 Donderdag, een dag met twee (vangst) gezichten. Henk, Gerrie, Martijn en Martijn vingen op boot II goed. Twee bakken vol mooie kabeljauw tussen de 70 en 90 cm. Martijn S. had de grootste van die boot; 94 cm. Terwijl op boot I maar 1 kabeljauw werd gevangen en wel door Peter. Wel een mooi exemplaar, namelijk 107 cm. Wel veel gevaren en vis gezocht; Fleinvaer, Fugløya, Nupen zelfs de staak; maar nergens verder een visje te vangen. wel ving Peter nog een klein onbekend visje, dat later een Lur (Noorse koolvis) bleek te zijn. Een soort kruising tussen een zwarte koolvis en een kabeljauw. Zo zie je maar, soms vang je op die ene plek geweldig terwijl je op het zelfde moment op veel plekken niets vangt.

Op vrijdag werd de “Smitjes boot” in leven geroepen. Boot II werd bevolkt door Kristian, Martijn. Pa John en schoonpa Gerrie. Martijn liet direct even zijn kwaliteiten zien en ving een kabeljauw van 102 cm en 11 kilo zwaar. Kristian bleef niet achter en haalde twee kabeljauwen achter elkaar uit ’t Zilte Nat, 94 en 92 cm lang. Aan het einde van de dag hadden de Smitjes twee bakken vol gevangen met kabeljauw. Boot I bracht 1 bak vis binnen met Martijn Koers als topper; 94 cm kabeljauw. Al met al een leuke visdag. Na het bier drinken en chips eten was het fileren geblazen met zijn allen. Druk man, maar wel erg gezellig.

Unni en Basse nog even weer ontmoet. Basse was gebeten door een Husky hond, in beide handen en in zijn rug. Dus naar het ziekenhuis te Inndyr. Schoonmaken, verbinden en tetanusprik. (met de hond liep het minder goed af overigens).

Zaterdag gingen Henk en Gerrie vissen, west van Fleinvaer. De anderen gingen naar Bodø met boot I. Een aardig zeetje en nee, wij kwamen niet geheel droog over, om het maar even aardig uit te drukken. Nog bedankt schipper P.

In Bodø was het weer ouderwets gezellig. Kopje koffie + wafel in ’t bekend cafétje; op het terras overigens, want de zon scheen uitbundig. Glasshuset bezocht, beetje boodschapjes doen. Bovenin de Scandic toren biertje gedronken, de Noorse hengelsportwinkel bezocht. (blijft duur; ondanks gunstige wisselkoers). Nog even gegeten in ’t Hav-restaurant. Aldaar zeer toevallig Therese ontmoet. Even heerlijk bijkletsen en ervaringen uitwisselen onder het genot van een biertje; mooi man; reuze gezellig. Daarna terug naar huis; naar Rorbu 4 te Arnøy Brygge. Aldaar aangekomen wachtte ons een verassing. Er hing een heilbot aan ’t unster. Gevangen door Gerrie, 118 cm en 16.5 kilo. Na de vele felicitaties vertelde Gerrie zijn verhaal. Over het gevecht met de vis, over de super snelle gaf-actie van Henk en over zijn gevoelens eindelijk een heilbot te hebben gevangen. Gefeliciteerd kerel; klasse!


De zondag bracht slecht weer met zich mee. Toch vissen in de fjorden. Resultaat; geen vis meegenomen, alles te klein. Dus vroeg thuis. ’s Avonds kwam de familie Karlsen (de Norske venner) bij ons op bezoek in Rorbu 4. Beregezellig, mag ik wel zeggen. Na een woord van welkom volgde een starters aperitiefje. Daarna werden de door de Nederlanders meegebrachte cadeautjes uitgedeeld (echte Hollandse presentjes en flesjes).

De kinderen kregen, door Peter overhandigd, een schatkist, voorzien van de Nederlandse en Noorse vlag en versiert met een prachtige kabeljauw (nog bedankt Jeanet). de kist was gevuld met de nodige pakken hagelslag, stroopwafels, dropjes, enz, enz. zeer tot tevredenheid van de jeugd. Vervolgens aan de Hollandse dis. Lynne had er weer een zeer smakelijk spektakel van gemaakt. Onze Noorse gasten lieten het zich zeer goed smaken. Lynne, proficiat, ’t was super. Nadat de jeugd nog was voorzien van een tweetal zakken ballonnen. was het feest compleet. En gezelligheid kent geen tijd dus ’t is weer erg laat geworden. Wij hebben overigens direct maar even een tegenbezoek geregeld op maandagavond. Want drie van ons vlogen dinsdag ’s morgens alweer terug naar Nederland.

Maandag; wederom slecht weer. Boot I is in het Nordfjuden gaan vissen; een schitterende plek bij een Z.W. wind volledig in de luwte. ’s Avonds op visite bij de Norske venner in de Bondegård van Basse en Unni. Aldaar schoof ook de nieuwe visgids Åge aan tafel. Een echte Noorse, vriendelijke Viking. Geboren en getogen op Sør-Arnøy. Dus hij kent de wereld daar als zijn broekzak. Een top avond met een echte Noorse maaltijd; høst lamme kjøt med ro kol og hele poteter. Heerlijk. Er werd nog even “handje gedrukt”; waarbij Peter verloor van Basse; nou ja verloor? Noem het maar Basse’s handigheid. Enfin, volgend jaar maar weer.

Na deze prachtige dag en avond, waarbij het, (erg) laat werd, volgt dan de dinsdag. 
 Vroeg uit de veren. (alleen Gerrie bleef “noodzakelijkerwijs” nog even in bed liggen). Kristian, Martijn en Martijn vliegen vandaag terug naar Nederland. Peter brengt de mannen met boot I even naar Bodø. Vertrek Arnøya 7.00 uur, na het nodige afscheid, bedankjes, goede vangst wensen en een goede reis wensen. Aankomst Bodø 7.45 uur. Netjes gedaan hoor Peter. Na aankomst in Bodø gingen de mannen per taxi naar het piloten training centrum van airport Bodø. Onze grote vriend Basse had namelijk “even” geregeld dat “onze mannen” om 9.00 uur mochten “vliegen” in de vliegsimulator van het vliegveld; als enige niet piloten zijnde personen. Grote klasse Basse, mange, mange, tak.

En de “jongens”? die vonden ’t fantastisch. Ze “vlogen” minimaal een uur virtueel over Bodø, Arnøy en omgeving.

Daarna echt vliegen naar Oslo en naar Schiphol. En vervolgens weer naar huis; met vele mooie verhalen, foto’s, belevenissen en de wens om over twee jaar weer te vertrekken naar Nord Arnøy.

Peter was om 8.30 uur weer terug. Om 9.30 vertrokken boot I, met Lynne, Peter, John en boot II met Henk en Gerrie naar West Fleinvaer. Kijken of er nog een visje te vangen was. Wat bleek; het werd een top visdag. Ga maar na; Peter 116 cm kabeljauw, Lynne 108 cm en John 108 cm en 102 cm. Vissen van boven de 10 kilo; ja soms van ver boven de 10 kilo. (15,16 17 kilo). Daarbij gevoegd enkele koolvissen van tegen de 100 cm en veel kabeljauw tussen de 90 cm en 1 meter. Het werd echt een topvisdag. Dus veel fileren en inpakken, biertje drinken en nog even nagenieten.

De laatste visdag dan. Woensdag wilden Henk, Peter en John nog graag even vissen. Het resultaat van 1 morgen vissen? 1 kabeljauw en 4 mooie koolvissen. Daarna was het, na het nog even fileren van de vis, schoonmaken en inpakken geblazen. Een serieuze bezigheid; hengelsport materiaal dien je immers op en top te verzorgen. Wij namen hiervoor dan ook ruim de tijd. Nog even een borreltje, nog even lekker gegeten, douchen een laatste kaartspelletje en dan maar vroeg op bed.

Donderdag vroeg vertrokken om de boot naar Horsdal te halen. Na in Horsdal nog even de elektriek van de auto te hebben gerepareerd, (tja Henk en Peter hebben gouden handjes) op naar de E6.

Een prachtige reis door een wonderschoon Noorwegen; dat al volledig in herfstkleuren was getooid. Wij kwamen mooi op tijd aan in Grong; alwaar werd gegeten (bami met ei) en geslapen als roosjes.

Vrijdags om 8.00 uur de volgende etappe. Op naar Lillehamer. Na Trontheim zijn wij over het Dovrefjell National park en het Rondane National park gereden. Een prachtige tocht met heel veel hoogten en laagten alsmede vele S-bochten. Schitterende bossen, ruige hoogvlakten, stoere watervallen, vele diersoorten, o.a. de beroemde elanden gezien; kortom teveel om op te noemen. Moe maar voldaan kwamen wij om 17.30 uur aan op de Sveastranda camping. Een mooie camping met prima hytter. Een biertje, een paar heerlijke viscake’s e.d. en slapen maar weer.

Zaterdags kwamen wij reeds om 11.00 uur aan op de parkeerplaats van de Color Line te Oslo. Na geparkeerd te hebben zijn Lynne, Peter en John nog even Oslo in geweest (Aker Brygge, Rathus, Karl Johans gate, Stortinget). Henk en Gerrie zijn gaan koffiedrinken in het Hav restaurant. Na het inchecken op de Color Line boot vervolgens, panoramadek, captainsdiner, monkeybar, nightclub. Enfin het werd weer erg laat; maar beregezellig. Code 0,000 zullen wij maar zeggen.


Zondag dan de bekende terugweg naar Nederland; naar Farmsum. Een voorspoedige, door Henk gereden reis overigens. Lynne, Henk bedankt maar weer voor de voortreffelijke maaltijden (diners mag ik wel zeggen) allen overigens bedankt voor een prachtige visvakantie, prima sfeer, mooie vangsten en heel, heel veel plezier. Bedankt en tot volgend jaar (of tot over 2 jaar) maar weer.

Ha det bra og vi sees i 2017.

John Smit