Denemarken 2017

Reeds lang van te voren volgeboekt. Dat was de visvakantie Denemarken 2017. Veel was er reeds over gesproken, gemaild en vergaderd.

Eindelijk was het dan zover; vrijdag 5 mei inpakken van de mooie grote bus van Theo; nog even overleggen, nog even een biertje en dan maar vroeg op bed. Want wij moesten vroeg op.

Zaterdagmorgen 6 mei vertrokken wij dan eindelijk; Gea, Gea, Jan, Cees, John, Ranko, Arjan, Dick, Martijn, Erik, Theo, Jan en John hebben er zin in.

De reis naar Østerkov verliep prettig en zeer vlot. Reeds om drie uur ’s middags betraden wij, na eerst in Spodsbjerg de benodigde zagers te hebben gekocht, “ons” grote huis. Eerst maar even een biertje. De nieuwelingen even wegwijs maken, aanmelden bij de eigenaar Morten, boten overnemen bij Reiner in de haven van Bagenkop, tanken, huis inpakken, bed opmaken, visspullen in orde maken, keuken en koelkasten inpakken; enz. enz. Ja, zo’n eerste dag heb je het stapel druk en dus nog niet eens met vissen. Daar kom je zo’n eerste dag helemaal niet aan toe.

’s Avonds soep met brood eten en hier en daar een hamburgertje. Knobbelen, 5000tje en wurms. Ja, het werd wéér laat en vochtig zo’n eerste avond.

Zondags toch vroeg op. Ja, ja. En vissen natuurlijk, na een goed ontbijt.

Het weer was prima; wind west 2 en een mooi zonnetje. Met de boten de haven van Bagenkop uit. Boot 56 met Cees, Jan, Jan en Erik, boot 58 met John, Dick, Theo en John en boot 60 met Ranko, Martijn en Arjan. Allen het avontuur tegemoet. De vangst bleek per boot wisselend te zijn. De één ving aardig de ander slecht en een derde erg goed.

Arjan verschalkte een Schol van 41 cm. Theo ving de meeste maatse vissen en John W. bracht een Kabeljauw aan boord van 38 cm. In boot John, John, Theo en Dick hadden wij zondag de beste dag van de week. Veel Schar en mooie Schollen en af en toe een gulletje en een maatse Wijting. Cees ving, haast, nog een mooie gevlekte Zeewolf. Die viel, vlak voor de bootrand nog van de haak. Jammer, maar helaas.

’s Avonds fileren natuurlijk, nadien een biertje en vervolgens grillen; vlees en vis. Heerlijk. Een mooie, smakelijke en gezellige avond gehad.

De volgende dag was het helemaal mis met het weer. Wind; NO 6 à 7 Bft. Vissen met de bootjes was onmogelijk. Dus maar vissen vanaf de kant onder Svenborg aan de ZW kant. Na veel zoeken werd de beste plek gevonden. Het bleef echter moeilijk vissen, gezien de ruige weersomstandigheden. Erik en Cees vingen toch hun visje. Beiden vingen een mooie grote Geep.

’s Avonds was het vis eten geblazen. Luxe eten overigens. Nagenoeg onbeperkt gebakken Tong eten. Waar maak je dat mee. De meesten gingen vroeg, moe maar voldaan, op bed.

Dinsdag; het beloofde mooi weer te worden. Zon en windkracht 2 à 3. Dus; vroeg uit de veren. 6.30 Uur ontbijt. 7.00 Uur vertrek. 8.00 Uur lagen wij op zee te vissen. En met succes. Veel vis, Schol, Schar, Kabeljauw, Wijting en Steenbolk. Er werden zelfs een Lipvis en een Pitvis gevangen. Jan Bisschop ving een grauwe Poon. Theo ving de grootste vissen van de dag; Schol 44 cm en Kabeljauw 44,3 cm. Kortom, een prachtige visdag. Besloten met macaroni, biertje, wijntje en af en toe een H.g.tje of een “Nosem”. Muzikaal begeleidt door Arjan met z’n mini discotheek.

Woensdag; ’s morgensvroeg veel wind, dus uitgeslapen en lang en uitgebreid ontbijten.

’s Middags ging de wind liggen; dus …….. vissen. De heenreis, vanaf haven Bagenkop naar de Langeland belt, voorbij de vuurtoren nabij de groene ton, ging prima.

De visserij aldaar was redelijk, Schol, Schar en Kabeljauw. De andere twee boten bleven ter hoogte van de windmolen bij Dovesklint. Om 4 uur belde Martijn mij met de mededeling dat beide boten naar de haven terug gingen. De wind trok namelijk aan en de schuimkopjes lieten zich reeds zien. Bij ons, ongeveer 8 kilometer verder was niets te zien en wij vingen net mooi; met name Theo en John Wensing. Dus wij bleven. Na nog een half uurtje te hebben gevist moesten ook wij toch maar terug.

Wij wilden de anderen ook niet te lang laten wachten in Bagenkop. De eerste helft van de terugtocht ging prima. Tot aan de hoek bij Dovesklint. Toen begon de wind behoorlijk aan te trekken, met golven van 1½ meter hoog. Rustig en met beleid varend kwamen ook wij veilig in de haven terug. Na het nodige gefileerd te hebben was poffert, worst en soep ons deel. Een ongewone maar heerlijke maaltijd.

’s Avonds was blijkbaar de klets en verhalen avond. Dit ging over de politie, de landmacht, de knok en schietpartijen enz. enz. Best leuk hoor; eens een avond niet over vissen praten.

Windkracht 2 à 3 op de donderdag. Prima visweer! De mannen brachten veel vis binnen die dag; met name Cees, Jan, Jan, Erik, John W en Theo. Schol, Schar en Kabeljauw. Boot 58 zag onderweg nog een duiker compleet met harpoen boven water komen. Zo’n 2,5 kilometer uit de kust. Een heel aparte ervaring.

Cees had een, medisch, erg goed bericht ontvangen uit Nederland. Dus dat moest even gevierd worden. ’s Avonds disco, ja, ja, met de apparatuur van Arjan. Er werd nogal wat meegezongen en geblèrd.

Dan vrijdag; de laatste visdag. Echter windkracht 6 à 7 uit het oosten. Dus niks niet met de bootjes eruit.

Theo, Ranko en Erik zijn toch gaan vissen aan de westkant van het eiland, nabij Rudkaping. Samen vingen ze zes dikke, grote botten en Ranko ving een heuse Zeeforel.

John, John, en Dick bezochten het zeemuseum te Bagenkop. Echt een kijkje waard. Veel oude materialen, foto’s verzamelingen; de oude tijden herrezen. Nee; van dit bezoek hebben wij geen spijt gehad.

Nadien, schoonmaken, inpakken enz. enz.

’s Avonds de restjes gegeten en hamburger, broodjes en ijs. Tevens vond de prijsuitreiking plaats. 1e Prijs rondvis was voor Theo; 42,3 cm Kabeljauw. 1e Prijs platvis was voor Theo; 44 cm Schol. Maar, omdat wij reeds afgesproken hadden dat je geen twee prijzen kon winnen; ging de platvisprijs naar Arjan met een Schol van 41 cm.

Vertrek op zaterdag ± 7.30 uur. Mooi op tijd. Echter er kwam heel ras een kink in de kabel; oftewel een schroef in de linker voorband van John zijn auto. Theo heeft er snel een “thuisbrengertje” omgezet en toen maar een garage gezocht voor de reparatie van de kapotte band. Dit bleek echter een onmogelijke opgave. Alle garages op Langeland zijn gesloten op zaterdag. Enfin, via de ANWB en Renault Assistent is de band om 10.30 uur gerepareerd in Spotsbjerg. Dus op weg maar weer. Volgens het reisplan van Dick kwamen wij over het platteland van Funen en uiteindelijk moesten wij een bootreis maken. Van Bøyden naar Fynshav. Een prachtige onderbreking van de terugreis. Via Flensberg en Hamburg naar Hollenstad; alwaar een lekkere warme maaltijd wachtte.

Vervolgens door naar Nieuwolda, Appingedam en tenslotte Uithuizen. Uitpakken en dus einde van een prachtige, gezellige en visrijke vakantie.

Tot volgend jaar maar weer mensen.

John