Norge 2017

 

Å eg veit meg eit land.

Ja, daar zijn wij het volledig mee eens.

Norge, weer naar Norge!!!

Henk, Lynne, Peter, Gerrie, Dick, Geert Jan, Martin en John vertrokken op maandagmorgen 11 september 2017 vanaf Farmsum. Op naar Kiel; met 2 auto’s. Met de mooie oude bus en een Kadjar met aanhanger.

Om 13.00 uur op de Color Magic. Op naar Norge. De voorpret was voldoende aanwezig geweest. Een drietal vergaderingen en vele tussentijdse overlegsituaties; op vele manieren.

Daar zit je dan; met z’n allen in de panoramalounge; allen met een lekker drankje. Ja, nu is het avontuur echt begonnen. Monkey Bar, drankje, dansje, eten, winkelen, gokje wagen en een leuke voorstelling. Het werd weer beregezellig.

Dinsdag na het ontbijt; van boord, door de douane en rijden maar. Op naar Åsen. Na een voorspoedige reis, nog een toeristische route naar de camping. Eten, potje bier en slapen.

Woensdag verder naar Rokland. Na 100 km werd er door de bewoners van de bus een groot hert gespot in volle run. Een prachtig gezicht. Echter hij stak de snelweg over en miste de Nederlandse volgauto met aanhangwagen op een haar na. Mister hert moest vol in de ankers; met vier poten gestrekt naar voren en op z’n kont over het asfalt. Na toch veilig aangekomen te zijn in Rokland (Nordnes Camp) eten, drinken, douchen en slapen. Op de poolgrens overigens het poolcirkelcentrum bezocht en nog even heerlijk gegeten.

Donderdag de laatste afzetter. Het mooiste natuurgedeelte volgt vandaag. Van Rokland naar Sunt, Schapenweg, Saltstraumen, Santhornøya Sunt en na de koffie in Inndyr op naar Sør Arnøya.

 

Na aangekomen te zijn op naar Nord Arnøy. Onderweg John Kristian tegen gekomen. Ging goed met hem. Moest veel lopen van de dokter. Op Arnøy Brygge bleek Roarbu 2 ons onderkomen (i.p.v. 4).

Na auto’s en aanhanger uitpakken en Roarbu inpakken; vissen. Onderweg naar boot I en II Basse nog ontmoet. Volgens hem waren “vi hjemme igjen!” Ja, en dat klopt. Enfin, vissen. Veel grote Makrelen, (tussen de 40 en 46 cm) en 3 mooie Kabeljauwen. De kop was er af.

De vrijdag begon anders dan gedacht. Henk trok de broek van Lynne aan (hij paste overigens) en Geert Jan kon helaas, wegens ziekte, niet mee uit vissen. Voor wat het vissen betreft; een topdag. Vele mooie Kabeljauwen werden er aan de haak geslagen. Lynne 1 meter en 15 cm, Gerrie 1 meter en 7 cm, Henk 1 meter en 2 cm. Om maar eens wat te noemen. Na het langdurig fileren bleken wij ruim 60 kilo filet in de diepvries te hebben kunnen leggen. Wij waren dan ook dik tevreden over onze eerste volledige visdag.

 

s Avonds kwam John Kristian nog even langs. Even bijpraten. Na een vervelende en spannende periode bleek het nu goed te gaan. Al moest hij nog wel rustig aan doen en zich het werk voorlopig even uit het hoofd laten.

De volgende dag bleek Geert Jan weer redelijk hersteld te zijn. Dus vissen met z’n allen. Rustig weer, windkracht 3, dus vissen op volle zee; West van Fleinvaer. Wederom veel vis gevangen en weer een aantal van boven 1 meter. Bijv. Henk 102 cm, Dick 100 cm, Gerrie 106 cm, Lynne 113 cm en 108 cm. De visbakken liepen weer aardig vol. Dus wederom langdurig fileren en inpakken. Er werd weer laat gegeten. Vis uiteraard. Heerlijk. ’s Avonds een kaartje leggen, een hapje en een drankje en moe maar voldaan op bed.

 

De zondag bracht slecht weer. Na rijp beraad er toch maar op uit; vissen. Beide boten zouden naar het dichtstbijzijnde “paradijs” Langsanden. Boot I kreeg echter motorpech en moest door Basse teruggesleept worden naar de haven van Arnøy Brygge. Ook boot II was al rap weer terug. Het weer bleek toch te slecht te zijn. Dus wij kwamen de dag door met eten, drinken, onderhoud plegen, lezen, kaarten, dobbelen enz. De zee bleek maandag al weer behoorlijk te zijn gekalmeerd, dus wij konden voltallig weer los. Dachten wij. Niet dus. Peter bleek erg veel last te hebben van een slijmbeursontsteking in zijn rechter elleboog. Hij ging wel mee maar viste die dag niet. De vangst was wederom goed te noemen. Martin bracht zelfs een mooie Koolvis van precies 113,5 cm binnen.

 

Dinsdag bleek Peter, noodgedwongen, andere plannen te hebben gemaakt. Hij bleek de berg, Sandarnøya, te willen beklimmen.

Wij allen vonden dit een zeer uitdagend plan; maar enfin; wij zouden het zien. Dus, op naar de spar aan de voet van de berg Sandarnøya, Wafler eten en koffie drinken. Nadien ging peter te voet verder en de anderen gingen de boot in, trachten een visje te vangen. En, dat lukte zeer beperkt. Slechts enkele kleinere Kabeljauwen werden er gevangen; waarvan Gerrie de grootste binnenbracht 75 cm.

Aan het einde van de dag hebben wij peter weer opgehaald bij de spar. Hij was tot halverwege de berg gekomen. Had een ontmoeting gehad met een “oude” bekende en had veel dieren en sporen van elanden gezien. Had veel foto’s gemaakt. Kortom; de dag was hem uitstekend bevallen. De woensdag bracht wederom redelijk wat wind met zich mee. 5 Bft. Toch maar vissen. Echter zonder Peter en Gert Jan. Die blijven, niet geheel topfit achter in Roarbu 2. De rest ging gezamenlijk in twee boten naar W. Fugeløya. Na twee uurtjes te hebben gevist kreeg Lynne beet, sloeg aan en… trok haar reel in een pruik.

Wij hebben getracht de pruik te ontwarren, maar dat was onbegonnen werk. Zeker omdat er, volgens Lynne, ook nog een “visje” aan het einde van de lijn zat. Dus de pruik maar laten voor wat hij was en binnenhalen dat visje. Nou ja, visje, Lynne bleek er nog behoorlijk moeite mee te hebben. Na tien minuten bleek er een Heilbot boven te komen van 92 cm. Lynne was uiteraard heel blij. Haar eerste Heilbot. Prachtig. Voor de rest werden er 7 mooie Kabeljauwen binnen gebracht. Fileren, biertje, chips, enz. enz. Peter en Geert Jan bleken ons onderkomen te hebben schoongemaakt en opgepakt. Klasse jongens.

 

Donderdag bleek niet veel goeds te brengen. Ondanks uitgebreid zoeken bleek er geen visje van betekenis te vangen zijn. De hele vloot van Arnøy Brygge ving geen vis. Ook de Guide niet. Op tijd thuis dus. Eten, drinken, kaarten enz.

Vrijdags bleek het weer aardig opgeknapt te zijn. Dus richting Midskallen. Vele manieren geprobeerd om een visje te vangen, echter geen succes. Dus door naar Givaer! Weinig vis. Een paar leuke Kabeljauwen. John ving een Leng van 101 cm en Henk een mooie Polak. Dat was het voor deze dag. Zo niet voor een aantal andere boten. Drie boten kwamen binnen met echt tig Kabeljauwen en Koolvissen. Zij hadden gevist ten westen van Fleivaer en Fugløya.

Wij hadden dus op de verkeerde plaatsen gevist Jammer maar helaas.

De zaterdag zijn Lynne, Peter, Geert Jan, Martin en John naar Bodø gegaan met “onze” boot I. Winkelen, koffie drinken, eten en bier drinken. Even lekker onder de Noren vertoeven. Na terugkomst bleek er een uitnodiging van Basse en Unni te zijn gekomen. ’s Avonds in de bondegård. Bij aankomst bleek er nog meer visite te zijn uitgenodigd. Twee jongere zussen van Unne. Beide zussen waren getrouwd met een Åge. De jongste Åge kenden wij reeds als visgids en vriend.

Het werd weer een geweldige avond. Zeer gezellig en dit alles onder het genot van een aantal heerlijke drankjes en een smakelijke Noorse maaltijd. Vis uiteraard. Erg laat in de avond keerden wij weer naar “huis” en namen, nog nagenietend, een afzakkertje.

De zondag wilde Peter toch graag nog even weer mee vissen. Ondanks zijn blessure blijft de drang om te vissen natuurlijk aanwezig. En met succes. Hij verschalkte de grootste van de dag; Kabeljauw 102 cm. Verder kwamen er enkele vissen tussen de 70 en 90 cm binnen. Lynne was niet mee die dag; want Basse, Unni, John Kristian, Nina en de kids kwamen bij ons op bezoek. Dus Lynne had het veel te druk met het koken van de Nederlandse pot. Reeds om vijf uur stond de gehele familie Karlsen voor de deur. Gezellig babbelend, met heerlijk eten, stampotten met worst en spek, pannenkoeken en ijs na, vloog de tijd om. Daarna was het tijd voor de Hollandse presentjes, bestemd voor onze Noorse vrienden. En natuurlijk de gebruikelijke hagelslagvariaties. Iets van 10 kg. Zeer tot tevredenheid van de jeugd. Wederom een topavond. Echter het mooiste van de dag voor ons moest nog komen. Het Noorderlicht. Om ± 10.00. Een betoverende gebeurtenis. In schitterende banen van groen, paars, blauw en violet licht dansten de slierten over het eiland. Ongelooflijk mooi! Gelukkig heeft Peter er foto’s van kunnen maken. Dus wij kunnen thuis nog even nagenieten.

De volgende dag bracht Kabeljauw (Geert Jan de grootste 102 cm), Leng; Gerrie 117 cm en 3 stuks grote Roodbaars. Henk 49 cm. Roodbaars; dat bracht Henk op de gedachten; even een handlijntje maken, 10 haken met een stukje vis, en vissen maar op Roodbaars. Zo gezegd, zo gedaan. En warempel, hij kreeg beet. Toen het hele spul weer boven was bleek hij een Kabeljauw van 70 cm te hebben gevangen en 9 Koolvisjes. Enfin, Henk zere handen en het hele vislijnspul in de knup. Na thuiskomst eerst maar even een biertje en wat chips. Daarna fileren en vis inpakken. Douchen. Daarna heerlijk gegeten. Ovenschotel met Kabeljauw, Schelvis en kool, aardappelen, uien en een heerlijk sausje. ’s Avonds was het uitbuiken geblazen.

Dinsdag, de laatste volledige visdag. Peter ging foto’s maken op Sandarnøy. Dus hij moest vroeg uit de veren. Liep om zes uur reeds aan de voet van de grote berg. De anderen gingen vissen uiteraard. Naar Tenholmen. Het meest westelijke vuurtoreneiland. Het werd een mooie, rijke visdag. Geert Jan: Kabeljauw van 105 cm, 108 cm en 111 cm. Dit alles met zijn vertrouwde gummie kunstvisjes. Lynne verschalkte een Leng van precies 120 cm.

John had de dag van z’n leven. Hij mocht een Heilbot vangen. Na ongeveer 20 minuten takelen en kreunen kwam hij boven in het oppervlakte water. Een kneiter van precies 120 cm en 22 kg zwaar.

Een prachtig beest. Samen met Lynne de vis de boot in getrokken. Daarna gingen ze samen helemaal uit hun dak. Een prachtige ervaring. Henk had het druk die dag. De ene na de andere Kabeljauw kwam er binnen, 102, 105 en 111 cm. Om maar eens een aantal grote exemplaren te benoemen. Geert Jan trok nog een mooie Schelvis de boot in. Gerrie en Dick vingen eveneens hun Kabeljauwen. En Peter; Peter legde vriend Eland vast op de gevoelige plaat. Kortom een prachtige dag voor een ieder.

Ja; dan de woensdag. Slechts een halve dag vissen. Wij hebben geprobeerd nog een Heilbot te vangen, maar hadden geen succes. Wel een paar Kabeljauwen en een enkele Koolvis.

Na terugkomst in de haven van Arnøy Brygge was het uit met de pret. Wij moesten boten schoonmaken, aftanken, hengelspullen schoonmaken en inpakken. Dit alles wel onder het genot van een biertje. Dat dan wel weer. Tassen inpakken, huisje schoonmaken, aanhangwagen inpakken even zo goed als de auto’s.

Nadien nog heerlijk gegeten. Lynne en Henk; wederom zeer bedankt voor jullie kookkunsten. Het was elke dag voortreffelijk. Stief bedankt.

’s Avonds kwam Unni afscheid nemen en nog even een taart brengen voor onderweg. Prachtig toch. Ook Åge nam afscheid; dat wij maar snel weer terug moesten komen.

Bij Ruta nog even afrekenen en de trip van 2018 toch maar even weer vastleggen.

Later op de avond kwam ook Basse nog even langs. Dat werd een indrukwekkend afscheid. Met een welgemeend; vi sees nesten år namen wij afscheid van onze grote vriend.

Daarna maar vroeg op bed. Want de wekker stond op 5 uur ’s morgens.

Douchen, ’t laatste inpakken, ontbijtje en om half zeven naar Sør Arnøy, naar de pont om de oversteek naar Horsdal te maken, met als eerste overnachtingsplaats Grong. Een prachtige tocht. Zeker het eerste gedeelte. Schitterende herfstkleuren, besneeuwde bergtoppen, klaterende watervallen en stroomversnellingen. Norge op z’n mooist zullen wij maar zeggen.

 

Na de middag nog even gepicknickt. Midden in de natuur. Broodjes met warme worst. Ja, ja, Henk draait nergens z’n hand meer voor om. De vrijdag vroeg uit de veren. Op naar Frya Leir, de tweede overnachtingsplaats. Nog even gestopt in Dombas, het Trollendorp. Dat moesten wij zien. Viel toch wat tegen. Te toeristisch.

Dus door naar het Rondane gebergte. Erg mooi. Schitterende omgeving. Veel dieren gezien. Ook tijdens de gehele vakantie overigens. Zoals; elanden, kraanvogels, zeearenden, herten, een korhoen, een hermelijn, een vismarter, papegaaiduikers, Jan van Gent, visotters, walvis met jong, dolfijnen, bruinvissen en eekhoorns. Te veel om op te noemen. Ook dat is Noorwegen op z’n best.

Na een prima verblijf in Frya Leir op naar Oslo naar de Color-Line boot. Wij waren vroeg op de parkeerplaats, dus nog maar even naar het havenrestaurant. Even een broodje garnalen verorberen. Daarna aan boord en gezamenlijk geproost op een geslaagd vertoeven in Noorwegen. Dit alles in de mooie half ronde uitkijkbar van het schip. Voorts lekker gegeten tijdens Captains diner. Hoewel dat gold niet voor iedereen. Henk had blijkbaar iets verkeerds gegeten. Wellicht een verkeerde mossel. Hij lag in ieder geval reeds om negen uur in bed met vervelende buikklachten. Het was overigens erg druk aan boord en daardoor blijkbaar iets minder gezellig. Enfin; ook wij lagen reeds vroeg in “het mandje”. Waren wij fris en fruitig de volgende morgen. Ook Henk was weer helemaal het heertje; gelukkig. Ja, vandaag, de zondag. Dan; de laatste afzetter. Tussen Hamburg en Bremen kreeg de bus pech. Henk en peter maar even wat aan het knutselen. Iets doorverbinden op de accu; of zoiets. Hoe dan ook; de bus liep weer als een tuut. Voorts een goede vlotte reis naar Farmsum.

Alle fisker zeer bedankt voor jullie inbreng, gezelligheid, hulp en adviezen.

Tot volgend jaar of tot een volgende keer.

 Ha det bra.

 

John

 

PS:    de volgende vissen zijn er gevangen: Roodbaars, Kabeljauw, Koolvis, Steenbolk, Leng,

          Lom, Wijting, Heilbot, Polak, Schelvis, Makreel en een rode zeekomkommer.